GABIJUAN/EJU
SENIORSKO SVJETSKO PRVENSTVO

Hrvatske predstavnice na turnir u Dohu dolaze kao favoriti, Barbara Matić vraća se nakon ozljede koljena

Prošlo je i sedam mjeseci od povijesnog hrvatskog finala za svjetsko zlato
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. svibanj 2023. 13:28

Nema skoro natjecanja i sporta koje u posljednje vrijeme ne organizira prebogati Katar i njegov glavni grad Doha. Od Azijskih igara 2006. kada je taj ciklus započeo, Doha je bila domaćinom više od 500 velikih međunarodnih natjecanja. Najnoviji i trenutačno najaktualniji u toj niski je judo. Naime, u Dohi u nedjelju 7. ovog mjeseca počinje Svjetsko seniorsko prvenstvo u sportu kojem je Hrvatska jedna od utjecajnijih država u planetarnim razmjerima.

Hrvatska će u Kataru biti zastupljena s 8 reprezentativaca, 7 djevojaka i 1 mladićem, a ono što na određeni način branimo su svjetsko zlato i srebro do 70 kg Barbare Matić i Lare Cvjetko

image
KENJIRO MATSUO/AFLO/PROFIMEDIA Kenjiro Matsuo/aflo/profimedia

- To je bio i jest divovski uspjeh, ogromna stvar za Hrvatsku. Povijesni rezultat definitivno i s druge strane jedno

opterećenje što se tiče nas trenera - veli izbornik ženske vrste, Vladimir Preradović i dodaje.

- Što se tiče natjecateljica definitivno dolaze tamo kao favoriti, sva svjetla pozornice bit će uperena na njih, a ja vjerujem da se cure mogu i znaju s time nositi. Spremne jesu, mislim da ako nećemo ponoviti prošlogodišnji uspjeh svakako ćemo biti konkurentni za medalju.

Osim prisutnosti Japanke Saki Niizoe, najboljih osam, odnosno sedam od mogućih osam nositelja su

europski natjecatelji u kategoriji do 70 kg, a predvodi ih dakako dvostruka, jasno i aktualna svjetska

prvakinja, Barbara Matić. Sada će, naravno, sve oči biti uprte u Barbaru dok juriša prema svom trećem

uzastopnom naslovu.

image

Lara Cvjetko (lijevo) na postolju

HJS

- Baš sam jutros na treningu komentirala kako je za samo četiri dana, onaj trenutak kada ja nastupam na Svjetskom prvenstvu. Tako da mi je to prebrzo došlo, sve ovo vrijeme sam se nekako fokusirala na koljeno, zaliječiti ozljedu čim prije. Sve jest prebrzo prošlo, a koljeno smo relativno dobro zaliječili. Odradila sam čak jedan borbeni trening, stići ćemo odraditi još jedan. Bitno je da nema boli, da se osjećam OK. Stvarno smo odradili maksimalno treninga koliko smo mogli, prilagodili sve tom koljenu i ozljedi.

Ono što ovaj događaj čini posebnim za Hrvatsku je to što se Barbarina reprezentativna kolegica i osvajačica svjetskog srebra 2022. Lara Cvjetko za razliku od prošle godine izborila za status nositeljice. Sa 4.336 bodova na svjetskoj rang ljestvici smjestila se na šesto mjesto.

- Mislim da sam u dobroj formi, dobro se osjećam, to sam i pokazala u Dominikanskoj Republici. Znam da sam sada nositeljica i da se vjerojatno nešto očekuje od mene, ali neću si to stavljati kao pritisak. Ima dosta pritiska ovako izvana, još imam dosta vremena, potrudit ću se dati sve od sebe i prikazati svoj najbolji judo koji još nisam uspjela dosad ove sezone - napominje Lara Cvjetko.

image

Barbara Matic

GABI JUAN/EJU

Prošlo je tek sedam mjeseci od prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Taškentu, neki kažu prebrzo, neki nisu niti primijetili, no zanimljiva činjenica da onaj tko se tada okrunio svjetskim zlatom, nije imao priliku nositi naslov svjetskog prvaka ili prvakinje niti godinu dana. U svim je sportovima krajnje suludi ritam natjecanja.

- Ja sam imala tu sreću da sam i godinu prije bila svjetski prvak. Zato ja već pune dvije godine nosim taj naslov,

tako da sam skroz OK po tom pitanju, ha, ha - dodala je Barbara Matić.

Prošlo je i sedam mjeseci od povijesnog hrvatskog finala za svjetsko zlato, jednog od najljepših trenutaka prošlogodišnjeg SP-a, ali i najljepšeg ispisanog trenutka hrvatskog sporta.

- Bogami, i meni je prebrzo prošlo. Kao da je bilo prije dva tjedna, a ne kao prije sedam mjeseci. Zanimljiv mi je sada, sasvim novi osjećaj da na Svjetsko prvenstvo kao netko od koga se ne očekuje rezultat, nego kao jedna od nositeljica, favoritkinja. To hrvatsko finale... ha, sve se može ponoviti i ove godine, pa ću dati sve od sebe da bude tako - prokomentirala je 21-godišnja Lara Cvjetko.

image

Barbara Matić i Petrunjela Pavić

U reprezentaciji vlada odlična atmosfera, bez sumnje moral sigurno podiže činjenica da su u reprezentaciji s

dvostrukom svjetskom prvakinjom, a što točno o tome misli Barbara...

- Nadam se da ću im biti vjetar u leđa, da ću im pomoći, naravno ako nešto treba, uvijek sam tu, uz njih. Cure su tu i eto jedan dečko, nadam se da su vidjeli ako mogu ja, mogu i oni. Skupa treniramo, zajedno idemo na većinu priprema - podsjeća Barbara Matić.

Nakon prošlogodišnjeg trijumfa svi su oprezni oko prognoziranja rezultata, letvica je zaista visoko postavljena, ne samo toliko da smo posramili neke judaške velesile rezultatom, nego to da se dvije natjecateljice iz iste države zagrijavaju zajedno samo 15 minuta prije nego što će kročiti u finalnu borbu. Št bi pak izbornika judašica, Vladimira Preradovića zadovoljilo?

- Malo sam razmišljao o tome, bio bi puno zadovoljniji u odnosu na prošlu godinu s jednom medaljom i dva ili tri plasmana, jer to znači da stvaramo širinu koja je konkurentna na svjetskoj sceni. Tako da mislim jedna medalja, nebitno kojeg je sjaja i dva do tri plasmana među prvih sedam, to bi bio izvanredan uspjeh.

Hrvatska reprezentacija u Dohi

Žene:

- do 52 kg: Ana Viktorija Puljiz (Solin)

- do 57 kg: Tihea Topolovec (Solin)

- do 63 kg: Iva Oberan (Župa dubrovačka) i Katarina Krišto (Dalmacijacement Kaštel Sućurac)

- do 70 kg: Barbara Matić (Pujanke Split) i Lara Cvjetko (Solin)

- iznad 78 kg: Tina Radić (Student Split)

Muški:

- do 100 kg: Marko Kumrić (Student Split)

Raspored hrvatskih nastupa u Dohi

Ponedjeljak, 8. svibnja: Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg)
Utorak, 9. svibnja: Tihea Topolovec (do 57kg)
Srijeda, 10. svibnja: Iva Oberan i Katarina Krišto (do 63 kg)
Četvrtak, 11. svibnja: Barbara Matić i Lara Cvjetko (do 70 kg)
Petak, 12. svibnja: Marko Kumrić (do 100 kg)
Subota, 13. svibnja: Tina Radić (iznad 78 kg)

Linker
05. svibanj 2024 23:19