TINO MARIĆ (HJS). Tino MariĆ (hjs).
NEMA BARBARE MATIĆ

Hrvati nikad brojniji na Grand Slamu: Pet džudaša doputovalo u Japan, Cvjetko treća nositeljica

U Japanu će se ovog vikenda za bodove boriti 506 natjecatelja iz 84 države
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. prosinac 2023. 13:22

Ovog je vikenda, u subotu i nedjelju, glavni japanski grad domaćin Grand Slam turnira u judu. Hrvatska reprezentacija u Japan je stigla nikad brojnija, barem kada je riječ o turniru ovakve vrste u Tokiju.

S tim da valja primijetiti da nas ondje nije bilo zadnje četiri godine. Pet će reprezentativki i reprezentativaca predstavljati hrvatske boje, a najbolje rangirana je Lara Cvjetko koja je i postavljena za treću nositeljicu u svojoj kategoriji.

- Mislim da je turnir izuzetno jak, iako nisu svi nositelji prijavljeni, jako je puno velikih imena prijavljeno. Uspjela sam "upasti" treća među njih sve, a prijavljene su čak četiri Japanke u mojoj kategoriji i iako tu nije svjetska prvakinja Niizoe. Sigurno ću imati predstavnicu Japana već u prvim borbama. To što sam nositeljica mi ne pomaže baš puno, moram krenuti najjače od prve borbe - veli plavokosa Lara.

Osim Lare Cvjetko, svjetske doprvakinje iz 2022. (tada je zlatna bila Barbara Matić) u Tokio su doputovala i braća Kumrić, Zlatko i Marko koji će se boriti u kategoriji do 100 kg. Zlatko Kumrić se dosad dvaput borio u Japanu. Godine 2015. na Grand Slamu u Tokiju kada je upisao pobjedu i poraz i 2019. na Grand Slamu, ali tada u Osaki.

- Japan je uvijek pozitivan, ostat ćemo na pripremama nakon turnira, ali već planiramo pripreme i za siječanj 2024. jer su izuzetno kvalitetni borci. Stoga smo spojili Grand Slam s pripremama, vrlo bitni bodovi za Olimpijske igre, ako ih bude - napominje Zlatko Kumrić.

Mlađi brat Marko (27) pridodao je tek.

- Volim pune dvorane, tako da mislim da je to pravo mjesto za mene za boriti se, nadam se najboljemu. Dobro sam trenirao i nadam se da ću to pokazati.

U Japanu će se ovog vikenda za bodove boriti 506 natjecatelja iz 84 države. Organiziranje Grand Slama daje određeni poticaj, prednost državi domaćinu za osvajanje medalja, ne samo zbog prednosti domaćeg natjecanja, već i zato što im je dopušteno prijaviti četiri sportaša u svakoj težinskoj kategoriji umjesto uobičajenog jednog ili dva.

Niti jedna zemlja nije učinkovitija u pretvaranju ovih dodatnih unosa u medalje od Japana. Primjerice, na Grand Slamu prošle godine u Tokiju osvojili su čak 39 od ukupno 56 medalja, a od toga je zlatnih bila skoro pa trećina ili

- Što nije teško, nije niti zanimljivo kada osvojiš. Između ostalog, uz četiri prijavljena domaća ili japanska borca, prijavljeno je prvih osam sa svjetske rang ljestvice i zato je to onda još više posebna čast ako uzmeš medalju. Zato ja tu vidim samo dobre strane - glasno razmišlja Marko Kumrić.

Dragan Crnov, glavni trener ženskih hrvatskih reprezentacija, te trener Lare Cvjetko i Ane Viktorije Puljiz je istaknuo.

- Sada je svako natjecanje, kako Grand Prix, tako jasno i Grand Slam izuzetno jaki tijekom kvalifikacija za Igre u Parizu. Više nema taktiziranja, a posebno u Tokiju gdje pravo nastupa imaju četiri japanska predstavnika. Naša reprezentacija je jedna od najboljih na svijetu, naše cure i momci mogu očekivati jako dobar rezultat. Naravno sve će ovisiti o ždrijebu, ali nadamo se jako dobrim rezultatima u olimpijskim kvalifikacijama u Tokiju.

image
KENJIRO MATSUO/AFLO/PROFIMEDIA Kenjiro Matsuo/aflo/profimedia

Prvog dana natjecanja u Japanu (subota, 2. prosinca), na tatami će jedino od naših Lara Cvjetko koja u 1. kolu ima za suparnicu jasno, Japanku Utanae Teradu.

U nedjelju su na rasporedu kategorije žena do 48 kg, do 52 kg, do 63 kg, do 78 kg odnosno muškarci do 60 kg, do 66 kg, do 100 kg i iznad 100 kg. Od naših će tada u borbu - Ana Viktorija Puljiz protiv Kanađanke Kelly Deguchi (do 52 kg); Katarina Krišto protiv Njemice Vivian Herrmann (do 63 kg); Zlatko Kumrić sučelice Kazahstanca Nurlikana Šarhana (do 100 kg), dok je Marko Kumrić (do 100 kg) u 1. kolu slobodan.

Zammijetili ste vjerojatno, u Tokiju nema naše najbolje judašice Barbare Matić. Razlog je ozljeda šake.

Inače, dosad je najbolji hrvatski rezultat u Japanu ostvarila Ivana Maranić koja je 2018. bila sedma u kategoriji iznad 78 kg.

Hrvatski reprezentativci nakon Grand Slama ostaju na pripremama u Japanu. Kumrići će se uputiti na Sveučilišta Nihon i Kokushian, dok će Cvjetko i Puljiz prema Sveučilište u Katsuuri na tri tjedna.

Linker
27. travanj 2024 15:21