PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
NAJGORI SCENARIJ

Šok za Alena Babića i Hrvatsku! Meč karijere pretvorio se u noćnu moru, nije izdržao ni prvu rundu

"Divljak" iz Pule izgubio je od Poljaka Rozanskog za naslov svjetskog prvaka
Piše: SN/HinaObjavljeno: 22. travanj 2023. 23:47

Na kraju je završilo prije nego što je počelo i zaista je malo tko mogao predvidjeti baš takav scenarij.

‘Divljak iz Pule‘ Alen Babić nije uspio osvojiti pojas WBC svjetskog prvaka u bridger kategoriji nakon što je u Rzeszowu prekidom u prvoj rundi izgubio od Poljaka Lukasza Rozanskog.

image
ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/pa Images/profimedia

Bila je to više nego kratka borba, 37-godišnji Poljak je do naslova svjetskog prvaka stigao nakon dvije minute i 10 sekundi borbe tehničkim nokautom.

Poljak je krenuo silovito i već nakon nešto više od minute je prvi put oborio Babića. Nakon što je meč nastavljen, Rozanski je nastavio nizati udarce i sudac je nakon 2:10 mina prekinuo meč.

image

Alen Babić

ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/pa Images/profimedia

Bila je to 15. borba poljskog boksača i 15 pobjeda pri čemu je osmi put slavio već u prvoj rundi.

Babić je imao priliku postati tek treći hrvatski boksač sa svjetskom titulom. Do sada je to uspjelo tek legendarnom Mati Parlovu koji je 1978. godine osvojio pojas WBC svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji, a to je 2007. uspjelo i Stipi Drvišu u WBA verziji iste kategorije.

Nažalost, 32-godišnji Rovinjanin nije uspio. Bila je to njegova 12. borba u profesionalnoj karijeri i prvi poraz.

image

Alen Babić (lijevo) i Lukasz Rozanski (desno) na vaganju

Screenshot (youtube, Sky Sports)


UŽIVO:

- Nakon serije udaraca, sudac je prekinuo meč, Rozanski je već u prvoj rundi pobijedio našeg predstavnika. Poljak je bez većih problema navalio i lako riješio Babića nakon nepune dvije minute borbe. Nakon dva mjeseca priprema, Babić je izgubio nakon dvije minute i 10 sekundi.

Eksplozivan početak očekivali smo od Rozanskog i Babića, a to smo i dobili. Odmah je Rozanski nasrnuo na Babića, pritisnuo ga je uz konope, ali hrvatski boksač ostao je smiren i uspješno se izvukao iz ofenzive Rozanskog. Nanizao je Rozanski dva dobra lijeva krošea kad su se našli na sredini ringa i djelovao je nešto bolje i agresivnije početkom prve runde. Nakon 80-ak sekundi, Babić je završio na tlu prvi put i sudac mu je brojao. Rozanski je namirisao krv i silovito je nasrnuo na Babića. Nizao je Rozanski udarce, ali većina ih je odsjedala u blok Babića.

- Počeo je meč!

- Organizatori su najprije pustili hrvatsku himnu ‘‘Lijepa naša domovino.‘‘

- U ring je upravo ušao i Lukasz Rozanski.

- Prvi iz svlačionice izlazi izazivač Alen Babić! Naš predstavnik izlazi na pjesmu: Heroj ulice od Prljavog kazališta.

Traje neuobičajeno duga pauza između dva meča. Babić i Rozanski još nisu izašli.

Krcata dvorana u poljskom Rzeszowu iščekuje meč.

Završila je i posljednja uvodna borba uoči okršaja Alena Babića i Lukasza Rozanskog.

Martin Bakole je tehničkim nokautom u trećoj rundi pobijedio Ševadutzkija. Bila je to zadnja uvodna borba uoči glavnog meča večeri, čeka se ulazak u rign hrvatskog i poljskog boksača.



Najavu piše: Dean Bauer

Ova je subota značajna za hrvatski boks, a velika, dosad uistinu najveća za Alena Babića. Puljanina, u boksačkom svijetu poznatijim pod nadimkom “Savage” ili Divljak, što je njegov kako veli alter ego, čeka borba do krune svjetskog prvaka po WBC u “bridgerweightu”. Relativno novoj kategoriji (do 101.6 kg), između poluteške i teške. Naš Babić će u subotu (RTL, prijenos od 22.30) u poljskom Rzeszowu odmjeriti snage s domaćom uzdanicom, Poljakom dakle Lukaszom Rozanskim (14-0) u velikom okršaju za WBC-ov pojas svjetskog prvaka. Na vrelom gostujućem terenu (u rodnom gradu svoga suparnika) popularni će se Savage boriti za žezlo neprikosnovenog kralja “bridger” kategorije, posebno mjesto u povijesnim knjigama hrvatskog sporta i - boksačku besmrtnost.

Pobijedi li opasnog Poljaka, Babić će postati prvi Hrvat s naslovom svjetskog profesionalnog prvaka nakon Stipe Drviša, koji je prije 16 godina (jednoglasnom sudačkom odlukom) u Oberhausenu, 2007. slavio nad Talijanom Silvijom Brancom i osvojio naslov po WBA-u. Istovremeno, postat će i prvi hrvatski boksač s WBC-ovim pojasom oko struka još od legendarnog Mate Parlova, koji je prije 45 godina u Milanu nokautirao Argentinca Miguela Ángela Cuella i tako se okrunio naslovom prvaka u poluteškoj kategoriji.

Istinski ratnik

Prošlog četvrtka Babić i Rozanski u Poljskoj su odradili prvo službeno sučeljavanje, a tom se prilikom napetost u prostoriji, u najmanju ruku, mogla “sjeći” mačetom. Dvojica neporaženih boksača fiksirali su jedan drugog smrtno ozbiljnim pogledima, ne trepćući ni u jednom trenutku tijekom trajanja sučeljavanja, a imajući u vidu njihove slične, beskompromisne, boksačke stilove - bilo bi mudro da tijekom subotnjeg meča ne trepćemo ni mi. Od 11 pobjeda u profesionalnoj karijeri, Savage je do njih deset došao nokautom, dok je Rozanski nokautirao 13 od svojih 14 dosadašnjih protivnika, pa je za pretpostaviti da bi i u njihovom međusobnom obračunu, u kojem gotovo sigurno neće nedostajati otvorenih izmjena i unakrsne paljbe iz sveg raspoloživog oružja, jedan od boksača mogao “leći” prije posljednjeg gonga.

- Bit će to krvoproliće. Rozanskog smatram istinskim ratnikom. Poštujem ga, znam da će se doći potući, a to je sve što ja trebam. Obojica imamo omjer nokauta u dosadašnjim borbama viši od 90% i mislim da nećemo vidjeti mnogo rundi - rekao je 32-godišnji Rovinjanin za Sky Sports na dan sučeljavanja, pa se osvrnuo na činjenicu da će s Rozanskim boksati na njegovom terenu:

- Od prvog sam dana bio sretan što ću ići u Poljsku, boriti se u njegovom gradu. Ne bih došao u njegovo dvorište da nisam siguran u sebe. Sto posto sam siguran i mislim da će biti luda atmosfera. Svi će biti protiv mene i to mi se sviđa. Doći će i moji dečki ih Hrvatske i to je sve što mi treba.

Došao sam iz ničega

Osim hrvatskih navijačkih trupa koje će biti prisutne u G2A Areni u Rzeszowu, Babića će u najvažnijem dvoboju njegove dosadašnje karijere, ispred ekrana raznih dimenzija, zdušno podržavati i čitava vojska navijača u domovini, ali i u Velikoj Britaniji gdje Savage uživa ogromnu popularnost.

- Uvijek sam bio autsajder, svi koji znaju moju priču, znaju da sam došao iz ničega. Mogu se i vratiti nazad u ništa, to mi nije nikakav problem, ali prije toga želim osvojiti ovaj WBC-ov naslov. Meni to znači cijeli svijet, kao i mojoj zemlji. Nismo imali prvaka po WBC-u 45 godina. Ovo je velika stvar i veliki korak za mene. Sve je savršeno isplanirano, on možda misli da je u prednosti, ali ja to vidim kao novi “Savage show” - odlučno je istaknuo hrvatski nokauter neposredno uoči meča.

Babićeva filmska priča, dakle, za vikend će doživjeti svoje veliko finale. Bivši redar, čovjek s iskustvom rada na “baušteli”, vječni autsajder i marginalac, unatoč svim otegotnim životnim okolnostima, nije odustajao od boksačkih snova, te si je svojim trudom, angažmanom, odricanjem, hrabrošću i karizmom, najzad, utabao put prema samom boksačkom vrhu. Na tom putu stoji mu još samo Rozanski, a na Babiću je da ga, kao i jedanaestoricu boksača prije njega, na sebi svojstven način poduči kako je najopasniji čovjek - upravo onaj koji nema što izgubiti.

Linker
17. travanj 2024 04:54