Ivan Erslan

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
SPORTCAST

‘Nitko se nije želio boriti protiv hrvatskog majstora jer znaju koliko je dobar i žele ići lakšim putem‘

U novom Sportcastu pričali smo o borilačkoj priredbi FNC 11 koja će se uskoro održati u zagrebačkoj Areni
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 20. svibanj 2023. 09:43

Ljubitelje domaćeg borilačkog sporta uskoro čeka vrhunska poslastica u zagrebačkoj Areni. Naime, Fight Nation Championship, domaća borilačka organizacija, došla je do svoje 11. priredbe koja će se održati 28. svibnja u Areni. Organizatori su najavili spektakularan fight card, najjači do sada, a tim povodom smo u našem novom Sportcastu ugostili predsjednika FNC-a Dražena Forgača.

- Ovo je kruna našeg dosadašnjeg rada kao najveća i najspektakularnija pozornica u Hrvatskoj. Došlo je vrijeme za iskorak na najvišu razinu, ovo je logičan slijed događaja od kada smo krenuli sa svim 2019. godine i pulske Arene gdje smo prvi put bili prošle godine. Ispoštivali smo sve što je potrebno za jedan pravi spektakl - od produkcije, fight carda i svega ostalog. Potrudili smo se da dovedemo najbolje borce koje možemo dovesti u ovom trenutku, a bit će i pravi svjetlosno-zvučni spektakl tako da će publika svakako biti zadovoljna - rekao je Forgač.

U studiju Hanza Medije bio je i Robert Krnjić, novinar Jutarnjeg lista i portala Fightsite, koji je objasnio važnost ove priredbe.

- Nekad smo se budili u sitne sate da bi gledali naše borce na nekim priredbama, a sada imamo priliku gledati naše vrhunski borilački spektakl koji mahom predvode najbolji hrvatski borci. Na ovoj priredbi borit će se borci koji kumulativno imaju 37 borbi u najjačim svjetskim organizacijama, a to je nešto s čime se malo koja organizacija u Europi može pohvaliti.

image

Dražen Forgač

SPORTSKE NOVOSTI

Prije nego smo krenuli na najavu samih borbi u FNC-u 11, Forgač nam je objasnio kako je uopće cijela priča oko ove organizacije počela.

- Nakon što sam završio svoju borilačku karijeru, pokrenuo sam svoj klub, odnosno tim u Zagrebu. Vrlo brzo smo okupili najbolje hrvatske i regionalne borce u MMA te se borili na priredbama diljem Europe i svijeta. Odlaskom FFC organizacije iz Hrvatske u SAD nastala je praznina koju je trebalo popuniti pa smo se odlučili osnovati FNC. Imali smo problem s mladim borcima koji su svoje prve profesionalne borbe borali odrađivati na eventima gdje su oni dovođeni najboljim borcima pojedinih organizacija. Takoreći su bili topovsko meso. To je bio jedan od razloga što smo 2019. napravili prvi FNC event i od tada rasli do zagrebačke Arene.

FNC se od početka nametnula kao dobra i ambiciozna organizacija koja je brzo rasla, ali onda ih je usporila pandemija koronavirusa koja je otkazala dva vrhunska događaja.K

- Korona nam je dosta pomrsila planove - otkazali smo event u zagrebačkom Domu sportova kao i event koji se trebao držati na plaži u Zrću. No, tada smo pokrenuli Armagedon ligu i to nam je donijelo pažnju medija jer nitko nije radio u to doba. Kada je pandemija završila imali smo priredbu u Šibeniku, na tvrđavi Svetog Mihovila gdje smo imali borbu između Vasa Bakočevića i Francisca Barrija Croate za vrijeme koje je na live prijenos bilo uključeno 500 tisuća uređaja što je rekord svih rekorda što se tiče nekog sportskog događaja u regiji. Tada smo shvatili da imamo veći potencijal od same promocije mladih talenata pa su slijedili eventi u Osijeku, Puli, a sada dolazi i Zagreb.

Što se tiče FNC-a 11, bogati fight card predvode domaći borac Ivan Erslan i Brazilac Ederson Macedo.

- To je svojevrstan sudar stilova. Forte Erslana je borba u stand-upu dok je Macedo većinu svojih pobjeda ostvario gušenjem. Razgovarao sam s Erslanom koji se za ovu borbu pripremao na Floridi i spreman je na sve zamke koje će mu Brazilac sigurno pripremiti - objasnio je Krnić, a Forgač dodao:

- Ivan je nedavno imao borbu za titulu najjače europske federacije, KSW, s Ibragimom Chuzhigaevom i izgubio pa je najvažnije za njega da se vrati pobjedom. Spreman je to napraviti jer je sparirao s 10 vodećih boraca svoje kategorije. Protivnika ne treba podcijeniti, Ivan to sigurno neće napraviti. Brazilcu jeste forte parter, ali se ne libi razmjeni udaraca. Inače, veliki problem je naći protivnika za Ivana. U svijetu ima, recimo, 500-ak boraca u toj kategoriji. Međutim, većina njih imaju ekskluzivne ugovore s nekim organizacijama pa njih ne možemo dovesti. Onda tražimo najboljeg dostupnog borca da bi Ivan pobjedom napravio iskorak na ljestvici. Problem je samo što velika većina tih boraca i njihovih menadžera znaju koliko je Ivan dobar. Oni žele doći do velikih organizacija lakšim putem i teško je naći borca za Erslana. Macedo je prihvatio izazov jer i on zna da bi pobjedom u ovom meču napravio veliki iskorak. Ta pobjeda bi njemu donijela pravo čudo.

image

Dražen Forgač, Emir Fulurija i Robert Krnjić

SPORTSKE NOVOSTI

U Sportcastu smo detaljno prošli cijeli fight card pa pogledajte video da saznate više o svim borbama, a još ističemo onu Filipa Pejića protiv Ronyja Jasona.

- Filip Pejić je možda bio naš najveći potencijal što se tiče perolake kategorije. On je potpisao za KSW, tamo pružao dobre partije protiv njihovih najboljih boraca, ali gubio. Rony Jason je pravi test da vidi je li se vratio u sam vrh, iskusan borac s 9 borbi u UFC-u.

Kad smo već kod Pejića, regionalni borilački krugovi žele vidjeti njegovu borbu protiv Vase Bakočevića, a u kuloarima postoji priča da je Bakočević tu borbu odbio.

- Nije to bilo odbijanje zbog nekog straha ili slično već nije bio dobar timing za Vasu. Međutim, on je rekao da se taj meč definitivno mora dogoditi i da će se dogoditi. To je meč kojeg cijeli Balkan želi vidjeti, a mislim da je Filip trenutno na većoj borilačkoj razini, a Vaso je ipak u silaznoj putanji. Možda već ove godine u pulskoj Areni.

U cijeloj priči oko te borbe trebamo spomenuti i netrpeljivost između ova dva borca koja se najviše iskazuje preko društvenih mreža. Je li ta netrpeljivost stvarna ili se ipak radi o malom showu?

- Znam da je stvarno jer ja osobno treniram Pejića. Neki borci jednostavno nisu na istim valnim dužinama i mislim da će se to vidjeti i na borbi kada do nje dođe - zaključio je Forgač.

Linker
19. travanj 2024 10:02