RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
PRIJEM ZA JUDAŠICE

Barbara Matić, Lara Cvjetko i njihovi treneri dobili umjetničke skulpture na dar

‘Željeli smo vam za ostvareni povijesni uspjeh darovati nešto što ima poveznicu i s olimpijskom poviješću‘
Piše: HinaObjavljeno: 17. listopad 2022. 21:25

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač priredili su prijam za hrvatske judašice, svjetsku prvakinju Barbaru Matić i svjetsku doprvakinju Laru Cvjetko, njihove trenere Vladimira Preradovića i Dragana Crnova te predstavnike Hrvatskog judo saveza (HJS), predvođene predsjednicom Sandom Čorak i glavnim tajnikom Hrvojem Lindijem.

Čestitajući iznova na povijesnom uspjehu hrvatskog juda, čelnik HOO-a je kazao kako su nas judašice, skupa s trenerima i matičnim Savezom, učinili iznimno ponosnima jer takav pothvat je ostvarilo samo pet država, među kojima je Hrvatska uvjerljivo najmanja. Potom je pojasnio zašto je HOO odlučio darivati judašice i njihove trenere jedinstvenim gipsanim kreacijama, od kojih je svaka "priča za sebe", a skupa tvore fantastičnu, autorsku cjelinu. Autorica je Ivana Krnjak s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

„Pet umjetnosti nekad je bilo i u programu olimpijskih igara. Čuveni Pierre de Coubertin nije imao olimpijsku medalju u judu, nego ju je osvojio u poeziji. Budući da je i kiparstvo bilo olimpijska disciplina, željeli smo vam za ostvareni povijesni uspjeh darovati nešto što ima poveznicu i s olimpijskom poviješću i što će vam ostati kao trajna uspomena“, kazao je Mateša.

Na prijamu je zahvalila čelnica HJS-a i dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak, istaknuvši kako su u finalu kategorije do 70 kg svi očekivali dvije Japanke, a ne dvije Hrvatice koje se i skupa zagrijavaju uoči nastupa, tako da je „svijet juda“ ostao jako iznenađen. Barbara Matić i Lara Cvjetko, pak, bile su ugodno iznenađene originalnošću darova, u kratkom obraćanju iznova su iskazale zadovoljstvo ostvarenim dometima na SP-u u Taškentu, zahvalile HOO-u i prepustile riječ trenerima.

Preradović i Crnov su najavili da bi iz Pariza za dvije godine, uz judaške snage koje imamo, posebno u ženskoj konkurenciji napokon trebala stići i olimpijska medalja hrvatskog juda. Glavni tajnik HJS-a Lindi uručio je predsjedniku HOO-a Mateši i glavnom tajniku Krajaču potpisane fotografije svjetske prvakinje i doprvakinje netom po završetku njihova povijesnog dvoboja.

Linker
19. travanj 2024 03:17