Jailton Almeida

 MATT DAVIES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Matt Davies/zuma Press/profimedia
BORBENI SEKTOR

Teška divizija UFC-a dobila je novog ozbiljnog igrača: Koliko daleko može otići Jailton Almeida?

Dominantnom pobjedom nad Jairzinhom brazilski je borac izborio devetu poziciju na "heavyweight" ljestvici
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 18. svibanj 2023. 22:31

Ovaj tip izgleda kao da će postati zvijezda u teškoj kategoriji. Njegovo "double leg" rušenje je ludo. Kad dobije poziciju, ne zaj****a se, on pokušava završiti borbu. Polažem velike nade u njega, mislim da će on biti nešto posebno. Ovako je, prošle nedjelje, o Jailtonu Almeidi (19-2) govorio Dana White, inspiriran pobjedom 31-godišnjeg Brazilca nad surinamskim nokauterom Jairzinhom Rozenstruikom (13-5) u glavnoj borbi večeri UFC Fight Night priredbe održane u Charlotteu. S obzirom na ono što smo gledali tijekom "main eventa" u Sjevernoj Karolini, ali i ono što Almeida kontinuirano isporučuje od svog dolaska u UFC (5-0), teško je ne složiti se s Whiteom. "Malhadinho" doista ima (gotovo) sve potrebne kvalitete da postane nova zvijezda "heavyweighta" i ostavi značajan trag u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji.

19 pobjeda - 19 prekida

Ono što u Jailtonovom borilačkom CV-u prvo upada u oči jest podatak da je svih 19 pobjeda ostvario prekidom, pri čemu je u 63% slučajeva protivnike prisiljavao na predaju; deset puta svojim najubojitijim oružjem, "rear naked chokeom", a u ostala tri navrata "arm triangle chokeom". Jasno je, dakle, da se radi o vrhunskom jiu jitsu majstoru kojemu je parter - prirodno okruženje. Ponovno je to dokazao i u subotnjem okršaju s Jairzinhom, kojeg je srušio već nakon četrdesetak sekundi borbe i odveo ga na svoj teren. Sve nakon toga bila je "jednosmjerna ulica"; s jedne smo strane gledali Jairzinhove očajničke pokušaje za preživljavanjem, dok smo s druge imali prilike uživati u novoj Almeidinoj ekspertizi na temu ofenzivnog "grapplinga". Vješti Brazilac strateški je gradio svoju poziciju i napredovao sve dok, na koncu, nije uzeo Rozenstruikova leđa i neumoljivo ga, minutu i 17 sekundi prije kraja prve runde, završio na sebi svojstven način.

Četrnaesta pobjeda u nizu, peta uzastopna pod okriljem UFC-a, najznačajnija je u Jailtonovoj dosadašnjoj karijeri, budući da mu je Jairzinhov skalp donio ulaznicu među teškašku elitu. Almeida je, naime, uoči borbe sa Surinamcem bio dvanaestoplasirani UFC-ov teškaš, a od ovog tjedna je član TOP10 društva i, na ažuriranoj ljestvici, zauzima devetu poziciju u "heavyweight" poretku.

image

Jailton Almeida i Jairzinho Rozenstruik

MATT DAVIES/PXIMAGES/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Matt Davies/pximages/icon Sportswire/newscom/profimedia

"Toliko je eksplozivan, kad sruši protivnike, oni izgledaju izgubljeno i ne znam je li ikada postojalo bolje vrijeme za njega da bude među UFC-ovim teškašima. Dani Fabricija Werduma i Caina Velasqueza su završili, sada imamo hrpu udarača. Ovo što je učinio Jairzinhu, koji je odradio svih pet rundi sa Cirylom Ganeom, može učiniti svakome", oduševljeno je istaknuo Daniel Cormier nakon Almeidine dominantne pobjede nad Rozenstruikom. I doista, dojam je da bi Brazilac gotovo svakom teškašu iz UFC-ovog aktualnog "rostera" mogao stvoriti vrlo velike probleme i, prije ili kasnije, odvesti vodu na svoj mlin. Unatoč takvom dojmu, prerano je za donositi konkretne zaključke budući da se Almeida još nije sučelio s elitnim protivnicima iz samog vrha divizije, potkovanim u svim segmentima borbe, ponajprije u hrvačkom i parteraškom.

Potencijalne "rupe" u igri

Također, njegova "stojka" nije na najvišoj razini, poglavito u defenzivnom dijelu, a pokazalo se to i na samom otvaranju njegovog pretposljednjeg meča sa Shamilom Abdurakhimovim. Dagestanski 41-godišnji teškaš uspio je pronaći rupu u Almeidinoj obrani i pogoditi ga silovitim desnim "overhandom", a ovaj je to "prehodao", da bi ga potom srušio, a onda i završio u drugoj rundi, ali postavlja se pitanje kakav bi epilog imala navedena situacija, ali i čitav meč, da je na Shamilovom mjestu bio, primjerice - Sergej Pavlovič. Ono što u cijeloj priči nipošto ne treba zanemariti jest fizička komponenta. Almeida je borac koji se tijekom profesionalne karijere borio u srednjoj i poluteškoj i teškoj kategoriji, da bi, na koncu, nakon prve borbe u UFC-u (i pobjede nad Danilom Marquesom) ipak odlučio plivati "heavyweight" vodama. Na vaganju za posljednji meč težio je 105 kilograma (na 191 centimetar visine), dok je Jairzinho dosegnuo gornju granicu sa 125 kilograma, no treba imati na umu da u TOP10, a osobito TOP5 postoje i drugi "veliki dečki", koji su kudikamo vještiji, potkovaniji i raznovrsniji od surinamskog (jednodimenzionalnog) borca. Sve u svemu, pravi ispiti za Almeidu tek će uslijediti, i pri tome ne mislimo na Taija Tuivasu kojeg je prozvao u subotu (a koji će u eventualnom meču s „Malhadinhom“ imati otprilike jednake šanse kao što ih je imao "nesretni" Jairzinho), već se to odnosi na teškašku vrhušku koju sačinjavaju Tom Aspinall, Curtis Blaydes, Stipe Miočić, Sergej Pavlovič, Ciryl Gane i Jon Jones.

Programirani stroj

Ipak, i pored potencijalnih deficita u odnosu na navedene elitne (i prirodne) teškaše, Almeida definitivno ima svoje argumente i bit će konkurentan u eventualnom okršaju sa svakim od njim. Osim impresivne atletičnosti, eksplozivnosti i već opjevanih BJJ, odnosno hrvačkih, vještina, neka od njegovih najjačih oružja su glava i pobjednički mentalitet. Iz njegovog stava i svakog javnog nastupa isijava izuzetno visoka doza samopouzdanja i vjere u vlastite sposobnosti.

image

Jailton Almeida

MATT DAVIES/PXIMAGES/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Matt Davies/pximages/icon Sportswire/newscom/profimedia

Almeida je, recimo to tako, borbeni stroj programiran za završavanje protivnika, a hoće li uspjeti nizati trijumfe sve dok ne zasjedne na tron prvaka - saznat ćemo u vremenu koje je pred nama. Bilo kako bilo, u "grad" je stigao novi "igrač" s vrlo jasnim namjerama. Teška divizija UFC-a je s Jailtonom dobila novu kvalitativnu dimenziju, a njezini predvodnici - i više nego ozbiljnog izazivača.

Linker
19. travanj 2024 04:01