Barbara Matic

 CARLOS FERRRIRA/EJU
SJAJNA PREDSTAVA

Fantastičan uspjeh Hrvatice: U dramatičnoj borbi stigla do finala EP-a, evo kad se bori za zlato

Najbolja hrvatska džudašica već ima osiguran najbolji rezultat na EP-ovima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. travanj 2024. 16:00

Nakon četiri euro-bronce s prijašnjih europskih prvenstava, Barbara Matić u svoju će riznicu pospremiti i petu medalju. No, ona neće biti brončana. Otišla je naša Barbara kora dalje, još malo više. Otišla je Barbara u finale! Ono je na rasporedu za nekoliko sati, odnosno finalni blok borbi u zagrebačkoj Areni, na Europskom prvenstvu počinje u 17.00 sati.

Barbara je svoj put do finala, pohod do završnice počela u petak malo iza podneva jer je kao 1. nositeljica, logično bila slobodna u 1. kolu. Prvo je svladala Britanku Kelly Petersen Pollard, wazarijem 52 sekunde prije kraja četiri minute ili onog temeljnog dijela borbe. U četvrtfinalu je Barbara svladala wazarijem i Nizozemku Hide Jager. Potom je slijedilo dramatično, iscrpljujuće polufinale protiv jako joj dobre znanice, Španjolke Ai Tsunode Roustant. Nadmetanje 1. i 8. na svjetskoj rang listi i njihov ukupno dosad sedmi sraz. Nakon šest, rezultat je bio 3-3. Predobro se poznaju, a to se savršeno dobro vidjelo i u zagrebačkom polufinalu. U dvoboju koji nije završio, nije mogao završiti u temeljne 4 minute već je slijedila borba na tzv. zlatni bod, golden score. Novih, tako se ispostavilo 2 i pol minute silne energetske potrošnje u kojoj su presudile... tri kazne Španjolki! Za veliko veselje u Areni, za osigurano Barbarino finale.

- Zadnji put smo se u Bakuu borili u golden score, u finalu, više od 10 minuta. Uračunajte osnovni dio, to je 14-16 minuta borbe. Isto je bilo ovako nešto, povuci-potegni, ona je imala 2 kazne. Ovdje je dobila treću kaznu jer me uhvatila za nogavicu dok sam bila u stojećem stavu - zadihana će, neposredno nakon meča Barbara Matić.

- To je tako, pobijedi ona koja je koncentriranija, pribranija. Plus taktika jasno, poslušati treneru. Inače, cijeli dan je bio super osim što mi je sad stradao drugi palac, ha, ha. Ovog puta lijeve ruke, ali OK. Zašto bi bilo jednostavno, kad može komplicirano. No, ne nadamo se. Finale je tu, već se lakše tiče, ne moram u borbu za broncu, dat ću sve od sebe. Uživat ću u publici, u atmosferi i ostaviti srce na strunjači, "potući se" maksimalno - rekla je Barbara prije nego što je ipak malo propustili za uhvatiti dah, odmoriti se za koji sat, za finale.

No, nije to sve medalja glede za Hrvatsku iz Arene danas. U istoj kategoriji, dakle do 70 kilograma, broncu je osigurala Lara Cvjetko koja je u repasažu pobijedila Nizozemku Hilde Jager, plasirala se u borbu za broncu, no zbog ozljede Njemice Miriam Bukereit s kojom se morala boriti za odličje, bronca je već sada oko Larinog vrata.

Linker
26. travanj 2024 16:05