Filip Šačić (lijevo)

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
OKRŠAJ U ARENI

Ukrajinac spriječio ‘pomor Hrvata‘ u Zagrebu: Hrvatska ipak može do medalje na ‘svom‘ Europskom prvenstvu

‘Vidite da svi okolo "kupuju" reprezentativce, Ruse, Gruzijce itd. Mi imamo svoju ekipu, kao u nogometu‘.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. travanj 2023. 18:11

Subota u Areni zamalo je donijela "pomor Hrvata" na hrvačkom Europskom prvenstvu, no ipak u zadnji tren se donekle Filip Šačić domogao nedjeljnog repasaža. Filip je naime (do 82 kg) dobio prvo glatko Estonca Kaljolu (9-1) u osmini finala, da bi pokleknuo u četvrtfinalu od Ukrajinca Filčakova (1-4). No, budući da je Filčakov u polufinalu pobijedio Moldavca Mihaila Bradua (3-1), "povukao" je našeg Šačića do repasaža koji je na rasporedu u nedjelju od 15.00 sati. Time će Hrvatska ipak imati još jednog predstavnika zadnjeg dana nadmetanja i posljednju priliku za eventualno osvajanje medalje, bronce konkretnije.

- Generalno, za sve dečke mogu reći da su dali sve od sebe. Spremili su se lavovski - na koncu će subote u Areni, Anton Đok, pomoćnik izbornika naše reprezentacije, Bjelorusa Piatrenke.

- Kamenjaševića ste vidjeli, vodio je 5-0 i na našem domaćem terenu ga "spuštaju dolje" (podređen položaj u parteru koji se dosuđuje za neaktivnost) i tu on gubi meč. Mislim, sam je kriv što je izgubio te bodove, dizanje iz partera mu je slaba točka, ali na domaćem terenu i u borbi u kojoj je on u najmanju ruku trebao dobiti napad u parteru za sebe... Odgovorno tvrdim, Antonio ni jedan korak unatrag nije napravio da bi mu se sudila pasivnost. Čak i vrlo slična stvar se dogodila kod Filipa Šačića u borbi protiv Ukrajinca. Drugu rundu on cijelo vrijeme napada, ali cijela runda prođe bez partera. Sad, to su već malo neka dublja pitanja, šire za raspravu.

Vratimo ćemo se svakako na taj dio, ali zanima nas trenerovo mišljenje glede nastupa ostalih naših hrvača grčko-rimskim načinom. Počnimo s Pavelom Puklavcom koji je izgubio prvu borbu do 72 kg od Nijemca...

- On je malo podbacio. Imao je malo teži ciklus nakon srebra na SP do 23 godine. Išao je i u vojsku, malo se "razvukao" na sto strana, nije bio u fokusu. On nije odradio na pravoj razini ni pripreme, pa ni sam turnir na ovom Europskom prvenstvu. Tu mi kao treneri preuzimamo odgovornost, iako mislim da ga ne bi ni stavili u sastav da nismo bili domaćini. Išli smo "popuniti" skoro sve kategorije.

Žao nam je bespogovorno svakog našeg poraza, svakog hrvatskog reprezentativca, ali nekako nam je možda najteže pao poraz Ivana Hukleka, još u petak u kategoriji do 87 kg.

- Isto bi i ja rekao. Žao mi je jer je pokazao u svojoj borbi da je u top-formi, a izgubio je od Gruzijca, sjajnog borca. To je toliko "luda" kategorija... Taj Gruzijac je na OI u Tokiju izgubio od Uzbekistanca kojeg je Huklek u sljedećem kolu, na tim Igrama dobio i otišao u polufinale. U kategoriji do 82 kg, ima 15 hrvača gdje svatko svakog može pobijediti. Ivan je tehnički stvarno superioran. Napravio je malu pogrešku i tu se borba posve okrenula. Žao mi je i jer je taj Gruzijac došao do finala u kojem je izgubio od Turčina kojeg je Huklek dobio u Egiptu, na turniru Ranking serije, 8-0! To govori opet o toj kategoriji. Da ne govorim koliko mi je žao Antonija Kamenjaševića koji je imao dobivenu borbu repasaža, borbu koja bi ga vodila za broncu, spreman je za medalju. On i ima broncu sa seniorskog EP u Poljskoj 2021.

Negdje na tom pragu je i Ivan Lizatović, no i on nam je "zapeo" u petak, do 63 kg.

- Lizatović je odradio vrhunski turnir. Njega isto "spuštaju" protiv Armenca... Lizatović je više "stojka" nego parter i onda kada mu sudac "namjesti" borbu u parteru, onda nastanu problemi – veli trener Đok.

Dobro, sad bi tu trebali mrvicu samokritičniji, dojma smo, pa navesti da očito ima i nekih detalja na kojima bi i neki naši hrvači morali više raditi. To je sigurno posao za raščlambu koja će slijediti. No, nešto je malo upečatljivije. Je li Hrvatskoj nedostaje malo više utjecaja kod sudaca?

- Vjerujem da ćemo mi u Savezu nakon ovog EP imati razgovore s našim sudačkim lobijem koji se predstavlja da ima dobre međunarodne relacije. Ovako, mi ne tražimo, ne daj Bože da se za nas sudi, da nam se pomaže! Nikako! Samo nam nemojte odmagati. To tražimo, to želimo. Mi smo samo za to da bude pošteno. Nemoj mi pomagati, samo mi nemoj odmoći, eto to.

Za kraj je međutim jedan od najboljih naših trenera, Anton Đok, desna ruka izbornika Pietrenke naglasio nešto što nam se ipak najviše sviđa.

- Mi smo se odlučili u Hrvatskoj za teži put. Vidite da svi okolo "kupuju" reprezentativce, Ruse, Gruzijce itd. Mi imamo svoju ekipu, kao u nogometu. To je Hrvatska, naši dečki, ali vjerujemo u njih. Je teži put, ali je naš put - za kraj će Đok.

Subotnji rezultati Hrvata

- do 77 kg: repasaž, Antonio Kamenjašević – Oliver Marco Krüger (Dan) 5-5

- do 60 kg: kvalifikacije, Mihael Bešenić – Daniel Bobillo Vigil (Špa) 9-0; osmina finala: Justas Petravičijus (Lit) 3-10

- do 67 kg: osmina finala Luka Ivančić – Parviz Nasibov (Ukr) 0-9

- do 72 kg: osmina finala, Pavel Puklavec – Michael Felix Widmayer (Nje) 2-10

- do 82 kg: osmina finala, Filip Šačić – Ranet Kaljola (Est) 9-1; Jaroslav Filčakov (Ukr) 1-4

- do 97 kg: osmina finala, Filip Smetko – Nikoloz Kakelašvili (Ita) 1-4

Linker
01. svibanj 2024 00:35