Filip Hrgović

 Nick Potts/pa Images/profimedia
POGLED STRUČNJAKA

‘Teško da će Hrgović za pojas boksati s Furyjem, Usikom ili Joshuom. Jedan Hrvat nije toliko atraktivan...‘

‘Filip po tehnici i znanju može boksati s najboljima na svijetu i biti konkurentan u tim mečevima‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 28. prosinac 2023. 22:18

Minuta i 46 sekundi. Toliko je Filipu Hrgoviću bilo potrebno da okonča meč s Markom de Morijem, nastavi besprijekoran profesionalni niz (17-0) i očuva status obveznog IBF-ovog izazivača. Bila je to druga obrana "mandatory challenger" pozicije za najboljeg hrvatskog teškaša, a kao sljedeći logičan korak nameće se - borba za pojas svjetskog prvaka. S obzirom na razvoj situacije u gornjem domu svjetskog "heavyweighta", čini se da bi 2024. godina doista bi mogla biti monumentalna za El Animala, te mu ponuditi priliku da zapleše na najvećoj boksačkoj sceni, napadne tron i ostvari ono o čemu je sanjao otkako je svoj kruh sa sedam kora odlučio zarađivati upravo među konopcima. O onome što je 31-godišnji Zagrepčanin isporučio prošle subote u Rijadu, a poglavito o svemu onome što je tek pred njim, razgovarali smo s njegovim nekadašnjim klupskim kolegom, poznatim hrvatskim boksačem i borilačkim analitičarom Hrvojem Sepom.

- I prije meča se znalo da pitanje pobjednika neće biti upitno s obzirom na odabir protivnika. I sam Filip je rekao da nema potrebe za rizikom jer ima poziciju prvog izazivača, Svrha ovog meča je bila da ostane aktivan i u formi, te je s poslovne strane to bio logičan i dobro odrađen potez - rekao je Sep u uvodnom dijelu razgovora za Jutarnji list.

image

Filip Hrgović

Philip Sharkey/tgs Photo/shutterstock Editorial/profimedia

Okrenuli smo se potom izazovima koji Hrgovića čekaju u narednom razdoblju. U cjelokupnoj teškaškoj jednadžbi ključne varijable nalaze se u rukama Tysona Furyja i Oleksandra Usika, koji će 17. veljače odmjeriti snage u povijesnom okršaju za ujedinjenje svih pojaseva.

- Nakon Furyjevog i Usikovog prvog meča Filip će, kao obvezni izazivač, imati pravo boksati za IBF-ovu titulu. Fury i Usik imaju klauzulu o revanšu, no određenu će ulogu odigrati i način na koji će završiti njihov meč. Ako netko bude teško nokautiran, naravno da revanša neće biti i da će pobjednik nastaviti s pregovorima za druge borbe, međutim, malo je vjerojatno da će izabrati Hrgovića kao svog sljedećeg protivnika pored Joshue koji je trenutno vrlo aktualan ili Zhileija Zhanga koji dolazi iz zemlje s preko milijardu stanovnika. Ako Fury ili Usik ne budu branili titulu protiv Hrgovića, ona će biti upražnjena, a Filip će za nju boksati s nekim od sljedećih izazivača na rang listi. Tamo, pored Joshue, ima nekoliko zanimljivih imena poput, primjerice, Josepha Parkera, Agita Kabayela, Franka Sancheza ili Jareda Andersona. Nekog iz TOP 10 s IBF-ove ljestvice će sigurno dobiti za taj meč. Sve je moguće, ali prvo trebaju odboksati Fury i Usik, a nakon toga će mnoge stvari biti jasnije.

Varijanti je, dakle, ponovno mnogo. Naš stručni sugovornik vjeruje da će Hrgović doista boksati za IBF-ovu titulu, no drži kako je mala vjerojatnost da se za nju bori protiv Furyja, Usika ili Joshue, ocjenjujući da će sljedeće korake "velike trojke" diktirati novac, a ne sportski motivi.

- Ono što jamči velike brojke i prodaje mečeve uvijek će se prije realizirati nego neka sportska priča. U profesionalnom boksu je to tako već godinama, osobito otkad postoje "pay-per-view" i streaming servisi. Što više ljudi plati PPV, to je veća zarada od borbe i fokus organizatora je na tome. Saudijci su sada to preuzeli i uložili još više novca, ali i oni gledaju kako da naprave spektakl i da imaju najatraktivnije moguće mečeve. Iz te pozicije, jedan Hrvat nije toliko atraktivan i to je razlog zašto boksači iz Hrvatske ili sličnih zemalja posljednjih godina dobivaju jedan ili maksimalno dva meča godišnje. Netko drugi se puno bolje prodaje, sama kvaliteta boksača je posljednjih godina pala u drugi plan - rekao je Sep pa istaknuo: - Filip ima poziciju prvog izazivača i on će svoju priliku dobiti, ali osobno smatram da će to biti protiv manje popularnih boksača, prije nego protiv nekoga iz "velike trojke" Fury-Usik-Joshua.

image

Filip Hrgović

Nick Potts/Pa Images/Profimedia

Kada se sagledaju sve potencijalne opcije u kontekstu meča za titulu, koja bi na koncu za Hrgovića bila najpovoljnija; Fury, Usik, Joshua ili, pak, netko od ostalih boksača s IBF-ove rang liste?

- Za njega je svakako bolja varijanta da boksa s Furyjem ili Joshuom koji su megapopularni sportaši i najveći dio pritiska bi bio na njima, a ne na boksaču koji nije popularan i dolazi iz male zemlje. To je sa sportske i poslovne strane najzahvalnija priča, a možda bi najmanje zahvalno bilo boksati protiv Sancheza ili Kabayela koji nisu toliko popularni, a opasni su i znaju boksati. Na kraju krajeva, i u slučaju poraza u takvom meču, mogli bismo reći da ljepše zvuči poraz od Furyja nego od Kabayela.

"Filip može boksati s najboljima na svijetu i biti konkurentan"

Iako sumnja da će Hrgović za IBF-ovu titulu boksati s Furyjem, Usikom ili Joshuom, Sep tvrdi da bi, u slučaju da se to ipak dogodi, njegov nekadašnji klupski kolega itekako imao što reći u ringu. Smatra da El Animal raspolaže dovoljnom kvalitetom da bude konkurentan u potencijalnom okršaju s bilo kojim od navedenih elitnih teškaša, ali ističe i važnost psihološkog segmenta.

- Sudeći prema tehnici, znanju i iskustvu koje Filip posjeduje, on može boksati s najboljima na svijetu, i biti konkurentan u tim mečevima. Ono što, međutim, ne znamo i što nitko ne može znati, jest kako se pojedini boksač ponaša kada dođe na najveću svjetsku pozornicu i bori se za pojas. U takvim situacijama neki daju više nego ikada, a neki podbace. Ovisi o tome kako podnose pritisak, popularnost, medije, navijače… Puno je čimbenika koji utječu na boksačevu podsvijest u takvim okolnostima, i teško je znati kako će se čovjek nositi sa svime što donose veliki mečevi i veliki protivnici. S obzirom na Filipove tehničke sposobnosti, on može boksati s najboljima, na sparinzima je često i boksao s nekima od najboljih boksača svijeta, bez ikakvih problema - čak i dobivao neke od njih. Kad je riječ, dakle, o njegovim kvalitetama, on to neupitno može, ali kako će se stvari razvijati u najvećim mečevima, to ne može nitko znati - rekao je Sep pa zaključio:

- Vidjeli smo mnogo puta tijekom povijesti da glava u najvećim mečevima igra možda i ključnu ulogu. Ne pobjeđuju uvijek najvještiji boksači, nego najuporniji, najtvrdoglaviji, ili oni koji naprave pravu stvar u pravom trenutku.

Linker
24. travanj 2024 01:36