Gabrijel Veočić, Europsko prvenstvo 2024. Beograd

 EUBC
EP U BOKSU

Veočić uvjeren u europsko zlato: Mislim da mi niti on neće biti problem u finalu

Protivnik u finalu bit će mu domaći predstavnik Rastko Simić
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. travanj 2024. 16:31

Desetak medalja godišnje. To je prosjek hrvatskog boksa na velikim natjecanjima, klase EP i SP svih uzrasta. To je učinak u zadnjem desetljeću, da se bolje razumijemo. Pojednostavljeno, boks je zadnjih 10-ak godina jedna od nedvojbeno uspješnijih hrvatskih sportskih priča. Dakako da je najveći uspjeh olimpijska bronca Filipa Hrgovića iz Rija 2016. Kada je riječ o europskim prvenstvima, pamtimo bugarski Samokov 2015. kada je Filip Hrgović osvojio zlato, a Hrvoje Sep broncu. No, EP u Beogradu 2024. je sve nadmašio. Debelo! Na ovom natjecanju koje završava u nedjelju imamo čak tri medalje. Za usporedbu, na prošlom Europskom prvenstvu u Erevanu 2022. osvojena je jedna bronca (Luka Plantić), jednako kao i na prošlom EP-u seniorki (Sara Beram). Sada, u Beogradu tri kolajne na jednom prvenstvu. Od toga dva finala!

Splitska lavica Lucija Bilobrk u subotu, a Brodska kobra Gabrijel Veočić u nedjelju, borit će se za zlato, za naslov prvakinje odnosno prvaka Europe. Osječki bombarder, superteškaš Luka Pratljačić bio je na pragu istog uspjeha, ali bronca je na ponos njemu i hrvatskom boksu.

Kad smo kod našeg boksa, natjecanje je u Beogradu je još jednom dokazalo da smo tu jaki, da u ovom sportu "postojimo" u vrhu gotovo u pravilu samo u onim najtežim, težinski najjačim kategorijama - od poluteške, preko teške do superteške. Neovisno, govorimo li o djevojkama ili mladićima. U konačnici, Splićanka Lucija Bilobrk (25) je teškašica (do 81 kg).

Žena koja je tek ove godine ušla u svijet boksa, ranije je naime bila višestruka prvakinja Europe u K1, savateu, kick-boxingu i tajlandskom boksu. Nakon niti četiri mjeseca borbi u boksačkom ringu u prilici je postati prvakinjom Europe i u ovom sportu. Inače, vrhunske boksačice koje dolaze iz drugih, a opet srodnih sportova, i nisu baš osobita novost. Uostalom, Bilobrk je u polufinalu pobijedila Srpkinju sa Sandžaka, Elmu Hajrović koja je pak prvakinja svijeta u karateu.

Posebna je dakako priča Gabrijel Veočić kojem je ovo već treće finale u tri godine. U Poreču 2022. bio je prvak Europe do 22 godine, prošle godine je osvojio srebro u Krakowu na Europskim igrama, da bi sada u glavnom gradu Srbije došao nadomak europskog trona nakon četiri velike pobjede. Svladao je redom predstavnika Azerbajdžana (dvostrukog olimpijca Murada Alahverdijeva), zatim naturaliziranog Španjolca (drugog nositelja Jaidova Gafurova, "dužnika" sa Svjetskog prvenstva 2023.), potom predstavnika Moldavije i u polufinalu sjajnog reprezentativca Francuske, Crnu Mambu, Cesara Yojerlina.

- Moram priznati da se nisam ni pripremao baš 100 posto za ovo prvenstvo već smo došao u Beograd s nekih 80% - iz Beograda će u petak Gabrijel Veočić.

image

Gabrijel Veočić, Europsko prvenstvo 2024. Beograd

EUBC

- Jako sam zadovoljan s učinjenim jer sam doista dobro boksao, imao četiri zaista jaka meča. Suparnici su bili... ne znam tko je bolji, tako da to nije bilo nimalo jednostavno.

U finalu koje je na rasporedu u nedjelju čeka Rastko Simić, domaći predstavnik. Koliko uopće znate o njemu?

- Poznajem ga od ranije, s nekih priprema koje smo znali imati u Beogradu, nije mi nepoznanica. Dečko je malo mlađi od mene tako da je iskustvo sigurno na mojoj strani. Mislim da niti on ne bi trebao predstavljati neki velik problem osim što je ipak riječ o srpskom boksaču, dakle domaćinu, pa bi mogao biti dodatno nadahnut, pod utjecajem domaće publike.

Luka Pratljačić, "gromada" od boksača, superteškaš koji plasira razarajuće udarce imao je sjajne borbe u Beogradu. Svladao je Azerbajdžanca Abdulajeva i Crnogorca Dilana Prašovića u četvrtfinalu, i to da se doista "prašilo". Nokaut u 2. rundi. U polufinalu je ipak još jednom bio bolji Srbin Dušan Veletić. Još jednom zato što ga je isti suparnik svladao prije malo više od mjesec dana u talijanskom Busto Arsiziju, u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.

- Mislim da je ovog puta borba možda mogla otići i na moju stranu. Njemu su bodovali prve dvije runde po 5-0, ali mislim da sam ja bio bolji prvu rundu. No dobro, što je tu je. Treću rundu sam ja dobio 5-0, ali nedovoljno za ukupnu pobjedu. Vraćam se doma s broncom, malo samo odmora, ali nisam odustao od Pariza. Predstoji mi još svjetski predolimpijski kvalifikacijski turnir u Tajlandu - iz Beograda će Osječka Tvrđa, Bombarder iz Juga 2, legendarnog osječkog naselja iz kojeg mu je došlo navijača i do Beograda.

Tri medalje s jednog europskog prvenstva, ovo je apsolutno najveći domet, uspjeh hrvatskog boksa od osamostaljenja. I nekako, nismo baš sigurni, ne bi dali ruku u vatru da je ovime godina 2024. za HR boks završena, kolajni glede.

Linker
26. travanj 2024 16:31