Stipe Miočić i Jon Jones

 PROFIMEDIA/ILUSTRACIJA: SN
BORBENI SEKTOR

Stipe je drugačija ‘zvijer‘ od svih boraca s kojima se Jones susreo, a najopasniji je - kad ga se podcijeni

Američki teškaš hrvatskog podrijetla mogao bi, po tko zna koji put, poremetiti planove UFC-ove vrhuške
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 13. srpanj 2023. 20:23

Najuspješniji teškaš u povijesti UFC-a protiv najvještijeg MMA borca koji je ikada koračao oktogonom. Jedan od najodmjerenijih boraca koji su ikada držali pojas američke promocije nasuprot jednog od najkontroverznijih. Bitka za monumentalnu ostavštinu i GOAT status. Najznačajniji "heavyweight" okršaj svih vremena. Teškaška poslastica "par excellence". Sudar titana. Rat svjetova... Svaka od ovih rečenica i sintagmi, bez pretjerivanja, savršeno pristaje uz najavu okršaja između Stipe Miočića i Jona Jonesa. Okršaja koji je, nakon 15-mjesečne sage obilježene peripetijama i preokretima kakvih se ne bi postidjeli ni majstori "plot twista" poput Christophera Nolana i Davida Finchera - konačno i službeno ugovoren.

Dvojica velikana slobodne borbe za pojas teške divizije, ali i za žezlo sportske besmrtnosti, obračunat će se u glavnoj borbi UFC 295 priredbe, koja je na rasporedu 11. studenog u New Yorku. Ako ih posluži zdravlje, dakle, napokon ćemo gledati njihov međusobni obračun, a pitanje koje se pritom nameće jest može li samozatajni, ali izuzetno opasni i motivirani, vatrogasac iz Clevelanda ukrasti "show" u Madison Square Gardenu i pobijediti supertalentiranog "enfant terriblea" borilačkog sporta?

Dvoipolgodišnja pauza

- Ovo je borba koju želim, a također, ovo je borba koju i on želi, stoga ne može bolje. Spreman sam i vrlo uzbuđen, ne mogu dočekati dan kad ćemo se boriti. Ovdje se radi o dva stila, a stilovi čine mečeve. Posjedujemo stilove koji mogu stvoriti puno elektriciteta i vatrometa. Bit će to nevjerojatna borba, vratit ću se na vrh i pokazati svima da zaslužujem biti svjetski prvak u teškoj kategoriji - rekao je dobro raspoloženi Stipe u nedjelju ESPN-ovoj novinarki Megan Olivi.

Miočić je u UFC-ov oktogon posljednji put ušao krajem ožujka 2021. godine, kada ga je Francis Ngannou, u njihovom drugom meču, odnosno revanšu, nokautirao početkom druge runde i oteo mu UFC-ov teškaški pojas. Vremenski razmak između Stipinog posljednjeg nastupa i nadolazeće borbe s Jonesom, 11. će studenog iznositi više od dvije i pol godine, odnosno, preciznije, 31 mjesec i 15 dana, a upravo je to čimbenik koji bi hrvatsko-američkom borcu mogao predstavljati najveću otegotnu okolnost. Iako je Miočić, poznavajući njegovu posvećenost i radnu etiku, zasigurno radio na sebi i održavao tjelesnu spremu, upitno je koliko je navedeno izbivanje iz kaveza, te apstiniranje od borbi i natjecateljskog podražaja, ostavilo traga na njemu.

Gane ne može biti mjerilo

S druge strane, Jones se posljednji put borio početkom ožujka ove godine, kada je, u povratničkom meču (ujedno i debitantskom u teškoj kategoriji), nakon svega dvije minute i četiri sekunde, završio Ciryla Ganea bez da se, takoreći, pošteno i oznojio, te se tako okrunio titulom prvaka "heavyweighta". Prije toga, "Bones" se nije borio duže od tri godine, još od veljače 2020. i pobjede nad Dominickom Reyesom, koja mu je donijela 11. obranu naslova u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji. Ono što, također, treba istaknuti jest da je Gane u oktogonu vegaške T-Mobile Arene isporučio, u najmanju ruku, vrlo slabu i tehničko-taktički promašenu, izvedbu, te da je praktično pao bez ispaljenog metka. Francuz je u najvažnijoj borbi svoje dotadašnje karijere demonstrirao sve "rupe" kojima je nagrižena njegova "igra", poglavito u hrvačkom i parteraškom segmentu, i tako, posljedično, Jonesu značajno olakšao posao. S obzirom na to, dvominutna borba s Ganeom, objektivno, ne predstavlja realno mjerilo prema kojem možemo procjenjivati uspješnost Jonesove adaptacije na novu težinsku kategoriju. Premalo toga o Jonesu kao teškašu, zapravo, znamo. Bit će, primjerice, zanimljivo vidjeti kako će se nositi sa Stipinim udarcima ili kako će se, pak, s novom kilažom, snaći u "dubokim vodama" ukoliko do njih dođe. Treba, također, imati u vidu i da je Jones, prethodno, u poluteškoj diviziji, već pokazivao određene slabosti, i protiv Alexandra Gustafssona, i protiv Thiaga Santosa, a osobito u spomenutom meču s Reyesom kojeg je, po mnogima, i izgubio.

image

Jon Jones i Ciryl Gane

CHRIS GRAYTHEN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Chris Graythen/getty Images/profimedia

Miočić, dakle, nije Gane, i sa svojim će borilačkim kvalitetama, pobjedničkim "mindsetom" i bogatim iskustvom, predstavljati kudikamo veći izazov za Jonesa od francuskog teškaša. Teza je to koju potpisuju i brojni vrlo upućeni borci, odnosno komentatori.

- Jon ne može učiniti Stipi ono što je učinio Cirylu. Stipe je potkovaniji borac i vrlo je mudar. Posjeduje mnoge alate, iskusan je, može predvidjeti stvari, a ima i dobro hrvanje. Stipe je možda čak i blagi favorit - rekao je za ESPN bivši UFC-ov prvak teške kategorije, Francis Ngannou, a slično razmišlja i Anthony Smith, koji se u ožujku 2019. s Jonesom borio za naslov u poluteškoj diviziji:

- Stipe može neutralizirati neke od stvari koje Jones radi svim drugim borcima. Fizički je veći, krupan je i čvrst. Već neko vrijeme na umu ima Jonesa kao metu. Dovoljno dobro hrva da neutralizira Jonesa, a snagom i fizikalijama mu, također, itekako može parirati.

Svoja razmišljanja o srazu između Jonesa i Miočića u više je navrata iznio i Daniel Cormier, čovjek kojeg možemo poimati kao meritornu instancu kada govorimo o prognozi ishoda glavne borbe UFC 295 priredbe, budući da je s glavnim akterima ove priče ukupno pet puta dijelio oktogon.

- Stipe će biti puno teži meč za Jonesa nego Gane, ne samo da ima dovoljno dobro hrvanje da obrani rušenja, nego je i sam bio prvak, te ima mnogo iskustva u borbama za pojas - rekao je 44-godišnji Amerikanac početkom ožujka za ESPN, a onda je, u nedjelju, ukazao na još jedan aspekt koji bi mogao biti presudan u "sudaru titana":

- Po mom mišljenju, ova će borba biti određena vrlo rano. Od samog početka znat ćemo gledamo li Miočića od ranije ili gledamo usporenu verziju bivšeg prvaka. Ono što već znamo jest da dobivamo malo sporiju verziju Jonesa, malo je drugačiji nego što je bio u poluteškaškim danima. Ako je Miočić, sa svojim boksačkim iskustvom, još uvijek brz, to bi Jonesu moglo zadati probleme.

Miočića nije pametno podcijeniti

Kladionice su, ipak, očekivano, Jonesa postavile za favorita. "Bookmakeri" su, naime, na njegovu pobjedu ponudili koeficijent 1.30, dok se kvota na Miočićevu pobjedu kreće u intervalu od 3,30 do 3,70. Aktualnom prvaku teške divizije opravdano je dodijeljena uloga favorita, no, uz dužno poštovanje borcu koji je tijekom svoje veličanstvene MMA karijere pobijedio 27 suparnika i tijekom svog dominantnog pohoda kroz UFC organizaciju detronizirao, pa i posramio, brojna velika imena slobodne borbe, navedeni koeficijenti ipak ne odgovaraju, u potpunosti, realnom odnosu snaga.

Jones, kao najtalentiraniji MMA borac svih vremena, neupitno raspolaže raznovrsnijim setom vještina od Stipe i nevjerojatno je potkovan u svakom segmentu borbe, ali Miočić je "drugačija zvijer" od svih boraca s kojima se 35-godišnji Amerikanac dosad borio. Stipe je iznimno "tvrd", a istovremeno, i vrlo inteligentan borac, te je, kao takav, sposoban prilagoditi se različitim situacijama u oktogonu, i u datom trenutku iznaći najučinkovitija rješenja. Vrlo je dobar hrvač, a u svojim rukama ima "knockout power" dovoljan da "ugasi" svakog čovjeka na planetu - pa tako i Jonesa.

image

Stipe Miočić i Daniel Cormier

DALTON HAMM/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Dalton Hamm/zuma Press/profimedia

Stipe će, u svom potencijalno posljednjem meču u karijeri, imati priliku "oteti" Jonesu monumentalnu ostavštinu i ugrabiti žezlo neupitnog kralja teške divizije. Ne treba sumnjati da će se za meč života vrhunski pripremiti, kako fizički, tako i tehničko-taktički, te u kavezu ostaviti apsolutno sve što ima ne bi li si osigurao sportsku besmrtnost. Osim što će, u slučaju pobjede, trajno zacementirati status apsolutne legende slobodne borbe, američki borac hrvatskog podrijetla će i, po tko zna koji put, poremetiti planove UFC-ove vrhuške, a to bi mu moglo predstavljati poseban motiv s obzirom na "disrespect" kojeg su mu njegovi poslodavci u više navrata iskazali. Dani Whiteu i društvu, naime, s komercijalno-marketinške strane daleko više odgovara Jonesova pobjeda i javna je tajna da na takav ishod i računaju, ali, pritom, ponovno zaboravljaju da je Miočić najopasniji - upravo kad ga se podcijeni i unaprijed otpiše.

Linker
23. travanj 2024 21:22