ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
Judo Grand Prix

Ana Viktorija Puljiz uz podršku olimpijske pobjednice stigla do srebra

Mlada, 22-godišnja Solinjanka prvi put nastupa u kategoriji do 57 kg te se odmah plasirala u finale
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. rujan 2024. 20:21

Zagrebačka Arena ovaj je vikend domaćin 11. izdanja Grand Prix judo turnira, prvog nakon Olimpijskih igara u Parizu, a ujedno i prvog kvalifikacijskog već za Igre u Los Angelesu 2028. Iako, jako je još dugo do Kalifornije... Bilo kako bilo, 319 judašica i judaša iz 40 država svijeta nalazi se ovog trenutka u glavnom hrvatskom gradu. No, puno bitnije za prvi dan je sjajan start za hrvatski judo jer već imamo jednu medalju, srebro Ane Viktorije Puljiz.

Mlada, 22-godišnja Solinjanka prvi put nastupa u kategoriji do 57 kg te se odmah plasirala u finale. Ondje ju je čekala pobjednica Grand Prixa u Parizu, Francuskinja Faize Mokdar koja je na koncu i slavila jednim bacanjem (wazari). Ipak, srebrna kolajna u premijernom nastupu u za nju novoj kategoriji je sjajan rezultat za Puljiz koja je na putu do finala pobijedila Kitti Kovacs iz Mađarske, zatim Nizozemku Pleuni Cornelisse, pa Brazilku Beatriz Comanche i u polufinalu Flaxe Loxhe iz Kosova.

U istoj kategoriji se Tihea Topolovec borila za broncu, ali nije uspjela i to baš protiv Kosovarke Loxke koju je svladala bila naša Puljiz. Tihea je prije borbe u repasažu bila bolja od Finkinje Pihle Matiakanen i Slovenke Nike Tomc, da bi ju svladala Francuskinja Marthe Fawaz.

Prvi dan natjecanja, domaćin Hrvatski judo savez iskoristio je i za priznanja pojedincima za osobit doprinos razvoju kvalitete i širenju popularnosti ovog sporta u nas, pa su tako priznanja dobili - Marijana Mišković Hasanbegović, Tomislav Marijanović, Dominik Družeta, Karla Prodan, Ana Viktorija Puljiz, Lara Cvjetko i Barbara Matić. Kad smo kod Barbare, olimpijska pobjednica je u Zagreb pristigla kao gledateljica i navijačica, odnosno ne natječe se, baš kao ni Katarina Krišto i Zlatko Kumrić, dakle naši olimpijci iz glavnog francuskog grada.

U prijepodnevnom dijelu prvog dana natjecanja, kod muškaraca je Borna Lašić (do 60 kg) poražen u prvom nastupu od Japanca Hayata Konde, dok je Deni Klačar (do 66 kg) prošao Austrijanca Marcusa Auera, ali ne i Azerbajdžanca Ruslana Pašajeva.

U ženskom dijelu, u kategoriji do 57 kg Dora Bortas je izgubila prvu borbu protiv Francuskinje Faize Mokdar, kasnije pobjednice ove kategorije.

Linker
13. rujan 2024 20:29