U tajlandskom boksu osvojio je svjetsku i europsku broncu

 Privatni album
PRVAK SVIH PRVAKA

Prvak je Hrvatske u 4 različita sporta! Priča o ‘čudu‘ iz Zaprešića: ‘Tata je rekao da izgledamo kao jazavci‘

Čega se god primi, osvaja. Dođe, vidi i - pobijedi... Priča ovog mladića jest posebna
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. travanj 2022. 14:20

On je prvak svih prvaka! Vito Košar (21) na posljednjem prvenstvu Hrvatske u kickboxingu u Opatiji postao je prvak u disciplini low-kick u kategoriji do 86 kilograma. Međutim to i nije neka vijest, očekivalo se, jer radi se o vrhunskom borcu. No priča ovog mladića jest posebna po činjenici da je, vjerovali ili ne, četverostruki prvak Hrvatske u četiri različita borilačka sporta. U kickboxingu, tajlandskom boksu, savateu i boksu!

Nekad smo zaprešički nogometni klub Inter nazivali ‘Div iz predgrađa’. Danas taj naziv zaslužuje Košar, jer je zaista borilački div iz Zaprešića gdje živi s obitelji. Klub mu se zove Škorpion.

- Borilačkim sportom počeo sam se baviti s 12 godina. Krenulo je tako da smo se prijatelj i ja na dvorištu malo tukli s rukavicama na rukama, a moj tata Mario, trener borilačkih nam je kazao da izgledamo kao ‘jazavci’, te da dođemo do dvorane trenirati. Tako je sve počelo - priča nam Vito.

Pandemija ‘kriva’ za boks

Nakon godinu dana treniranja, Vito je pitao oca može li otići na neko natjecanje mladih boraca, dobio je zeleno svjetlo, uzeo je srebrnu medalju i sjajna karijera je krenula. Osnovni sport mu je kickboxing, naravno da je hrvatski reprezentativac. Pitamo borilačko čudo iz Zaprešića kako se našao u ostalim borilačkim sportovima?

- Kad je vladala pandemija koronavirusa, nije bilo natjecanja u kickboxingu, samo u boksu. Tako sam u dogovoru s tatom odlučio da krenem boksati. Dobro mi je išlo, stiglo je državno prvenstvo, na kojem sam postao prvak u kategoriji do 86 kilograma. U međuvremenu sam odlučio raditi i tajlandski boks, pa sam i tu postao prvak. Kad je u pitanju savate, zvao me jedan trener da probam. Pogledao sam malo pravila, slično je kao u kickboxingu. Odlučio sam probati i eto, i tu sam postao prvak Hrvatske.

Kako samo to lako izgleda kad se radi o tom sjajnom borcu iz Zaprešića. Čega se god primi, osvaja. Dođe, vidi i - pobijedi. Naravno, posebna je priča ipak boks.

- Totalno je boks drukčiji od ostalih gdje se upotrebljavaju noge. Drukčiji su udarci, drukčiji gard... Posve druga priča jest kad recimo radiš kickkoxing i boks. Ali eto, uspio sam i u boksu.

image

Vito Košar je u kickboxingu bio svjetski kadetski i europski juniorski prvak, a uskoro ima priliku osvojiti i prvu seniorsku medalju

Privatni album

Zanimalo nas je koliko tjedno trenira, što se mora sve napraviti da bi postigao takav sjajni podvig, kako izgleda radni tjedan borilačkog majstora koji vlada hrvatskom scenom u četiri različita borilačka sporta?

- Kad nemam natjecanja, treniram svaki dan osim nedjelje. Kad su natjecanja, onda svaki drugi dan treniram po dva puta. Tada se skupi do jedanaest treninga tjedno.

Student kineziologije

Naravno, nije Vito samo neprikosnoveni prvak države. Još prije pet godina bio je svjetski prvak u kickboxingu u kadetskom uzrastu, a 2019. godine bio je europski prvak u juniorskom. Te 2019. godine osvojio je i Svjetski kup. Prošle godine osvojio je brončanu medalju na svjetskom seniorskom prvenstvu u tajlandskom boksu, ove godine medalju istog sjaja na europskom.

- Bio sam na prošlom svjetskom prvenstvu u kickboxingu u talijanskom Jesolu, tamo sam nažalost u ždrijebu naišao na višestrukog svjetskog prvaka, tako da nisam uspio doći do medalje.

No, krajem godine Vito, inače student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, ima priliku osvojiti i svoju prvu medalju u seniorskom kickboxingu. U turskoj Antalyji održava se Europsko prvenstvo.

- Naravno, itekako ću se pripremiti za Europsko prvenstvo, želim tu medalju, tata me priprema za to natjecanje, vjerujem da će biti uspješno - zaključio je Košar, hrvatsko borilačko čudo.

Linker
16. travanj 2024 19:15