Umar Kremljev

 Stanislav Krasilnikov/tass/profimedia
NOVI KAMEN SPOTICANJA

Sve je bliže veliki potres u boksu! Za dopredsjednika doveli kontroverznog naturaliziranog Srbina

Nastavljaju se kontroverzne odluke koje boks sve više udaljavaju od Pariza 2024.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. siječanj 2023. 23:07

Status boksa kao olimpijskog sporta je sve dvojbeniji. Ovog sporta još uvijek nema u službenom programu Olimpijskih igara u Parizu 2024, iako to još nije službena odluka. Nadalje, boks je i dalje pod sankcijama Međunarodnog olimpijskog odbora odnosno MOO je taj koji vodi ili odlučuje o boksu još od 2016. godine. Međutim, sve je manje šansi u ovom trenutku da će boks uspjeti sačuvati status olimpijskog sporta. Razlog tomu je znan od ranije, a svodi se na izrazitu nerazvidnost u poslovanju, donošenju odluka, brojne nepravilnosti i sumnjičenja u sudačku nepristranost na velikim nadmetanjima... Uostalom, dostatno je navesti da su svi suci na olimpijskom boksačkom turniru u Rio de Janeiru 2016. suspendirani.

Ono što ipak najviše remeti odnosno sprječava bilo kakve odnose između MOO-a i IBA (Međunarodnog boksačkog saveza) je Umar Kremljev. Ovaj bogati Rus na čelu je IBA-e, osoba od užeg povjerenja samog ruskog diktatora Vladimira Putina. On je svojim utjecajem i vezama, isključivo u Moskvi, dosta učvrstio svoj položak "upumpavši" poveću svotu novca iz ruske Gazprombanke u IBA-u, koja tako više nema financijskih problema. Ovime je začepio usta, "kupio šutnju" velikog dijela boksačkih dužnosnika po svijetu, ali budući da se radi o sumnjivim transakcijama, samo je dodatno razljutio čelnike MOO-a. Na nekoliko već opetovanih upozorenja MOO-a o Kremljevu kao nepoželjnom predsjedniku, IBA je odgovorila potpuno drukčije - potvrđujući i utvrđujući položaj Umara Kremljeva. Nadalje, IBA je jedina velika sportska organizacija koja je iznova dopustila natjecanje svojim sportašima i sportašicama, dakle boksačicama i boksačima iz Rusije i Bjelorusije. Posve oprečno cijelom svijetu.

Kremljev nastavlja prkositi. Sada je imenovao novog dopredsjednika IBA-e, bliskog mu prijatelja, naturaliziranog Srbina Abdulmutalima Abakarova. Ovaj bivši član Izvršnog odbora Ruskog boksačkog saveza, imenovan je od Upravnog odbora IBA-e na prijedlog samog Kremljeva koji inače može imenovati čak četvoricu dopredsjednika.

Abakarov će imati posebnu odgovornost za rad s kontinentalnim konfederacijama. Inače, Abdulmutalin Abarakov od 2021. ima i državljanstvo Srbije, a iste je godine u svibnju mjesecu, dakle puno prije ruske agresije na Ukrajinu bio pod sankcijama već ukrajinske države. Naime, Abakarov je uvršten na popis od više od 600 osoba, a koji je objavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a kojima su uvedene sankcije jer se tvrdilo da predstavljaju sigurnosnu prijetnju Ukrajini. Ipak, u prosincu 2021. ili dva mjeseca prije ruske agresije na Ukrajinu,

Abakarov je službeno uklonjen s popisa nakon što je otkriveno da je ondje uključen greškom. Ipak, ono što nikako nije pogreška, Abarakov je osoba od najužeg povjerenja kontroverznog Kremljeva koji pak uživa povjerenje Putina. Sve to zajedno boks samo dodatno i još više udaljava od Pariza.

Linker
20. travanj 2024 04:39