DAVORIN OLIVARI
SJAJNA ATMOSFERA

VIDEO Ovako se plasman Vatrenih na Euro slavio u Portugalu: ‘Hrvati? Ma sjećamo se mi vas, baš ste ludi‘

‘Za hrvatske navijače vrijedi popust. Na sve što pojedete i popijete imate dvadeset posto manju cijenu‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. studeni 2023. 14:28

Plasman Hrvatske na Europsko prvenstvo glasno i žestoko proslavljen je u Portugalu, gdje se hrvatska reprezentacija bori za medalje na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu. Albufeira je grad na jugu Portugala, ima oko 30 tisuća stanovnika, a sigurno će zapamtiti Hrvate. Istina, već ih pamte, jer je 2004. godine, na nogometnom Europskom prvenstvu ovdje bila smještena jedna navijačka grupacija koja je ostavila traga...

- Hrvati? Sjećamo se kako je bilo 2004. godine. Eh, baš ste ludi - smijao se jedan od konobara kojeg su već malo načele godine, ali još uvijek radi u pubu u koji je stigla hrvatska delegacija pogledati utakmicu Hrvatska - Armenija

Ideja je bila od Darija Juršića, trenera i šefa Mornara, splitskog kickboxing kluba koji je jedan od najuspješnijih. Jurišić je jedan od ‘starih‘ i vjernih navijača Vatrenih koji je prošao mnoga europska i svjetska prvenstva, na prioritetnoj je listi kad se kupuju ulaznice za utakmice nacionalne vrste. Njegova sestra Helena legendarna je hrvatska borkinja koja i ovdje u Portugalu cilja medalju, ti je i najpoznatija ‘teta u vrtiću‘, Ana Bajić, velika borkinja s pregršt medalja s velikih natjecanja.... Dario je hajdukovac, osim reprezentativnih, ne propušta niti utakmice Majstora s mora.

Video: Davori Olivari

- Hoće li Hajduk ove sezone konačno biti prvak?

To nas pita svaki dan. Sliježemo ramenima i kažemo; ‘tko zna, možda‘... Mora se čovjeku ostaviti neka nada. Dakle, Dario je bio idejni začetnik gledanja utakmice Vatrenih u centru Albuferije. Zanimljivo, kad su domaćini čuli da dolaze hrvatski kickboksački, odmah je uslijedio i - popust.

- Za hrvatske navijače vrijedi popust. Na sve što pojedete i popijete imate dvadeset posto manju cijenu - odmah su nas izvijestili pri ulasku u pub. Dobro je to naravno, iskorišteno, kad je već ponuđeno. Ekipa je bila glasna već od starta maksimirske utakmice. Posebno valja naglasiti da su ljubazni domaćini osigurali gledanje utakmice na ogromnom ekranu, a ‘skinuli‘ su naš, hrvatski program, na jugu Portugala gledali smo i slušali Novu tv. Pjevalo se i navijalo kompletni tijek utakmice. Za stolovima su sjedili ljudi iz kickboxinga iz svih krajeva Hrvatske, bilo je Zagrepčana, Splićana, Riječana, Osječana....Naravno, i iz mnogih drugih krajeva Hrvatske. Bilo je iznimno veselo, tako da su Hrvati ubrzo postali atrakcija, pridružili su im se i drugi gosti, Portugalci, Englezi, Nizozemci...

- Hrvatska, Hrvatska.. - orilo se pubom

Naravno, u pubu su bile izvješene hrvatske zastave, u navijačkom žargonu kazano; ‘Portugal je osvojen‘. Ne samo da je osvojen, nego su se Hrvatima kao navijači pridružili i ostali gosti, ulazili su i oni s ulice. Imali smo osjećaj da cijeli grad navija za Hrvatsku.

- Ronaldo i Modrić! To su mi dvojica najboljih igrača na svijetu - pričao nam je jedan ljubazni stariji gospodin.

Video: Davori Olivari

Bilo je malo nervoze dok Hrvatska nije zabila pogodak. Negdje pola sata od starta utakmice, kao i da se navijanje stišalo.

- Ovi Armenci igraju kao da im se radi o životu i smrti - komentirao je predsjednik hrvatskog kickboxing saveza Tomo Bilandžić koji je sjedio s tajnikom, jednim od najboljih svjetskih kickboxing sudaca Tomislavom Novoselom.

Bili su kao navijači prisutni i izbornici reprezentacije Igor Ivošević i Zoran Cicvara, treneri Edi Višković, Branko Fibinger, Milivoj Bajić, Dragan Franjković, Pero Mišković, Marko Čizmić, Vanja Rehak i Pero Gazilj, nekadašnji veliki borac, a danas prvi čovjek najuspješnijeg hrvatskog kickboxing kluba Pit Bull, Marko Žaja. S nama je bila i jedna dama, kickboxing sutkinja Mateja Abramović. Koja je inače, odlična plesačica. To smo otkrili nakon pobjede Hrvatske. Bilo je zanimljivih anegdota s druženja. Recimo, kad je u prvom poluvremenu, nakon jedne akcije Borna Sosa ostao u šesnaestercu, netko je viknuo...

- Jedanaesterac, penal čisti...

Onda je slijedila kontra...

- Pa nije ti to Hajduk!

Marko Žaja se ubacio...

- Ajme, vi uvik po Hajduku...

Kad je Budimir zabio pogodak, nastalo je opće oduševljenje, a onda se počela puštati - hrvatska glazba! Sve su imali i spremili Portugalci, na repertoaru su bile hrvatske domoljubne i navijačke pjesme.

- Idemo u Njemačku, idemo u Njemačku!

Orilo se centrom Albuferije nakon utakmice. Hrvati su ‘zapalili‘ grad. S njima su plasman Vatrenih na Euro slavili svi koji su naišli. Modrić i ekipa stvarno su popularni i cijenjeni u svakom kutku svijeta. Bilo je lijepo biti Hrvat u Portugalu u utorak navečer.

Linker
07. svibanj 2024 05:16