Glavni čovjek IBA (Svjetskog boksačkog saveza) je Rus Umar Kremljov, Putinov čovjek, osoba od povjerenja Gazproma

 EVGENY BIYATOV Sputnik Via Afp
TEŠKO OŠTEĆEN I HRVAT

Skandal kakav se ne pamti: Suspendirano čak 11 sudaca s EP-a, cijeli sport izbacuju s Olimpijskih igara!?

Nastavljaju se nizati velike afere u sportu koji se još naziva i plemenitom vještinom
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. lipanj 2022. 14:37

Boksački sport, onaj kako se to naziva amaterski iako bi ispravnije bilo navesti - olimpijski, tone sve dublje. Skandali i afere se nižu, budućnost tog sporta kao olimpijskog je vrlo dvojbena (ovog trenutka boks nije u programu OI u Los Angelesu 2028.), cijeli je sport pod suspenzijom Međunarodnog olimpijskog odbora. Dakako, ništa od ovog nećete ni pročitati na službenim stranicama Europske (EUBC) i Svjetske boksačke organizacije (IBA). Nećete čuti niti od njihovih čelnika. Štoviše, kada njih poslušate, stanje je "nikad bolje".

Istina je sasvim drukčija.

Uostalom, čak je 11 sudaca s netom okončanog Europskog prvenstva u glavnom armenskom gradu Erevanu suspendirano! Podatak koji doznajemo iz dobro upućenog izvora. Sigurno nisu suspendirani zbog loše frizure, već zbog mnoštva odluka nalik onoj zbog koje je naš boksaš, Luka Plantić izgubio polufinale kategorije do 80 kg. I da, "pobjednik" u tom meču, Rus koji nastupa za Srbiju, Artjom Artejev je na koncu osvojio i zlato. Tako je vjerojatno dogovoreno još uoči Europskog prvenstva. Dakle, 11 je sudaca suspendirano, ali njihov učinak je neizbrisiv. Neki su boksači zakinuti za plasman više, neki za medalju, treći pak "pogurnuti" naprijed. A tih 11 sudaca... ne brinite, za godinu-dvije (možda i manje), opet će se oni vratiti u ring. U konačnici, godine 2016. su suspendirani svi suci s olimpijskog turnira u Rio de Janeiru, pa što onda? Za godinu dana su se svi vratili.

Neki je dan na stranicama ovih novina, Boris Vujević, predsjednik Boksačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije prozborio koju po ovom pitanju, odnosno javno stao u obranu sportaša. Konkretno, Luke Plantića, ali dužnosnik u sportu je učinio upravo ono što se od takvih ljudi i očekuje. Stao je u obranu sporta. Priupitali smo i prvog čovjeka boksa u Hrvata, Bonu Bošnjaka, predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza što on, odnosno Savez misli o ovakvom stanju.

- Nisam mogao spavati. Bilo mi je krivo i neugodno - veli u uvodu predsjednik HBS-a, Bono Bošnjak.

image

Luka Plantić

LUIS ROBAYO/AFP/PROFIMEDIA Luis Robayo/Afp/Profimedia

- To se Luki Plantiću događa već drugi ili treći put. Što se sudaca tiče, to ne bi puno komentirao jer sam ipak član nekih tijela EUBC-a i IBA-e. Ljut sam, ali ne želim to iskazivati i zato se nisam ni oglašavao dosad. Iskreno, što se tiče meča Plantić - Artejev, ruski odnosno srpski boksač je prvo trebao dobiti jednu javnu opomenu, a što se onog pada tiče... On se nije okliznuo kako je to protumačio sudac već je pao od udarca. Ne želim dalje od ovoga, ne bi bilo korektno možda s moje strane, ali mi je stalo i do momka, do našeg boksača. Luka je dao sve u boks od svoje desete godine i on je sada trebao imati europsko zlato, a ne broncu.

Malo je Bošnjak zastao pa rekao.

- Ima tu jako puno još problema na međunarodnoj razini, neću ni ulaziti u sve jer je dobar dio politika, a ja sam sportaš, no i vi ste već dosta pisali o tomu i sve se zna. Međutim, osobno se trošim fizički, psihički, emotivno, financijski, vremenski, a na kraju onda... ne možeš spavati. Nisam zadovoljan.

Kao i malo tko u današnjem svijetu olimpijskog boksa, iako i ovaj prefiks "olimpijski" se može još samo neko vrijeme tako stavljati. Uskoro bi i on mogao biti izbrisan. Dogodi li se takvo što, to je jasno silan udarac i problem, iako bi osobno držali kako je to i grandiozna prilika. Svojevrsno "čistilište". Samo na taj način se boks može izliječiti, odnosno nije realno očekivati da će sa sadašnjom vodećom strukturom krenuti odjednom naprijed ili u pozitivnom smjeru.

Linker
18. srpanj 2022 03:41