Veronika Vilk

 UNITED WORLD WRESTLING
ZLATNA VERONIKA

Mlada Slatinjanka je pravo malo sportsko čudo, u dva mjeseca objedinila europski i svjetski naslov

‘Stvarno lijepa priča, prekrasan završetak kadetske priče. Indijka nije imala šanse, a sjajna je hrvačica‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. kolovoz 2023. 19:20

Hrvatski sport ima još jednu sjajnu, uspješnu priču. Veronika Vilk (17), hrvačica iz Slatine u nepuna je dva mjeseca u kadetskoj konkurenciji osvojila naslov prvakinje Europe i svijeta. U lipnju zlatna u Tirani na kontinentalnoj smotri. Tada je hrvatsko hrvanje slavilo povijesnu, prvu zlatnu medalju na velikom natjecanju. Praktički samo koji tjedan kasnije, početkom kolovoza je u osvit Dana pobjede i domovinske zahvalnosti iz Istanbula donijela i svjetsko zlato.

- Nakon europskog zlata u Tirani prije dva mjeseca, iskreno nisam se baš fokusirala na to da moram osvojiti i medalju na Svjetskom prvenstvu. Jednostavno, došla sam sa željom uživati, nadmetati se, pa kuda me odvede i... Evo me sad tu, na vrhu.

Tako zbori danas europska i svjetska prvakinja u kategoriji do 69 kg, s posvetom naslova za...

- Ovu zlatnu medalju posvećujem roditeljima i trenerima, jednako kao i kolegicama, klubovima, Savezu. Hvala svima na potpori na putu prema ovom svjetskom naslovu.

image

69kg WW - Veronika VILK (CRO) vs. Evelin UJHELJI (SRB)

UNITED WORLD WRESTLING/ULUG BU United World Wrestling/ulug Bu

Veronika je pravo malo sportsko čudo. Prošle je godine osvojila dvije bronce na mlađekadetskom EP i SP, ali ove godine... Doista je nepobjediva. Imamo i dokaz. Niti jednu jedinu borbu u 2023. Veronika Vilk nije izgubila. Zlatima na EP i SP koji su najviši doseg, valja pribrojiti i zlato na Prvenstvu Balkana, pa na prestižnom međunarodnom i vrlo jakom turniru, Wrestling Festival održanom u Poreču, pa na Croatia Openu, dok se podrazumijeva i Prvenstvo Hrvatske. S tim da je na državnom prvenstvu osvojila dva zlata. U kadetskoj, ali i juniorskoj konkurenciji u koju sad tek ulazi.

Na Europskom prvenstvu u glavnom albanskom gradu je do zlata došla s četiri pobjede i sve četiri tušem. Protiv Litavke Stanelyte, pa Mađarice Kollar, u polufinalu sučelice Ujhelji iz Srbije i onda u finalu nad Turkinjom Elif Kurt. Sve su te pobjede okončane kao što smo naveli tušem, ali kada je već Veronika vodila od 3-0 do 5-0. Dokaz superiornosti. Nešto što je nastavljeno i u Istanbulu.

Ondje su redom padale Liliane Kazmine (5-3) i Karina Fiščuk (4-0), Ruskinja odnosno Bjeloruskinja, ali bez nacionalnih oznaka na SP. U polufinalu je ponovo poražena Srpkinja, Evelin Ujhelji (6-2). Zaključno, finale protiv Indijke Srishti Srishti okončano u 55. sekundi. Tušem!

image

Veronika Vilk

UNITED WORLD WRESTLING

- Ništa od ovog nije slučajno došlo jer Veronika je već i u nižim uzrastima, do 15 godina, pa prošle godine, također osvajala medalje. Ovo je samo neka nadogradnja u njezinoj posljednjoj kadetskoj godini - veli Nenad Žugaj, izbornik hrvatske ženske hrvačke reprezentacije, jedan od trenera koji radi s nadarenom Slatinjankom.

- Logičan slijed, posebno kada se zna kako trenira i kakvi su joj sve rezultati bili po turnirima. Naravno da smo se nadali, priželjkivali ja osobno medalju na Svjetskom prvenstvu, sad baš zlato... Stvarno lijepa priča, prekrasan završetak kadetske priče. Posebno u finalu. Indijka nije imala šanse, a sjajna je hrvačica. S te strane ždrijeba su ispale bile Amerikanka i Japanka, a Veronika onda to rješava za minutu. I manje.

image

Veronika Vilk

UNITED WORLD WRESTLING

Kako bismo pojasnili i odagnali možda nečiju pomisao o OI u Parizu, to ne dolazi u obzir. Zbog svoje dobi Veronika može konkurirati i to joj je cilj, tek za OI u Los Angelesu 2028. No, sada slijedi osjetljiv ipak prelazak u juniorsku kategoriju.

- To je korak bliže seniorima. Izjednačavaju se kategorije i dulje traju borbe. U kadetskom uzrastu borba traje dva puta dvije minute, sada će biti dva puta tri minute. Bit će promjena, ali uopće ne sumnjam u nju. Najbolji su pokazatelj uostalom njezina zlata.

Veronika Vilk je članica HK Slatina, ali budući da pohađa srednju školu u Koprivnici, onda ondje i trenira posljednjih godinu dana.

- Bazični klub je Slatina, ali radi sada u Koprivnici, te jasno u reprezentaciji. Uz mene tu je i trenerica Daria Karić. Imamo dosta priprema, od Hrvatske preko Mađarske do Srbije. Ona je stalno u pogonu, jasno u dogovoru sa školom - zaključuje izbornik hrvačica Nenad Žugaj, uz poprilično uvjerenje da ovo nije sve od Veronike Vilk, već samo jedan sjajni, zlatni početak.

Linker
03. svibanj 2024 01:28