FNC 11: Fight for Legacy

 FNC
IMPRESIVAN POPIS BORBI

VIDEO Borilački spektakl u Areni Zagreb: Pogledajte tko sve nastupa na veličanstvenoj FNC-ovoj priredbi

Slijedi nam vrhunski event sa sjajnom produkcijom i fight cardom koji će oduševiti MMA obožavatelje
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 04. svibanj 2023. 20:40

Posljednje nedjelje u tekućem mjesecu Zagreb će postati regionalnom borilačkom mekom. Nakon što su u zagrebačkoj Areni svoje "evente" prethodno održavali UFC, KSW i Glory, domaća će publika 28. svibnja imati priliku uživati u 11. priredbi Fight Nation Championship organizacije. Vodeća MMA promocija jugoistočne Europe pripremila je impresivan "fight card" i dovoljno visokokvalitetnog sadržaja za namiriti i najistančanija nepca borilačkih sladokusaca, a u središtu vrhunskog sportsko-produkcijskog spektakla bit će nastupi ponajvećih zvijezda hrvatske i regionalne MMA scene. Potaknuti svime navedenim, možemo se samo poslužiti čuvenom rečenicom legendarnog Michaela Buffera i u uskliknuti: Let‘s get ready to rumble!

Najveća FNC-ova priredba do sada održat će se pod naslovom "Fight for Legacy". Upravo je borba za naslijeđe u samoj srži MMA sporta; borci "ratuju" u oktogonima diljem svijeta ne bi li ostavili neizbrisiv trag, pomaknuli granice i upisali se u povijesne knjige slobodne borbe, a s istim će ciljem i glavni protagonisti FNC 11 "eventa" kročiti na bojno polje zagrebačkog kaveza. Za ostavštinu će se, s jedne strane, boriti mladi lavovi, prvaci i neki od najperspektivnijih domaćih boraca, dok će, s druge strane, u bitke za naslijeđe jurišati i prekaljeni gladijatori, odnosno pioniri nacionalnog MMA sporta.

Borbe za naslov i Bojkovićev povratak

Krenut ćemo s onim najrecentnijim, a to je službena potvrda da će se pred publikom u zagrebačkoj Areni boriti i Đani Barbir (5-0). Po mnogima jedan od najtalentiranijih europskih boraca branit će titulu prvaka srednje kategorije protiv Poljaka Arkadiusza Maziakowskog (6-3). Barbir je FNC-ov "middleweight" naslov osvojio na (sedmoj) priredbi u pulskoj Areni, početkom rujna prošle godine, a sada će pokušati zadržati pojas u svom vlasništvu. Svaki nastup ovog neporaženog hrvatskog borca u pravilu garantira pravi "vatromet" u oktogonu, što dokazuje i podatak da je svih pet prethodnih mečeva završio prekidom (tri tehnička nokauta i dva gušenja), pa, shodno tome, čvrsto vjerujemo da će Đani i u Zagrebu isporučiti nešto o čemu će se još dugo pričati u MMA krugovima.

image

Đani Barbir i Arkadiusz Maziakowski

FNC

Osim Barbira, još će jedan hrvatski predstavnik braniti titulu, a on se zove Daniel Bažant (7-4). Aktualni FNC-ov prvak u perolakoj kategoriji odmjerit će snage s engleskim borcem Jordanom Bartonom (7-3-1). Bažant je, krajem ožujka prošle godine, postao prvi FNC-ov prvak pobijedivši bivšeg UFC-ovog borca Ronyja Jasona na petoj FNC priredbi, da bi pojas obranio nešto više od pet mjeseci kasnije na FNC 7 "eventu", gdje je nokautirao Jurija Alcantaru - također nekadašnjeg UFC borca. Što se, pak, Bartona tiče, radi se čvrstom i opasnom borcu o čijim borilačkim kvalitetama dovoljno govori činjenica da se bori i pod okriljem Bellatora.

Vatru će u zagrebačkoj Areni nedvojbeno zapaliti i novi nastup Marka Bojkovića (3-0). Ovaj izuzetno perspektivni 22-godišnji Beograđanin, kojem brojni treneri i stručnjaci predviđaju blistavu MMA karijeru, vraća se u kavez nakon poduže stanke uzrokovane ozljedom koljena - a u povratničkom meču čeka ga vrlo ozbiljan izazov. Bojković će, naime, ukrstiti rukavice s opasnim belgijskim borcem (čečenskog podrijetla) Shamilom Irisbievim (4-1). "Baysangur" je početkom veljače tehničkim nokautom ("corner stoppage") svladao Quincyja Makatitu, a sada će izaći na megdan "Skull Crasheru" u jednom od potencijalno najatraktivnijih i najuzbudljivijih mečeva nadolazeće FNC 11 priredbe.

image

Marko Bojković i Shamil Irisbiev

FNC

Gledati bez treptanja

Uzbuđenje, atraktivna izvedba, hrabrost i odvažnost neodvojivi su i od imena Filipa Pejića (16-7), kojeg ćemo, također, (ponovno) gledati u zagrebačkoj Areni. Popularni "Nitro" za FNC je debitirao krajem prosinca prošle godine, kada je tehničkim nokautom ("ground and poundom") slavio protiv Brazilca Marcusa Viniciusa, a u svom drugom nastupu pod okriljem hrvatske organizacije sučelit će se s ranije spomenutim Ronyjem Jasonom. Pred nama je, dakle, okršaj dva bivša UFC-ova borca, vrlo potkovanih u svim segmentima slobodne borbe, što je samo po sebi vrhunska najava, kojoj bi valjalo dodati samo jedan mali savjet, a to je - nemojte treptati jer će se zasigurno "pucati" iz sveg raspoloživog oružja.

Treptaj oka bio je dovoljan i Andiju Vrtačiću (4-1) da, sredinom ožujka, na KSW 80 priredbi, nokautira Poljaka Mateusza Janura i uprihodi bonus za izvedbu večeri. Nešto više od dva mjeseca nakon toga, bivši izazivač za pojas prvaka FNC-ove srednje divizije u Zagrebu će se boriti sa Šveđaninom Robinom Roosom (5-3). "Pretty boy" u hrvatsku prijestolnicu dolazi nakon tri uzastopne pobjede (sve tri tehničkim nokautom) s ciljem da jednom od najistaknutijih pripadnika pulskog Trojana pomrsi planove na njegovom putu prema ponovnom napadu na pojas "middleweighta". Hoće li u tome uspjeti ili će Andi nastaviti marširati prema vrhu kategorije, saznat ćemo uskoro, a s obzirom na to da oba borca preferiraju borbu u "stojci" - možemo očekivati još jedan atraktivan i dinamičan meč u kojem valja držati oči širom otvorene.

Truščekov jubilej i Satoshi Ishii

Dodanu vrijednost i posebnu dimenziju predstojećem "eventu" dat će jubilarni 80. nastup Ivice Truščeka (42-37). Pred legendarnim hrvatskim ratnikom, nacionalnim rekorderom po broju odrađenih profesionalnih borbi, obračun je s austrijskim predstavnikom Markom Kisičem (8-3). "Terror" je poznat po tome što ne kalkulira i nikad ne bira svoje protivnike, a tako je bilo i u ovom slučaju kad je pristao ući u kavez s Kisičem koji je u posljednjem nastupu, na FNC 9 priredbi, tehničkim nokautom slavio protiv iskusnog Nemanje Milakovića. Hoće li u njihovom međusobnom srazu presuditi Truščekovo enciklopedijsko iskustvo ili, pak, Markova želja za dokazivanjem protiv ikone regionalnog MMA sporta - doznat ćemo vrlo skoro.

Svoje bogato iskustvo i znanje zagrebačkoj će publici demonstrirati još jedna ikona borilačkog sporta, a to je Satoshi Ishii (26-13-1). Čovjek koji je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio zlatnu medalju u judu, da bi potom zaplovio MMA vodama u kojima se konfrontirao s "velikim ribama" kao što su Fedor Emilianenko, Tim Sylvia, Jeff Monson, Pedro Rizzo, Kazuyuki Fujita, Philip De Fries, Jiri Prochazka, Quinton Jackson, Muhammed Lawal i Mirko Filipović. Upravo dva uzastopna poraza od Cro Copa predstavljaju svojevrsnu prekretnicu u njegovoj karijeri, budući da je nedugo nakon njih preselio u Lijepu Našu i dobio hrvatsko državljanstvo. Mirkov je prijatelj pod okriljem FNC-a debitirao sredinom lipnja prošle godine, nokautiravši Engleza Charlieja Milnera, a sada će odmjeriti snage s iskusnim Brazilcem Carlosom Eduardom (20-11). "Cachorrao" je nekadašnji član Bellatora, a u njegovom borilačkom CV-u stoji i meč s aktualnim UFC-ovim prvakom teške kategorije i jednim od najboljih MMA boraca svih vremena, Jonom Jonesom, od kojeg je izgubio 2008. godine na Battle Cage Xtreme 4 priredbi.

image

Satoshi Ishii i Carlos Eduardo

FNC

Fantastičan "fight card" savršeno upotpunjuje nastup najboljeg hrvatskog poluteškaša, Ivana Erslana (12-2), koji će po treći put u karijeri ući u FNC-ov oktogon nakon što je prethodno nokautirao Srbina Jusufa Hajrovića i Brazilca Henriquea da Silvu. Ime Ivanovog protivnika saznat ćemo u narednim danima, ali tko god se nađe nasuprot njega imat će, u najmanju ruku, izuzetno težak i krvav posao.

Da rezimiramo, u zagrebačkoj je Areni na rasporedu FNC-ov borilački spektakl čija će produkcija biti usklađena s najvišim svjetskim standardima, a borbe gotovo na razini najprestižnijih MMA promocija na planetu. O tome kolika će koncentracija kvalitete 28. svibnja biti smještena u FNC-ov oktogon govori i podatak da će na priredbi sudjelovati borci koji, kumulativno, iza sebe imaju 37 mečeva u najjačim svjetskim organizacijama (16 u KSW-u, 10 u UFC-u, 8 u Bellatoru i 3 u PFL-u). Ulaznice za FNC 11 priredbu su u prodaji i kreću se u cjenovnom intervalu između 15 i 100 eura, ovisno o poziciji na tribinama, odnosno, parteru, a možete ih kupiti putem sustava Eventim.

Linker
24. travanj 2024 13:09