Barbara Matić

 RONALD GORSIC Cropix
NAJBOLJA NA SVIJETU

Čudesna Hrvatica u lovu na olimpijski tron: ‘Ovo će biti jedna drugačija priča, sad slijedi ono pravo‘

Najbolja judašica svijeta do 70 kilograma, posljednjim je medaljama osigurala nastup na svojim trećim Igrama
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. ožujak 2024. 17:45

Silovito je ušla u olimpijsku godinu 2024. Barbara Matić je na četiri ovogodišnja velika turnira osvojila četiri medalje. Zlatna u siječnju u Portugalu na Grand Prixu, pa brončana u Parizu na Grand Slamu početkom veljače, da bi zatim slijedila još dva zlata - Grand Slam u Bakuu sredinom veljače, te prije koji dan prva i na Grand Slamu u Tbilisiju. Da bi čovjek riječ rekao...

- Uvijek se nadate najboljem, trenirate naporno, želje i ciljevi su uvijek najviši, ali opet... Da mi je netko rekao da će na početku godine to ovako izgledati... Ne znam što bi čovjek rekao - veli zlatna Barbara.

Samo ozljede ne želim

“Uhvatili” smo je u srijedu u njezinom Splitu, u prvom radnom danu nakon trijumfa u Gruziji. Valja malo ipak i odmoriti, a osim toga i odmor je sastavni dio treninga, vježbi, priprema. Nakon Tbilisija, Barbara Matić je preuzela i vodstvo na svjetskoj ljestvici svoje kategorije.

Nije da joj je to baš nešto novo, a i kako bi bilo djevojci koja je dvaput bila svjetskom prvakinjom (između ostalog), ali opet... kako izgleda pogled na svijet s najvišeg vrha?

- Lijepo izgleda, ali jest, bila sam to već i godinu prije. Dvije godine uzastopno sam završila prva, ali ovo daje dodatnu draž jer je olimpijska godina. Ne znači da se to neće i promijeniti, što dakako ne bi baš željela, ali godina je odlično započela. U biti, jedino što sada želim je da ne bude ozljeda. U ovom trenutku ne želim uopće sada ni nešto puno najavljivati, komentirati, planirati. Sada se stvarno dobro osjećam, i fizički i psihički. Prva 2-3 turnira mi je bio ono malo, neću reći grč u želucu, odnosno više sam osjetila lagani presing, tremu, nervozu. To je ipak još bilo doba kada je između mene i Lare Cvjetko bila malena razlika, a samo jedna može na Olimpijske igre u Parizu. Sad mi je nekako lakše ipak. U turnir u Tbilisiju sam baš zato nekako neopterećena ušla i... ne mogu reći da mi je bilo svejedno, ali ne bi se dogodio smak svijeta da sam izgubila u 1. kolu odnosno prvu borbu. Zato smo bez ikakvih očekivanja išli polako, borbu po borbu i eto, do zlata - kaže Barbara.

Valja malo pojasniti onima koji možda ne prate judo tako pozorno. Krajem prošle godine još je sve bilo sasvim otvoreno po pitanju naše predstavnice na Igrama u Parizu u kategoriji do 70 kg. Kandidatkinje su bile dvije, Barbara Matić i Lara Cvjetko. Itekako legitimna olimpijska kandidatkinja. U konačnici, Lara je bila i svjetska doprvakinja 2022., zlatna na Grand Prixu u Zagrebu prošle godine. U Hrvatskom judo savezu su vrlo razvidno, prije više od godinu dana postavili pravila, pa tako i za ovu kategoriju i usuglasili to s obje djevojke, Barbarom i Larom. Koja osvoji više bodova, bude bolja na svjetskoj rang-ljestvici, ta će vidjeti Pariz. Perfektan početak 2024. je donio Barbari nenadoknadivu prednost.

Možemo sada zapravo govoriti i službeno da je Barbara Matić u Parizu?

- Nama je, za nas dvije, stavljen rok za skupljanje bodova do 1. travnja. Odlučeno je da će se tada podvući crta. S prva tri turnira sam već puno napravila, a Lara se u međuvremenu nažalost i ozlijedila, pa nije na kraju išla na turnire. Ima još Antalyja, ali neće ni tamo ići jer koljeno joj još nije dobro. Tako da Savez nije to još službeno objavio, ali matematički se sve zna.

Nema doziranja

Hoćete li vi ići u Antalyju?
- Ne ostajem doma ovaj vikend. Nema potrebe jer smo sjajno odradili dosadašnje turnire. Da nisam bila u Tbilisiju, onda bi imala malo dugačku ili predugačku pauzu do Europskog prvenstva. To nisam htjela i zato sam i išla u Gruziju.

Sada, s osiguranom olimpijskom vizom, koliko će te dozirati sljedeće nastupe, ako je to baš moguće? Posebice jer u judu nas prije Pariza čekaju i Europsko prvenstvo, i to u Zagrebu krajem travnja (25. - 28. IV:), ali onda još i Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju mjesec dana kasnije.

- Nema doziranja. Pred nama su tri velika turnira, računajući tu jasno i Igre u Parizu. Nitko ne može reći da će biti u top-formi na sva tri natjecanja. Da pitate bilo koga, tako i mene i trenera i naš Savez, koju bi od medalja s ova tri natjecanja željeli, jednoglasno bi svi rekli kako želimo olimpijsku medalju iz Pariza. To je glavni cilj, pa sad ovo prije, ako se “potrefe” zvijezde, sreća, osjećaj na dan natjecanja i tako to. Zagreb bi bilo sjajno jasno, ipak je to domaći teren, pa i zato. Tu se uvijek motiviram više, želim više, ali mi ćemo tempirati formu za Pariz, a ovo što bude dotad i kako bude što... super!

image

Barbara Matić

EJU/GABI JUAN

To je ono nešto što smo razgovarali i krajem prošle godine, o tempiranju forme u godini u kojoj vas u jako malo vremena, malo više od tri mjeseca čekaju EP, SP i OI.

- Zato mislim da će sad nekako baš Svjetsko prvenstvo biti najlošije. Mislim, tako mi se čini sada. Zato jer do EP-a u Zagrebu smo svi još nekako u formi dosadašnjih turnira, za Pariz se jasno svi najviše pripremaju, a onda bu Dhabi je baš negdje, na nekakvoj sredini, a opet dosta blizu Pariza. Međutim, ja svakako idem i na Svjetsko prvenstvo jer da to ne odradim, onda bi opet imala preveliku “rupu” do Pariza. Svjetsko prvenstvo u svibnju je zadnji turnir prije Olimpijskih igara koje počinju u srpnju. U Abu Dhabi idemo baš s idejom “odraditi natjecanje prije Igara”. Ništa više od toga, nema imperativa, presije, očekivanja.

Baš će biti tako...

- A, naravno... ako bude išlo dobro, baš sve super, onda...

“Osjetila” i najveću suparnicu

Dobro, ne trebate ni završiti rečenicu, podrazumijeva se. Malo još povratak na Tbilisi, ali na finale. Suparnica je bila Nizozemka Sanne Van Dijke, u tom trenutku najbolja na rankingu do 70 kg, vi ste bila tada druga. Dakle, dvije najbolje, a onda u borbi... Nizozemka je nestala, “poklopili” ste ju, borili se sjajno, dominirali u mjeri u kojoj ste nas ipak nemalo iznenadili.

- Meni je stvarno drago da smo se nas dvije konačno borile jer smo se prije Tbilisija borili, na Mastersu prije 5 godina. Nas dvije smo uvijek tu negdje, u finalnom bloku, borbi za medalju, ali ako sam ja u finalu ona je za broncu ili obratno. Zato mi je drago da sam ju sada “osjetila”, premda je to njoj mislim prvi turnir ove godine. Tek ulazi u formu, ali opet... Došla je do finala, bila je svjetski broj 1, tada. Sad smo nakon Tbilisija zamijenili mjesta na svjetskoj ljestvici, sad je ona druga.

Gledate li, “upijate” li sve vijesti o Parizu, pripremama za Igre, od Olimpijskog sela koje je već pripravno itd.? Naime, neće vam ovo biti prve Igre, ali za razliku od jednog Tokija recimo 2021. u doba korone, bez gledatelja, ovo je povratak “pravim, velikim Igrama”.

- Imam olimpijsko iskustvo, ali Pariz će napokon meni biti “prave” olimpijske igre. Iako su mi treće, ali ću ih sad tek prvi put osjetiti onako kako treba. One u Riju 2016. sam bila vrlo mlada, još sam bila i sama, nije nitko drugi iz juda išao osim mene. Bilo je super, ali nije to to. Onda je bio Tokio bez gledatelja, bez druženja, nikakvih okupljanja. Sad će biti ono pravo. U Pariz bi i nas iz juda trebala ići neka “čarobna” brojka. Ganjamo 5 čak, mislim 4-5. Bit će onda i super ekipa. Još ako dođu prijatelji i obitelj gledati i bodriti, to će biti jedna sasvim druga priča. Još ako bude i rezultat...

“Još ako bude...”. Hm, s ovom sportašicom uvijek ima rezultata. Godinu je počela predobro, neka joj ljeto bude fantastično!

Linker
29. ožujak 2024 17:47