Boris van der Vorst

 NORBERT SCHMIDT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
BITKA ZA PLEMENITU VJEŠTINU

Vječni gubitnik ne može spasiti sport kojem prijeti uništenje i trajno udaljenje od olimpijskih igara

Taj se čovjek mora jednostavno povući u stranu i nestati
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. kolovoz 2024. 17:20

Sport koji ovog trenutka (u biti, traje to već godinama) najviše “visi” glede očuvanja olimpijskog statusa je boks. Bio je dvojben neko vrijeme čak i za Pariz 2024. Međunarodna boksačka organizacija, IBA je suspendirana godinama već. Silno trvenje između IBA-e i Međunarodnog olimpijskog odbora je sve veće i jače. Nedavno je uostalom MOO uputio vrlo jasno pismo s kojim su izviješteni svi nacionalni olimpijski odbori i nacionalni boksački savezi. Ili će oformiti novu međunarodnu boksačku organizaciju ili se boks briše s popisa olimpijskih sportova. Jasno da jasnije ne može biti.

Sukob je dobio u zadnje dvije i pol godine i političku dimenziju, nakon ruske masovne agresije na Ukrajinu, budući da IBA-u vodi Putinov čovjek, Umar Kremljev. Međutim, nije baš samo ni u Kremljevu problem. Jednako je velik i u tomu što MOO i njegov predsjednik Thomas Bach sve nade polažu u Nizozemca Borisa van der Vorsta koji je oformio novu organizaciju, World Boxing. Samo, i taj World Boxing i Nizozemac, su toliko beznačajni, maleni i s gubitničkim pedigreom da se ne mogu suprotstaviti moćnom i bogatom Kremljevu. Taj van der Vorstov World Boxing dosad je okupio samo 42 države. Iz Afrike samo jednu (Nigerija), iz Europe 13 od ukupno 52 države, iz Sjeverne i Južne Amerike najviše, 15. Iz Azije 8, te iz Australije i Oceanije 5. No, od te 42 države, njih samo 13 nisu članice i IBA-e. I to su onih 13 najslabijih, države koje primjerice nisu osvojile boksačku medalju na OI u Parizu.

Nadalje, Boris van der Vorst je u svijetu boksa stekao status vječitog gubitnika. Taj nikad nije dobio niti jedne izbore. Godine 2020. je izgubio predsjedničke izboru u IBA (od Kremljeva, jasno), onda 2022. nije uspio uči ni u Odbor Europskog boksačkog saveza (EUBC), da bi iste godine izgubio i predsjedničke izbore u EUBC. Drugim riječima, gdje god da se pojavi, kandidira, uvijek je znano da će van der Vorst izgubiti. On je gubitnik i gotovo! Uz sve, dolazi iz Nizozemske koja u svijetu vrhunskog boksa skoro pa i da ne postoji. I da, taj isti van der Vorst koji se sada predstavlja velikim borcem za pravdu, pa onda i protuputinovskih stajališta, taj isti van der Vorst se ponosno naslikavao s tim istim Putinom 2018, 2019., 2020. godine i održavao s njim višegodišnje veze. Drugim riječima, tip je licemjer.

Ono što je najgore za boks je što su Thomas Bach i MOO sav svoj autoritet, podršku dali upravo takvom liku koji oko sebe ne može okupiti ni vlastitu širu obitelj, a gdje će svjetsku boksačku zajednicu. Boks opasno “visi” u statusu olimpijskog sporta, a što je vidljivo i iz posljednjeg službenog stava Međunarodnog olimpijskog odbora.

- “Iz razloga upravljanja, MOO nije u poziciji organizirati još jedan olimpijski boksački turnir. Da bi boks ostao na olimpijskom programu, MOO treba priznat i pouzdan međunarodni savez kao partnera, kao što je slučaj s drugim olimpijskim sportovima. Trenutačno boks nije uključen u sportski program za Olimpijske igre 2028. u Los Angelesu. Kako bi se to popravilo, MOO mora imati pridruženi međunarodni boksački savez do početka 2025.” - navodi se u priopćenju MOO-a.

Drugim riječima, boks ima još samo nekoliko mjeseci vremena sačuvati olimpijski status. U suprotnom, već priliku za “uletjeti” čekaju e-sportovi i slični. Postoji opcija na temelju koje bi se boks mogao spasiti i doista oformiti vjerodostojna boksačka svjetska organizacija. No, to nikako ne može voditi van der Vorst. Taj se čovjek mora jednostavno povući u stranu i nestati, a skrb o boksu preuzeti netko ozbiljan, sposoban i neokaljanog ugleda.

Linker
05. rujan 2024 10:51