GORAN MEHKEK Cropix
OVE SUBOTE U ARENI

Elitna svjetska organizacija vraća se u Zagreb: Hrvatska legenda borit će se nakon šest godina pauze

Ring zagrebačke Arene u subotu će prštati od snage, eksplozivnosti i talenta
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 16. rujan 2024. 08:46

Deset godina nakon što su Mirko Filipović i Remy Bonjasky odmjerili snage u Zagrebu, Glory se vraća u hrvatsku metropolu! Najveća svjetska kikboksačka organizacija sljedeće će subote (21. rujna) ponovno postaviti svoje kulise u zagrebačkoj Areni, a pod njezinim će svjetlima zaplesati neki od najelitnijih boraca današnjice, uključujući i moćan kontingent hrvatskih udarača. "Let‘s get ready to rumble!", uskliknuo bi čuveni Michael Buffer.

Iako je priredbu inicijalno trebao predvoditi okršaj Antonija Plazibata i Levija Rigtersa, najbolji hrvatski kikboksač prije četiri tjedna, zbog ozljede lakta, bio je prisiljen povući se iz glavne borbe večeri, te je na njegovo mjesto uskočio Bahram Rajabzadeh. Rigters i Rajabzadeh su prvoplasirani i drugoplasirani izazivač Gloryjeve teške kategorije, a pobjednik njihovog obračuna osigurat će si napad na žezlo prvaka Rica Verhoevena.

Brestovčev oproštaj

Pored navedenog dvojca, u Zagrebu će, što se teškaša tiče, rukavice ukrstiti i Tariq Osaro i Nordine Mahieddine, četvrti i peti izazivači Gloryjeve "heavyweight" ljestvice, odnosno Uku Jürjendal i Nikola Filipović, koji na istoj listi zauzimaju sedmo i osmo mjesto. Posebnu pozornost domaće publike zasigurno će privući bitka Mladena Brestovca i Karima Diana.

Legendarni "Scorpion Sting", jedan od najvećih kikboksača u hrvatskoj povijesti, svojim je "high kickovima" godinama "gasio" protivnike te popunjavao najspektakularnije YouTube kompilacije nokauta, a onda 2018. objesio rukavice o klin, da bi nepunih šest godina kasnije primio Gloryjev poziv koji se ne odbija i odlučio još jednom zaplesati među konopcima u svom povratničkom, a ujedno oproštajnom, meču.

image

Mladen Brestovac

GORAN MEHKEK Cropix

- Puno mi znači nastup na ovoj priredbi i pred domaćim navijačima, da Glory nije došao u Zagreb ova se borba nikad ne bi dogodila. Spreman sam i publici ću pružiti dobar meč - rekao nam je Brestovac.

Mlade nade

Dok će Mladenu meč u ZG Areni biti posljednji u karijeri, ranije spomenuti mladi lavovi čekaju u niskom startu kako bi krenuli u pohod prema profesionalnom vrhu, a prvi među njima su Vito Košar i Ivan Bertić. Košar je prethodno osvajao nacionalne titule u kikboksu, tajlandskom boksu, savateu i klasičnom boksu, a sredinom lipnja (na SP-u u Grčkoj) okrunio se i seniorskim naslovom svjetskog prvaka u muay thaiju (do 86 kg), pobijedivši u finalu trostrukog prvaka svijeta Aarona Ortiza. Nedugo potom, 23-godišnjak je bio i dijelom hrvatske delegacije na OI u Parizu gdje je sudjelovao u povijesnom predstavljanju tajlandskog boksa kao pokaznog sporta te upisao novu pobjedu nad spomenutim Ortizom.

Dosadašnji dio 2024. bio je, dakle, vrlo uspješan za ovog perspektivnog hrvatskog borca, a u subotu će, na Glory 95 priredbi, imati priliku zagaziti i pod svjetla najglamuroznije kikboksačke pozornice, gdje će ga dočekati Clayton Raven. Košarovo ime podcrtao je i Plazibat govoreći o borcima koji bi mogli osobito zablistati na spektaklu u Areni, a istom je prilikom istaknuo i Bertića.

Vitinog 24-godišnjeg klupskog kolegu iz zaprešićkog Taksina koji je također bio hrvatske delegacije na pariškim Igrama gdje je, u meču do 91 kg, isporučio sjajan nokaut desnim "high kickom". Na SP-u u tajlandskom boksu se okitio broncom, a iza sebe ima 150 amaterskih mečeva u različitim borilačkim sportovima, kao i brojne europske i svjetske titule u kikboksu i muay thaiju.

Sve u svemu, Košara i Bertića doista vrijedi doći pogledati i podržati u njihovim debitantskim mečevima na najvećoj sceni, kao i ostale hrvatske borce (Kedveš, Krajinović, Mikelić, Rakas i Matić). Ring zagrebačke Arene u subotu će prštati od snage, eksplozivnosti i talenta, a prisutni gledatelji mogli bi svjedočiti "rođenju" novih zvijezda.

Plazibat: Svi znaju što će napraviti, ali svejedno svaki put prođe

Plazibata, nažalost, nećemo gledati u Areni, no 30-godišnji je Solinjanin, kao jedan od najboljih teškaša svijeta, svojim utjecajem u Gloryju omogućio "ulaz" brojnim mladim hrvatskim borcima na "undercard" nadolazećeg spektakla.

- Ako mogu pomoći i učiniti da dečki, koji su to zaslužili, dobiju priliku boriti se na ovoj priredbi - onda ću to i učiniti. Neću nikome zatvarati vrata. Cilj Gloryjeva dolaska u Hrvatsku jest da se stvori scena i da se pruži prilika mlađim borcima, da mogu doći doma i reći roditeljima: ‘I ja ću se boriti ovdje‘, a ne da se to sve događa negdje daleko. Realno gledajući, bilo tko od njih, ako poveže nekoliko pobjeda nokautom, može se kroz tri borbe boriti za titulu, osvojiti je i postati nova velika hrvatska zvijezda. Ne moraju ići okolo, dobili su ulaz kao što ga dobivaju Belgijci, Nizozemci, Francuzi i Amerikanci - rekao nam je popularni Plaza pa se osvrnuo na nastup Brestovca, svog nekadašnjeg idola, a kasnije prijatelja i sparing partnera:

- Raduje me Brestovčev nastup, mislim da bismo mogli vidjeti još jedan njegov legendarni ‘high kick‘. Svi znaju što će napraviti, ali svejedno svaki put prođe, to je umjetnost. Mogao bi to ponoviti i u Areni i zaključiti svoju karijeru na brutalan način, i to na priredbi najveće svjetske kikboksačke organizacije, u Zagrebu, pred svojom publikom - jednostavno ne može bolje.

Spomenimo i da se Plazibatov povratak u ring očekuje u rasponu od šest mjeseci do godine dana.

Linker
16. rujan 2024 08:49