ALAIN JOCARD Afp
MOO OBJAVIO

Velika je vjerojatnost da boksa neće biti na Olimpijskim igrama u Parizu: ‘Zanima ih samo vlastita moć‘

‘Odluke i rasprave da se boksači drže podalje od olimpijskih kvalifikacija ne mogu se drugačije shvatiti‘
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 22. prosinac 2022. 19:05

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) iznio je mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024. godine, uz objašnjenje da je vrhovno svjetsko boksačko tijelo - pod vodstvom Rusije - pokazalo da "nema stvarnog interesa za sport ili njegove sportaše".

Međunarodnoj boksačkoj asocijaciji (IBA) oduzeto je sudjelovanje u organizaciji boksačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i boks nije bio u početnom programu za Igre u Los Angelesu 2028. u iščekivanju reformi koje zahtijeva MOO.

Kvalifikacije za boksački turnir u Parizu 2024. organizira MOO, ali je rekao da zabrinutost u vezi s IBA znači da će donijeti daljnje odluke koje će "možda morati uključiti otkazivanje boksanja za Olimpijske igre u Parizu".

"Nedavni kongres IBA je još jednom pokazao da IBA nema pravi interes za boksački sport i boksače, već da je zanima samo vlastita moć. Odluke i rasprave da se boksači drže podalje od olimpijskih kvalifikacija i Olimpijskih igara ne mogu se drugačije shvatiti", priopćio je MOO.

IBA vodi Rus Umar Kremljev uz potporu ruske energetske tvrtke Gazprom. Glasnogovornik MOO problematizirao je i to što je IBA nedavno produžila ugovor s Gazpromom.

- Produljenje sponzorskog ugovora s Gazpromom kao jedinim glavnim sponzorom IBA pojačava zabrinutost koju je MOO uvijek iznova izražavao od 2019. - rekao je glasnogovornik MOO.

Izvanredni kongres IBA u rujnu je glasao protiv održavanja novih izbora, dopuštajući Kremljevu da ostane predsjednik, nakon što je Sportski arbitražni sud (CAS) presudio da je nizozemskom kandidatu Borisu van der Vorstu pogrešno onemogućeno kandidiranje.

Ranije ovog mjeseca, IBA je optužila organizatore Olimpijskih igara u Parizu za "progon" kao odgovor na suspenziju zbog pitanja upravljanja i financija.

Linker
22. prosinac 2022 19:05