Roko Doždor

 SN
VELIKI BORAC

Splićanin je prvak svijeta, vozi taksi i radi u Čistoći: ‘Ovu ću medalju posvetiti svojim curama!‘

‘U zadnje vrijeme više pratim Hajduka, ne može se ne pogledati utakmica kad igra Marko Livaja...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. studeni 2022. 07:26

U Antaliji u ponedjeljak starta Europsko prvenstvo u kickboxingu na kojem će nastupiti 863 borkinja i boraca iz 39 država. Hrvatsku, kao jednu od najjačih svjetskih reprezentacija zastupa njih 51. Na otvaranju hrvatsku zastavu nosili su svjetski prvaci Ana Bajić, Luka Žuljević i Roko Doždor. Prije početka ovog velikog kickboxing događaja, popričali smo s jednom od najvećih zvijezda naše reprezentacije, članom splitskog Pit Bulla, najboljim svjetskim kickboksačem u disciplini low kick do 63,5 kilograma, Rokom Doždorom (24).

- Sa svjetskih prvenstava imam sve tri medalje, brončanu, srebrnu i zlatnu. Još nikad nisam osvojio medalju na Europskom prvenstvu. Ovdje se nadam osvojiti naslov prvaka Europe - priča nam simpatični Roko.

Nakon posla na trening

Kickboxing je težak, žestok sport. Puno je tu udaraca, teških i iscrpljujućih borbi, trnovit je put do uspjeha. Ali od amaterskog kickboxinga ne može se živjeti. Novac se zarađuje tek kad se krene u profesionalne vode. No i u tim vodama je teško plivati, vrhnje beru samo oni najbolji, svjetske vedete. Roko jest svjetska vedeta, ali u amaterskim vodama. Inače. Roko je dva puta bio prvak svijeta, te dva puta europski prvak i u savate boksu, Dakle, jasno vam je o kakvom se velikom borcu radi. Borilačkim sportom se bavi već deset godina, od svoje 14-te...

Njegova životna priča jest itekako zanimljiva. On je vjerojatno jedini taksist prvak svijeta!

- Mora se zaraditi za život, pa u sezoni vozim taxi. Imam od kluba stipendiju, ali mora se raditi. Završio sam prometnu školu, tehničar sam za cestovni promet, usput radim i u klubu, vodim jednu skupinu borkinja, a vodim i neke privatne treninge. Sad sam dobio još jedan posao, u splitskoj ‘Čistoći’, možda bi uskoro moglo biti i za stalno - priča nam Roko

U svom tom kolopletu poslova, uspijeva trenirati i biti najbolji na svijetu. Rijetki su takvi sportaši, a o njima se nažalost malo čuje.

- Nakon što odradim cijeli smjenu u ‘Čistoći’, jurim na treninge. Da, ponekad sam umoran, ali kad uđem u ring sve zaboravljam, totalno se koncentriram.

Treneri su mu Marko Žaja i Gordan Vatavuk, splitski majstori ovog sporta koju su Pit Bull promovirali u najbolji kickboxing klub na našim prostorima. Splićani se sa svakog velikog natjecanja vraćaju s medaljama, glavne zvijezde osim Roka su Lucija Bilobrk, Antonija Zec, Karmela Makelja, Nikolina Vidačković, Toni Čatipović... Splitski klub ima i svoju zagrebačku podružnicu, iz metropole je u Tursku stigla velika nada Robert Rezzo, kojeg vodi mladi trener, bivši borac Marko Čizmić.

Roko ima i obitelj...

- Supruga je Petra, desetomjesečna kćer je Mila. Ako osvojim medalju na ovom Europskom prvenstvu, a sve ću dati od sebe da to učinim, posvetit ću je svojim curama.

Život blizu Bilica

Šali se Roko, u Splitu živi blizu Bilica...

- Nije u zatvoru, ha, ha, ha... Inače, u zadnje vrijeme više pratim Hajduka, ne može se ne pogledati utakmica kad igra Marko Livaja.

Razmišlja da uskoro zapliva i tim zahtjevnim profesionalnim vodama kickboxinga.

- Imam neke dogovore za veljaču sljedeće godine. Moguće jest da će imati profesionalnu borbu u Las Vegasu. To mi je spominjao moj trener Gordan Vatavuk. Vidjet ćemo kako će se razviti ta priča. Imam neke planove, radilo bi se o K 1, kategoriji do 65 kilograma. Neće se biti problem prilagoditi novoj disciplini. Ali sad mu je prvo u glavi osvojiti medalju za Hrvatsku na ovom Europskom prvenstvu. Jako sam se dobro spremio. Glupo je kazati da nikad nisam bio spremniji, ali zaista vjerujem u sebe, trebao bih se vratiti u Split s medaljom. Nadam se da će i ostali naši, cure i momci osvajati medalje, da će Hrvatska opet biti među najuspješnijim reprezentacijama - zaključio je Roko Doždor

Prve kvalifikacijske borbe počinju u ponedjeljak prijepodne, izbornici ringovnih disciplina Danijel Šimundić i Miljenko Šarac, te izbornik tatami disciplina Edi Višković najavljuju moćnu Hrvatsku, te brdo medalja.

Linker
03. studeni 2023 22:23