DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POVIJESNI PODVIG

Spektakl u Draženovom domu: Ivana Habazin pred domaćim navijačima napada treću svjetsku titulu

Sada ide ne samo na najvišu planetarnu stepenicu po treći put, nego i u najprestižnijim boksačkim federacijama.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. travanj 2024. 17:02

Zlatna dama iz Zlatara, Ivana Habazin (34) u subotnju će kasnu večer u Zagrebu, u Draženovom domu po treću svjetsku krunu. Ivana je bila dosad svjetskom prvakinjom u dva navrata - godine 2014. po IBF-u, te četiri godine kasnije pod "kapom" IBO. Sada ide ne samo na najvišu planetarnu stepenicu po treći put, nego i u najprestižnijim boksačkim federacijama.

U subotu, s predviđenim početkom oko 22.30 u Ciboninoj dvorani Ivani će se sučeliti 7 godina mlađa Mađarica, Kinga Magyar, a ulog su dva svjetska pojasa - WBC i WBA. Prvotno je Habazin trebala ući u ring s Amerikankom Jessicom McCaskill i boriti se za naslove svjetske prvakinje u velteru prema WBC, WBA, IBO i The Ring inačicama, ali McCaskill je otkazala. Zbog novca. Naime, McCaskill je radije prihvatila borbu s Lauren Price protiv koje će braniti WBA, IBO i The Ring pojaseve, ali morala se odreći pojasa WBC-a, za koji je Habazin već godinu i pol obvezna izazivačica.

- Budući da sam bila obvezna izazivačica i za WBA već dvije godine, te da je Amerikanka ta koja nije htjela borbu sa mnom, moj menadžer tražio je da boksam i za privremeni WBA naslov, a WBA je to odobrio - pojašnjava Ivana Habazin (22-5). Tako se onda došlo do Mađarice Magyar (14-4) kao suparnice.

- Bila sam vrlo mirna sve prijašnje vrijeme, tako sam i sada. Kad sam čula Magyar kako je rekla da je došla ovdje po pojaseve, onda sam samo pomislila "OK, ali nitko ti ih neće darovati". Znam joj trenera i to neće biti jednostavna borba, ali ja sam žrtvovala zadnje tri godine za ovu borbu. Ako želiš ove pojaseve, morat ćeš me nokautirati - poprilično će jasna bila Ivana dan uoči borbe, na predstavljanju u hotelu Westin.

- Imam veliko poštovanje prema njoj, ali ovo je moj dom, tu smo u Hrvatskoj, a ja sam se silno pripremala za ovo. Nisam dala 100, već 300% sebe u pripreme i zato će ovo biti moja pobjeda.

Ivana je ujedno spomenula i kako je to "taj presudan trenutak" odnosno ako bi izgubila, da bi to onda bio i kraj njezine karijere. Možda si je ovime natovarila i malo dodatnog pritiska na ramena...

- U 14 godina karijere profi-nikada nije bilo lagano i na pritisak sam naviknula. Ovo je stepenica koju trebam prijeći. Bila sam rekla da je svake godine sve teže i teže i ne možeš jednako lako prolaziti kroz istu priču iz godine u godinu, ali želja mi je bila imati WBC i WBA naslov. Pojas znači sve, pojasevima bi mislim riješila i pitanje egzistencije, a ako izgubim... onda je to to. Vjerujem da ipak neću izgubiti, vjerujem u pobjedu - veli dama iz Zlatara, nekoć ju zvasmo i "djevojka od milijun dolara". Milijun je možda ipak malo podalje, barem zasad, ali s pobjedama u Tornju, s dva svjetska pojasa štošta bi se promijenilo.

Ivana Habazin se inače pripremala intenzivno od studenog prošle godine. Bila je u prvo u hrvatskom kampu mjesec dana, pa u SAD, zatim 6 tjedana u Kolumbiji, pa zadnjih 5 tjedana u Hrvatskoj. Nemam neke video-zapise borbi od Magyar, ne znam o njoj puno, ali znam njezinog trenera. Oni ne dolaze izgubiti, ali ja opet imam više iskustva. Znam da je ovo šansa koja može promijeniti njezin život, ali i zadnja šansa za promjenu mojeg života. Ona pobjedu neće moći dobiti, morat će ju uzeti, ali ja joj to neću dati - odlučno će na kraju Ivana Habazin.

Po okončanju zajedničke press konferencije upriličeno je i službeno vaganje na kojem je ispalo da suparnice dijeli tek 100 grama. Magyar je teška 66.1 kg, a Habazin 66.2. Boksačka večer u Ciboni počinje u subotu od 18.30 sati s 11 borbi, s tim da je posljednja, 12-ta borba upravo Habazin protiv Magyar za naslov svjetske prvakinje. Vjerojatno ne prije 22.30 sati.

Linker
26. travanj 2024 21:39