Roberto Soldić

 Instagram/Roberto Soldić
BORBENI SEKTOR

Najbolji hrvatski MMA borac ponovno ulazi u oktogon: ‘Krenuo sam iz malog sela, a sada se borim u SAD-u‘

Soldić će se s Kadestamom boriti na prvoj ONE-ovoj priredbi koja će biti održana na američkom tlu
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 04. svibanj 2023. 22:04

Započet ću borbu kao i uvijek, ići ću prema naprijed i pokušati nametnuti svoj tempo. Uvijek tražim finiš, a to ću i ostvariti. Ovim je riječima Roberto Soldić (20-3) uoči povijesne ONE-ove Fight Night 10 priredbe u Denveru (prve ikada na američkom tlu), koja će se održati u noći sa subote na nedjelju, najavio okršaj sa Zebaztianom Kadestamom (14-7). Bit će to drugi ulazak najboljeg hrvatskog MMA borca u oktogon singapurske organizacije, a ishod meča s "Banditom", uvelike će odrediti njegovu putanju u kategoriji do 83,6 kilograma. Eventualnom pobjedom Soldić će napraviti prvi korak prema svom cilju - a to je osvajanje pojasa ONE-ovog prvaka.

Soldić je pod okriljem ONE-a debitirao početkom prosinca prošle godine, u meču s Muradom Ramazanovim, koji je prekinut nakon nešto više od dvije minute zbog nedozvoljenog udarca (u genitalije) od strane dagestanskog borca. Iako se u narednim danima govorilo o revanšu, nova borba između Soldića i Ramazanova ipak nije ugovorena, te je 28-godišnjoj zvijezdi UFD gyma određen novi protivnik - Kadestam.

Sudar nokautera

Ovaj švedski udarač azijskoj se promociji pridružio krajem svibnja 2017. i u svom debitantskom nastupu pobijedio Luisa Santosa, da bi u sljedećoj borbi upisao poraz od bivšeg Bellatorovog i ONE-ovog prvaka Bena Askrena. Nakon toga je, tehničkim nokautom, pobijedio Agilana Thanija, a onda, u studenom 2018., osvojio naslov prvaka velter divizije nokautiravši Tylera McGuirea. Pojas je obranio četiri mjeseca pobjedom nad Georgyjem Kichiginom, ali je, potom, nanizao tri uzastopna poraza od Kiamriana Abbasova, Gadzhimurada Abdullaeva i spomenutog Ramazanova. Iako je već bio dobrano naslonjen na izlazna vrata ONE-a, tijekom prošle je godine upisao dvije pobjede, nokautiravši (u prvoj rundi) Valmira da Silvu Barbosu, odnosno Iurija Lapicusa. Nošen navedenim pobjedama, Kadestam u meču sa Soldićem vidi ogromnu priliku za svoj povratak u vrh kategorije, što potvrđuju i njegove recentne izjave.

- Nakon što pobijedim ovog tipa, opet sam na vrhu. Vidjet ćemo što će biti poslije, ali ovo je sigurno najveća borba u mojoj karijeri i idem po sve. Iskreno, nisam bio ovako motiviran od prve borbe za naslov - rekao je 32-godišnjak u razgovoru za VMTV, pa dodao:

- Ovo je veća borba od one s Askrenom. Soldić je ime, svi ga znaju, sav "hype" je na njemu i ja to želim.

image

Zebaztian Kadestam

1 - SIPA USA/DDP USA/PROFIMEDIA 1 - Sipa Usa/ddp Usa/profimedia

Soldić izraziti favorit

Iako je Kadestam neprijeporno ozbiljan i opasan borac (koji je 86% pobjeda u karijeri ostvario nokautom) u subotnjem meču ipak će se puno toga pitati Soldića. Ako "Robocop" bude na svojoj uobičajeno visokoj kvalitativnoj razini i isporuči jednu od onih izvedbi kojima je godinama dominirao KSW-om, završavao borce poput Dricusa Du Plessisa, Michala Materle i Khalida Mamedova, te osvajao pojaseve u velter i srednjoj kategoriji, Kadestamove želje ipak će ostati samo - želje. S obzirom na Soldićeve elitne borilačke karakteristike, pobjednički mentalitet, nevjerojatnu radnu etiku i visokoprofesionalni pristup, pobjeda u subotnjem meču ne bi smjela doći u pitanje. U tom kontekstu valja spomenuti i da je hrvatski borac apsolutni favorit prema kladionicama, koje na njegovu pobjedu nude koeficijent 1.20, a na Kadestamovu 4.00.

Soldić je u ONE došao s (opravdanom) reputacijom najboljeg europskog velteraša i jasnom namjerom da svoj pobjednički niz nastavi i u novom okruženju, te, na koncu, zasjedne na šampionski tron i obogati svoje borilačko naslijeđe. Tijekom nekoliko posljednjih javnih istupa potvrdio je tu intenciju i opetovano naglašavao da je njegov primarni cilj osvajanje naslova, a da bi to ostvario, mora, prije svih ostalih, savladati upravo Kadestamova. U Soldićevu sposobnost i odlučnost da to učini, ne treba ni najmanje sumnjati, radi se o ratniku koji je cijeli svoj život podredio sportskoj karijeri i uspjehu u borilačkom svijetu, te spartanskim radom, odricanjem i disciplinom došao do statusa kojeg danas uživa. Upravo s obzirom na taj status, nije slučajno da ga je ONE odabrao kao jednog od boraca koji će, po prvi puta u povijesti, promovirati azijsku promociju na američkom tržištu.

image
CHRISTOPHER COLON/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Christopher Colon/zuma Press/profimedia

- Jako sam motiviran jer sam došao iz malog sela u Bosni, a sada se borim na svjetskoj sceni u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je velika stvar za moju zemlju, moj narod i mene. Borio sam se posvuda u Europi, a sada je vrijeme da krenem dalje i odem u drugačiji svijet, poput Azije i SAD-a - rekao je Vitežanin prošlog tjedna, saževši sjajno svoj sportski i životni put.

S obzirom na borilačke stilove Kadestamova i Soldića, njihov subotnji obračun gotovo sigurno neće ovisiti o sudačkim odlukama. Radi se o dvojici udarača i nokautera u čijoj će unakrsnoj paljbi jedan vrlo vjerojatno "leći" prije posljednjeg gonga, a, sukladno svemu navedenom, mi čvrsto vjerujemo da će to biti Kadestamov.

Linker
05. ožujak 2024 18:43