Vasiliy Lomachenko (lijevo), Oleksandr Usyk ( u sredini)

 RACHID BELLAK/BESTIMAGE/PROFIMEDIA
PORUKA IZ ZAROBLJENIŠTVA

Kako je potez dvije boksačke zvijezde izazvao sumnju u ruskim redovima: ‘Kad sam vidio da uzimaju oružje...‘

Ruski potpukovnik poslao je snažnu poruku koja je glasno odjeknula i sportskim svijetom
Piše: SNObjavljeno: 07. ožujak 2022. 13:11

Ruski potpukovnik Astakhov Dmitry Mikhailovich već se nekoliko dana nalazi u zarobljeništvu, a njegovo obraćanje javnosti iz ratom pogođene Ukrajine glasno je odjeknulo svijetom.

Mikhailovich je još prošloga tjedna razgovarao s medijima, ali tek je tijekom današnjeg dana video s njegovim izjavama postao viralan. U društvu još dvojice ruskih vojnika, Astakhov je objasnio kako u ruskim redovima postoje oni koji se protive ovoj invaziji. Napomenuo je i kako na njega nije izvršen nikakav pritisak, niti mu je rečeno što mora izreći pred kamerama.

U jednom emotivnom istupu, Mikhailovich se ispričao Ukrajini i kazao kako "razumije" ako Rusiji nikad ne bude oprošteno.

"Mnogi od njih su posramljeni i ne žele rat", poručio je ruski potpukovnik te usput objasnio kako su njegovi brojni suborci u Ukrajinu stigli nakon što im je rečeno da je ta država "pod dominacijom fašističkog režima", odnosno da su "nacionalisti i nacisti preuzeli vlast". Mikhailovich nadalje tvrdi kako im je cijela ta operacija predstavljena kao oslobađanje Ukrajine od gore navedenih sila.

"Naravno, imamo pristup internetu i ponekad bi nešto saznali i iz drugih izvora. Imali smo zbog toga određene dvojbe, no nismo mogli biti sigurni oko toga kakva je zapravo situacija", objasnio je pa u nastavku otkrio da se njegova sumnja pojačala kada je saznao da dvojica njegovih omiljenih boksača, svjetski teškaški prvak Oleksandr Usyk te bivši prvak Vasiliy Lomachenko, kreću u borbu protiv invazije.

"Oduvijek sam uživao u njihovom boksu, a kada sam vidio da uzimaju oružje i da govore da su prisiljeni na to - tada me bilo sram što sam došao u Ukrajinu", otkrio je.

Olimpijski pobjednici Usyk i Lomachenko spadaju među najveće boksačke zvijezde današnjice i jedni su od prvih ukrajinskih sportaša koji su odlučili uzeti pušku i stati u obranu svoje zemlje.

Linker
26. travanj 2024 12:41