DAMIR KRAJAC Cropix
EP HRVANJE

Razočaranje i ljutnja: Hrvat izgubio nakon vrlo dvojbene odluke sudaca i ostao bez borbe za medalju

Pretposljednji dan natjecanja na EP u Zagrebu nije počeo dobro
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. travanj 2023. 12:42

Antonio Kamenjašević je ostao bez medalje odnosno bez mogućnosti borbe za broncu na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Međutim, okolnosti u kojima je naš ponajbolji hrvač, prije EP jedan od većih kandidata za vrlo visok plasman ostao bez mogućnosti borbe za kolajnu najblaže je rečeno kontroverzan.

Naime, Antonio Kamenjašević (do 77 kg) u subotu je oko podneva imao prvu borbu repasaža protiv Danca Olivera Marca Kruegera. Solidnog hrvača, ali ne baš iz same europske elite i hrvača s kojim se Kamenjašević već borio u nekoliko navrata. Uglavnom pobjedonosno. U subotu je na strunjači bila očigledna kvaliteta na strani našeg hrvača. Jedna neaktivnost Danca i dva okretanja Kamenjaševića u parteru, što je inače jedna od Antonijevih specijalnosti, donijela su Antoniju prednost od čak 5-0. U redu, takva prednost u hrvanju nije nedostižna, nije sudbonosna, ali temeljem borbe, odnosa snaga na strunjači malo je tko mogao pomisliti da bi se danas mogao u potpunosti vratiti.

Tada na scenu stupaju, sada doista moramo reći, suci. Kamenjaševića kažnjavaju jednom za tobožnju neaktivnost iako je napravio tek jedan korak unazad. Jedan bod za Danca, ali on je i najsporniji jer neaktivnosti nije bilo! Sigurno ne Kamenjaševićeve. Krueger je u parteru izveo jedno okretanje za smanjenje 5-3, ali suparnički je trener odmah zatražio tzv. challenge jer se radilo o podizanju i okretu, što vrijedi 4 boda, a ne 2. Odluka "challengea" je bila na mjestu, nije sporno vidljivo podizanje, ali do njega nije nikako i uopće smjelo doći jer su suci "spustili" borbu u parter bez osnova. Krueger je nekoliko sekundi prije kraja izjednačio na 5-5 što je bio konačan rezultat.

Sukladno pravilu, pobjednik je u takvo slučaju borac koji posljednji osvoji bod (suprotno od primjerice karatea). Antonio Kamenjašević je bio vidljivo ljut, ogorčen, raspravljao sa sucem, teško se mirio s odlukom koja je, napominjemo i najblaže rečeno, kontroverzna. Teškog je koraka, a silno ljut Antonio napustio strunjaču, te u dvorani iza montažnih tribina ljutito udarao po zidu.

U tom se trenutku podrazumijevalo da nije, barem ne još, spreman za ikakve izjave. Baš kao i trener Anton Đok. "Vruće glave", mogla bi "pobjeći" pokoja riječ, rečenica koja ne bi bila od osobite koristi za hrvatsko hrvanje u budućnosti. No, mi možemo kao novinar utvrditi bez puno ograda - Antonio Kamenjašević je izgubio repasaž samo i isključivo zbog grube, teške pogreške (ne samo jedne) sudaca. U kuloarima se nešto šapuće o mogućoj kazni sucima od kojih se traži očitovanje, ali što god da se dogodilo s njima, jedno je nepromjenjivo. Antonio Kamenjašević, jedna od hrvatskih uzdanica ostao je bez mogućnosti borbe za medalju.

Linker
13. svibanj 2024 10:09