KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
GP U ARENI

Lara Cvjetko slavila protiv sunarodnjakinje Barbare Matić i stigla do zlata u Zagrebu: ‘Sretna sam i ponosna‘

U prve četiri minute hrvatskog finala Matić je bila aktivnija i bliža bodovima, ali ishod je bio drugačiji
Piše: HinaObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 19:26

Hrvatska džudašica Lara Cvjetko u subotu je postala pobjednica Grand Prix turnira u Areni Zagreb, gdje je u neizvjesnom finalu kategorije do 70 kg, u osmoj minuti borbe uspjela srušiti dvostruku svjetsku prvakinju Barbaru Matić i tako doći do jedne od najvećih pobjeda u karijeri.

Na putu do finala Cvjetko je nanizala pobjede protiv Kosovarke Loriane Kuke i Brazilke Luane Carvalho u eliminacijskim borbama, u četvrtfinalu je bila bolja od Mađarice Szabine Gercsak, a u polufinalu je svladala Poljakinju Elizu Wroblewsku.

Barbara Matić je put prema finalu započela pobjedom nad Jamajčankom Ebony Drysdale Daley, potom je u "golden scoreu" svladala Francuskinju Clemence Eme, da bi u četvrtfinalu bila bolja od Njemice Samire Bock. Za plasman u finale dvostruka svjetska prvakinja i prva nositeljica Zagreb Grand Prixa nadjačala je Slovenku Anku Pogačnik koja je u poslijepodnevnom dijelu programa došla do brončanog odličja.

U prve četiri minute hrvatskog finala Matić je bila aktivnija i bliža bodovima, a prisilila je Cvjetko na dvije "opomene". Lara se u završnici prvog dijela borbe uspjela obraniti i izboriti za nastavak nadmetanja. U četvrtoj minuti "golden scorea" 21-godišnja hrvatska reprezentativka uspjela je iznenaditi Matić, "počistila" je nožnom tehnikom i bacila za jednu od najvećih pobjeda u karijeri, u reprizi prošlogodišnjeg finala SP-a u Taškentu kad je zlato osvojila 28-godišnja Splićanka.

"Jako sam sretna i ponosna jer sam uspjela osvojiti medalju pred domaćom publikom. Samo sam htjela pokazati bolji judo i bolju borbu. Mislim da sam u tome i uspjela. Velike čestitke Barbari", rekla je Cvjetko nakon zagrebačkog trijumfa.

"Mislim da smo priredile super finale i da je bila stvarno napeta borba s jedne i druge strane. Lara je iskoristila priliku i ja joj na tome čestitam. Sada slijedi pregledavanje snimke borbe kako bi vidjeli koje su bile greške I kako bi idući put bilo bolje", izjavila je Barbara Matić.

Trener hrvatskih ženskih reprezentacija i pobjednice zagrebačkog Grand Prixa Dragan Crnov prokomentirao je nastup Lare Cvjetko.

"Ja sam izuzetno zadovoljan njezinim nastupom od prve do zadnje borbe. Slušala je sve što sam joj govorio i bila je koncentrirana od samog početka. Ovaj turnir je samo jedan u nizu. Glavni ciljevi su nam bili Masters prije dva tjedna i Europsko prvenstvo koje je početkom studenog. Lara trenira jako, koncentrirana je na judo, to je njen život", rekao je Crnov.

Vladimir Preradović, trener Barbare Matić, nije bio nezadovoljan, iako je njegova štićenica završila sa srebrom oko vrata.

"Cjelokupni nastup Barbare bi ocijenio vrlo dobrim. Neke tehničke greškice su se desile i trebaju se popraviti. Već od ponedjeljka nastavljamo treninge u kampu Zagrebu, a onda nakon par dana, kad se slegnu emocije, kreće analiza i priprema borbi. Obje su pokazale odličan judo i mislim da je to fenomenalan korak za hrvatski sport", zaključio je Preradović.

Uz Cvjetko i Matić u kategoriji do 70 kg nastupila je i Anđela Violić, ali je već u prvoj borbi poražena od Poljakinje Katarzyne Sobierajske.

U subotu je od hrvatskih predstavnika prvi na tatami izašao Dominik Družeta kojemu je ovo bio prvi nastup na Grand Prix

turniru nakon dvije operacije. Družeta je u prvoj borbi kategorije do 81 kg svladao Poljaka Damiana Szwarnowieckog, da bi u drugoj borbi izgubio od Dominikanca Medicksona del Orbe Cortorreala.

“Svojom izvedbom sam zadovoljan. U drugoj borbi sam radio neke greškice, a u prenaglio sam u prevelikoj želji da ga pobijedim te me to koštalo. Malo mi je žao, moglo je i bolje, ali gledajući na sve okolnosti i ozljede koje su me pratile, ovo je korak naprijed", rekao je 27-godišnji Družeta.

Nakon toga je na tatami izašla Iva Oberan i pobjedama protiv Amerikanke Sare Golden te Talijanke Flavije Favorini došla do četvrtfinala kategorije do 63 kg. Tu ju je zaustavila Britanka Lucy Renshall koja je potvrdila status prve nositeljice osvajanjem zlatnog odličja. Oberan je bila "povučena" u repesaž za brončano odličje, ali ju je svladala Meksikanka Prisci Awiti Alcaraz pa je hrvatska reprezentativka završila na sedmom mjestu.

"Došla sam u Zagreb s velikom željom da pred domaćom publikom dođem do medalje, s obzirom na to da sam osvojila već dvije na Grand Prix natjecanjima u ovoj godini i mislim da sam stvarno bila blizu da ju uzmem. Na ovom nivou nijanse odlučuju i zaista mi je žao zbog te četvrtfinalne borbe, ali to je sport. Golden score je dugo trajao, tu mi je popustila koncentracija, a to u ovom sportu puno košta", izjavila je 23-godišnja Iva Oberan.

Linker
26. travanj 2024 09:53