GORAN MEHKEK Cropix
SVJETSKA PRVAKINJA

Subota je bila velik dan za hrvatski boks: ‘Ovaj sam naslov čekala cijelo stoljeće‘

Pred 34-godišnjom hrvatskom boksačicom sada je zasluženi odmor
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 22. travanj 2024. 06:05

Ivana Habazin u subotu je, pred popunjenim tribinama Košarkaškog centra Dražen Petrović, jednoglasnom sudačkom odlukom (99-92, 97-93, 98-92) pobijedila mađarsku boksačicu Kingu Magyar i osvojila WBC titulu svjetske prvakinje, ali i privremeni WBA pojas u velter kategoriji (do 67 kilograma). Boksačica iz Zlatara tako se treći put u karijeri popela na krov svijeta, nakon što je ranije (2014.) osvajala IBF-ov, odnosno naslov po IBO-u (2018.). Habazin su prethodno na putu do WBC pojasa zaustavljale Claressa Shields (2020.) i Mikaela Lauren (2016.), no 34-godišnja Hrvatica sada je svladala Magyar nakon deset rundi borbe i okitila se titulom koja u boksačkom svijetu kotira kao najprestižnija.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Tehnička nadmoć

Od zvuka prvog gonga gledali smo u Ciboni vrlo uzbudljivu, sadržajnu i dinamičnu borbu. Obje boksačice krenule su silovito, bez zadrške i taktiziranja, a iz hrvatskog smo kuta mogli čuti upute Ivaninog trenera da ne žuri i da više pažnje obrati na obranu. U početnim rundama očitovala se tehnička nadmoć hrvatske borkinje i očito je bilo da uspijeva uputiti više čistih udaraca od 28-godišnje protivnice te da iz gotovo svake razmjene udaraca izlazi kao pobjednica. Magyar nije imala adekvatan odgovor na sjajno kretanje i vrhunske kombinacije koje je isporučivala Habazin, pa je u nemoći nerijetko spuštala glavu i izlagala potiljak, zbog čega ju je sudac u više navrata upozorio.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Nakon polovice meča Ivana je bila u značajnoj bodovnoj prednosti, a u nastavku je Mađarica pokazala da je dostojna suparnica koja se definitivno nije slučajno našla u meču za dva prestižna pojasa. Prestala je, naime, spuštati glavu, pronašla je ritam i počela pogađati Habazin, poglavito desnim direktima, no to joj je bilo dovoljno tek da uzme dvije, najviše tri runde od ukupnih deset. Kako je vrijeme odmicalo, kod Magyar je bio sve vidljiviji umor, što je hrvatska predstavnica znala iskoristiti. U sedmoj i osmoj rundi Habazin je vratila inicijativu i rutinski nadboksala svoju protivnicu, a i posljednje dvije dionice iskusno je odvela u svoju korist te na koncu zasluženo pobijedila jednoglasnom sudačkom odlukom.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Draženova majica

- Bila mi je čast ponovno imati borbu u ovoj dvorani. Hvala Biserki Petrović koja mi je za izlazak u ring posudila Draženovu majicu s Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Moj poklon gospođi Biserki je krunica koju je blagoslovio papa Franjo. Rekla sam da će borba biti teška - poručila je nakon pobjede Habazin pa nastavila:

- U životu nisam imala većih problema, većeg straha, ali molila sam se Bogu i uspjela. Bog je moja snaga. Vjerujem da je možda moglo biti i bolje u posljednjim rundama. Najbitnije je da sam pobijedila, a ovaj WBC pojas je najprestižniji, čini se kao da sam ga čekala cijelo stoljeće. Još bih voljela WBO naslov, ali sada se idem prvo odmoriti i dobro najesti.

image

Ivana Habazin i Biserka Petrović

GORAN MEHKEK Cropix

Podsjetimo, Habazin se inicijalno trebala boriti protiv Jessice McCaskill, za WBC, WBA, IBO i The Ring pojaseve, ali Amerikanka se povukla iz te borbe i dogovorila meč s Lauren Price, protiv koje će braniti tri pojasa, a WBC-ov je morala prepustiti pobjednici borbe u Zagrebu. Za Ivanu je ovo bila 22. pobjeda u karijeri, a od prethodnih pet poraza samo je dva upisala u velter kategoriji, 2014. protiv Cecilije Braekhus i godinu ranije protiv Eve Bajić. Pred 34-godišnjom hrvatskom boksačicom sada je zasluženi odmor, a za pretpostaviti je da nakon toga slijedi novi veliki meč. Pridodamo li Ivaninom uspjehu i prolazak Luke Pratljačića i Gabrijela Veočića u četvrtfinale Europskog prvenstva, s pravom možemo zaključiti kako je subota bila uistinu veliki dan za hrvatski boks.

Linker
22. travanj 2024 06:05