Antonio Inoki u borbi s Muhammadom Alijem 1976. godine

 -/BRANDSTAETTER IMAGES/PROFIMEDIA -/Brandstaetter Images/Profimedia
ZAČETNIK JEDNOG SPORTA

Umro jedan od najvećih hrvača svih vremena, čovjek koji je sudjelovao u "Ratu svjetova" s velikim Alijem

Inoki se smatra začetnikom sporta kojeg danas širom svijeta treniraju i prate deseci milijuna ljudi.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. listopad 2022. 17:07

Slavni japanski hrvač Antonio Inoki preminuo je u 79. godini, objavila je njegova hrvačka organizacija NJPW. Jedan od najpoznatijih japanskih boraca ostat će upamćen po velikoj MMA-borbi protiv Muhammada Alija 1976. godine. NJPW, što je skraćenica od New Japan Pro Wrestling, organizacija je koju je upravo Inoki osnovao 1972. godine, a u svojoj objavi napisali su sljedeće:

- Shrvani smo zbog odlaska našeg osnivača Antonija Inokija. Njegova postignuća, kako hrvačka, tako i ona u globalnoj zajednici nemaju premca i nikada neće biti zaboravljena. Naše su misli s njegovom obitelji, prijateljima i navijačima - stoji u objavi.

Rođen kao Kanji Inoki, 20. veljače 1943. godine u Yokohami, gradu južno od Tokija, preselio se u Brazil u dobi od 13 godina. U Brazilu je upoznao svog dugogodišnjeg mentora, veliku hrvačku zvijezdu Rikidozana koji je među prvima i uočio Inokijev veliki talent. Profesionalni debi Inoki je upisao 1960. godine i otada je postao jedan od najpoznatijih hrvača svih vremena.

Njegova borba s Muhammedom Alijem kolokvijalno je bila nazvana "Ratom svjetova", a ona se smatra začetnom točkom MMA-borbi. Prvi je to puta da su se u ringu sučelili boksač i hrvač, a Svjetska hrvačka organizacija (WWE) upravo to smatra početkom mješovitih borbi, sporta koji će svoju ekspanziju doživjeti desetljećima kasnije. WWE je Inokija uvrstio i u svoju Kuću slavnih 2010. godine.

Linker
16. travanj 2024 18:38