Jon Jones i Stipe Miočić

 Profimedia
SUDAR TITANA

Svijet čeka borbu svih borbi: Miočića je Jones toliko iznervirao da je učinio nešto što nikad ne radi

Borba se već našla i u ponudi nekih kladionica, koje smatraju da je Stipe Miočić veliki autsajder
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 13. ožujak 2023. 21:36

Najuspješniji teškaš u povijesti UFC-a protiv najvještijeg MMA boraca koji je ikada koračao oktagonom. Bitka za monumentalno nasljeđe i GOAT status. Najznačajniji "heavyweight" okršaj svih vremena. Sudar titana. Rat svjetova. Svaka od ovih rečenica savršeno pristaje uz najavu meča između Stipe Miočića i Jona Jonesa. Meča koji već godinu dana golica maštu borilačkih fanova diljem svijeta, a koji je realizaciji bliže nego ikada.

Ako obojicu posluži zdravlje, više ne postoji prepreka koja bi mogla spriječiti spektakularni obračun dvojice velikana slobodne borbe. Gotovo je sigurno da ćemo gledati njihov sraz, a pitanje koje se pritom nameće jest može li samozatajni vatrogasac iz Clevelanda ponovno ukrasti show i pobijediti supertalentiranog "enfant terriblea" borilačkog sporta?

- Želite li vidjeti kako prebijam Stipu? Oko jedne stvari u UFC-u sam siguran, a to je da uvijek pružaju navijačima ono što žele vidjeti. Stipe, nadam se da treniraš. Ti si najveći teškaš svih vremena i uistinu želim borbu protiv tebe - rekao je Jones nakon pobjede nad Cirylom Ganeom na UFC 285 priredbi, kojom je došao do naslova prvaka teške divizije.

"Učinit ću te svojom k*jom*

Bio je to Jonesov teškaški debi i prvi meč nakon trogodišnje pauze, a njegovu prozivku pozorno je iz prvih redova i s indikativnim smiješkom na licu slušao i sam Miočić. Kamere su ulovile kako teškaš hrvatskog podrijetla u jednom trenutku nešto odgovara Jonesu, a revni američki mediji odmah su angažirali profesionalne čitače s usana, koji su ustvrdili da je Stipe rekao:

- Učinit ću te svojom k*jom.

Na relaciji između glavnih aktera ove priče, dakle, ozbiljno se užarilo. Iako Miočić slovi za jednog od najsmirenijih i najodmjerenijih boraca u čitavom UFC-u te gotovo nikad ne pribjegava "trash talku", čini se da u ovoj situaciji nije htio ostati dužan, a osim toga vjerojatno je s godinama shvatio da su prepucavanja i teške riječi neizostavan dio UFC-ovih marketinških strategija te da se takvim pristupom najbolje prodaju mečevi.

- Priredit ću mu nešto s čim se još nije susreo. Prebit ću ga, to je ono što ga čeka - rekao je Stipe kasnije za ESPN.

image

Stipe Miočić

JASON SILVA/Agif Via Afp

Svoj povratak u kavez američko-hrvatski borac, koji se posljednji put borio krajem ožujka 2021., najavio je još u tjednu uoči borbe Jonesa i Ganea, kada je tijekom intervjua s Danielom Cormierom izjavio kako su mu UFC-ovi čelnici obećali da je upravo on taj koji će se boriti s pobjednikom.

Drugačija "zvijer" od ostalih

U rasporedu najprestižnije svjetske MMA organizacije stoji da će se 8. srpnja održati UFC 290 priredba, a prema svemu sudeći upravo će Miočić i Jones predvoditi taj "event". Iako četiri mjeseca nerijetko nisu dovoljna za rekuperaciju teškaša nakon iscrpljujućih borbi, činjenica da je Jones s lakoćom pobijedio Ganea i iz borbe izašao neokrznut dodatno pojačava nadu da će biti spreman do srpnja. U prilog tome idu i Jonesove izjave koje je davao nakon meča s Ganeom, a iz kojih je razvidno koliko mu je stalo do toga da što prije odmjeri snage s Miočićem.

- Nikad nije bilo borbe koja mi je više značila od ove s Miočićem. Ovaj meč mi znači sve - istaknuo je 35-godišnjak.

Nedugo potom ova se borba našla i u ponudi kladionica, koje su, očekivano, Jonesa postavile za favorita. "Bookmakeri" su na njegovu pobjedu ponudili koeficijent 1.30, a na Miočićevu 3.70. Uz dužno poštovanje Jonesu, koji je u svojoj karijeri pobijedio 27 suparnika i svojevremeno odškolovao brojna velika UFC-ova imena te upisao samo jedan poraz (diskvalifikacijom), dojam je da ponuđeni koeficijenti ipak ne odgovaraju realnom odnosu snaga.

Kontroverzni Amerikanac možda raspolaže raznovrsnijim setom vještina i nevjerojatno je potkovan u svakom segmentu borbe, ali Miočić je "drugačija zvijer" od svih boraca s kojima se dosad borio. Stipe je prirodni teškaš, izuzetno "tvrd", a istovremeno i vrlo inteligentan te se sposoban prilagoditi različitim situacijama u oktogonu i u danom trenutku naći najučinkovitija rješenja. Odličan je hrvač, a u svojim rukama ima "knockout power" dovoljan da "ugasi" svakog čovjeka na planetu, pa tako i Jonesa.

image

Jon Jones

A Patrick T. Fallon/AFP/Profimedia

- Jon ne može učiniti Stipi ono što je učinio Cirylu. Stipe je potkovaniji borac i vrlo je mudar. Posjeduje mnoge alate, iskusan je, može predvidjeti stvari, a ima i dobro hrvanje. Stipe je možda čak i blagi favorit - rekao je za ESPN bivši UFC-ov prvak teške kategorije Francis Ngannou, a slično razmišlja i Anthony Smith, koji se u ožujku 2019. s Jonesom borio za naslov u poluteškoj kategoriji:

- Stipe može neutralizirati neke stvari koje Jones radi svim drugim borcima. Fizički je veći, krupan je i čvrst. Već neko vrijeme na umu ima Jonesa kao metu. Dovoljno dobro hrva da neutralizira Jonesa, a snagom i fizikalijama također mu itekako može parirati.

Početak priče o potencijalnom okršaju Miočića i Jonesa datira još iz travnja prošle godine, kada je UFC-ov predsjednik Dana White u razgovoru za TMZ Sports izjavio kako bi Jones svoj teškaški debi mogao imati upravo protiv Miočića, nakon čega je uslijedila višemjesečna medijska trakavica s mnoštvom preokreta i zapleta. Brojni relevantni izvori tada su tvrdili kako je meč blizu realizacije, a Jones i Miočić nisu krili interes da međusobno ukrste rukavice, no svaki put kada bi se činilo da će do njihova okršaja doista i doći, "više instance" uložile bi veto i promijenile narativ.

- Smatram da UFC igra igrice - rekao je Jones tijekom jednog od prijenosa uživo na svom Instagramu, a s vremenom se pokazalo da je bio u pravu.

Potencijalno zadnji meč karijere

Ispostavilo se, naime, da čelnici UFC-a ipak pikiraju borbu između Jonesa i Ngannoua, za koju su, s obzirom na marketinški i komercijalni (PPV) potencijal, procijenili da bi bila atraktivnija, odnosno profitabilnija. Potvrda UFC-ovih namjera stigla je i od Ngannouova trenera Erica Nicksicka, koji je u listopadu 2022. izjavio kako su ga zvali iz UFC-a i predložili da se Predator bori s Bonesom u ožujku ove godine. Umjesto službene potvrde meča, međutim, početkom 2023. stigla je vijest da Ngannou više nije dio UFC-a jer nije htio potpisati novi ugovor.

Kamerunski nokauter tako se sam izbacio iz UFC-ove "heavyweight" jednadžbe, a potom je određeno da će se za upražnjenu titulu boriti Jones i Gane. Iako se na prvu činilo da je u cijeloj priči Miočić ispao gubitnik, ubrzo se ispostavilo da ipak nije tako. Štoviše, 40-godišnjak će možda čak i najviše profitirati od ovakvog raspleta budući da mu se Ngannouovim otkazom, odnosno Jonesovom pobjedom nad Ganeom, konačno raščistio put prema žezlu.

U svom potencijalno posljednjem meču u karijeri imat će priliku zaraditi više nego ikad ranije i u slučaju pobjede otići u mirovinu kao neupitni kralj teške kategorije. Osim što će eventualnom pobjedom zacementirati status legende sporta, Stipe će i po tko zna koji put poremetiti UFC-ove planove. Whiteu i društvu, naime, s marketinško-financijske strane puno više odgovara Jonesova pobjeda i moglo bi se reći da na takav ishod i računaju, ali pritom zaboravljaju da je Miočić vrlo opasan čovjek - osobito kad ga se podcijeni.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

"Oni ne igraju nogomet, potrošili su veliki novac i 2-3 godine radili uzaludan posao." Tim je riječima Ilija Lončarević u podcastu ‘VAR soba‘ komentirao situaciju u kojoj se Osijek trenutno nalazi. Hoće li slavonski klub zadržati mjesto koje vodi u Europu? Hoće li odnos između Darija Šimića i Ante Čačića narušiti odnose u svlačionici? Je li Hajduk izašao iz krize? Kako će se rasplesti borba za opstanak? Odgovore na ta i druga pitanja potražite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Linker
27. travanj 2024 03:30