Tajlandski boks, ilustracija

 Decha Anunthanapong/Panthermedia/Profimedia
VELIKA TRAGEDIJA

Laktom nokautirao protivnika koji je potom preminuo: ‘Ovo je veliki šok, više se neću vraćati u ring‘

Anthony Durand je nokautirao Phanpheta Phadungchaija koji je nedugo nakon preminuo
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 30. srpanj 2022. 12:11

Tajlandski boks neprijeporno je jedan od najbrutalnijih borilačkih sportova. Prema pravilima, u borbi je dozvoljeni protivnika udarati rukama i nogama - uz upotrebu koljena i laktova. Upravo su udarci laktovima ono što daje dodatnu dimenziju njegovoj surovosti. Koliko opasni, pa i pogubni, takvi udarci mogu biti, svjedoči nemili događaj koji se 15. kolovoza dogodio u tajlandskom gradu Pathum Thani.

Na Thupatemi Air Force Boxing stadionu održana je priredba (Figther X Show) dijelom koje je bio i meč između Anthonyja Duranda i Phanpheta Phadungchaija. U petoj rundi borbe Durand je, iz okreta, laktom nokautirao svog protivnika stravičnim udarcem u vrh brade. Po načinu na koji je Phadungchai pao na pod ringa, bilo je jasno da je zadobio tešku ozljedu. Odmah je prevezen u lokalnu bolnicu gdje je, u vrlo lošem stanju, zadržan zbog intracerebralnog krvarenja. Nakon operacije mozga i osmodnevne borbe za život, 25-godišnji borac je preminuo.

Nedugo nakon toga, oglasio se i Durand koji je izuzetno potresen i osjeća se krivim zbog tragičnog raspleta.

"Veliki je ovo šok, možda je primio puno teških udaraca prije same borbe. Borio sam se s njim pet rundi i to je bio jedan od mojih zadnjih udaraca. Naravno da se osjećam odgovornim i nitko mi to ne može izbiti iz glave, unatoč svim porukama i tješenju svejedno sam jako tužan. Nadam se da počiva u miru i obvezujem se da ću pomagati njegovoj majci, ženi i kćeri financijski dok god im to bude potrebno", napisao je Francuz na svojim društvenim mrežama pa zaključio:

"Imao sam vremena razmisliti. Ovo je bila moja posljednja borba i neću se više vraćati u ring. Hvala svima koji su bili uz mene od samih početaka."

Linker
14. travanj 2024 20:57