Iva Oberan

EUROPSKO PRVENSTVO

Iva Oberan na rubu suza napustila Arenu, muškarci također neuspješni: ‘Očekivao sam i trebao bolje‘

‘Nemam baš puno što komentirati. Razočarana sam i to jako‘, rekla je Oberan
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. travanj 2024. 17:13

Nije minuli petak u Areni, na europskoj judo smotri baš za sve bio uspješan. Sva trojica muških predstavnika koji su izašli na tatami, kao i Dubrovkinja Iva Oberan nisu prošli dalje od prve ili druge borbe.

U konkurenciji djevojaka, Iva Oberan (do 63 kg) na rubu suza je napustila Arenu nakon 2. kola. U prvom je svladala na tri kazne suparnice, Dankinju Helene Christensen, da bi u 2. kolu nakon izrazite dominacije napravila pogrešku koju je iskoristila Talijanka Savita Russo.

- Nemam baš puno što komentirati. Razočarana sam i to jako. Htjela sam ovdje doći do medalje, pred domaćom publikom, tu je i puno mojih navijača iz Dubrovnika. Dobro sam se osjećala od jutra, prvu borbu dobro odradila, a onda i drugu borbu dosta dobro počela, radila, a onda me jedna pogreška nažalost koštala. Razočarana sam i to jako.

Što se dečki tiče, Dominik Rožić (do 81 kg) poražen je nakon 1.41 minutu borbe od Španjolca Alfonsa Urquize Solane.

- Pogriješio sam što sam nastavio borbu u parteru, što nisam ‘dignuo‘ borbu. Nisam se još na turnirima susretali, ali znam Španjolca, dosta smo se puta borili na pripremama. Znao sam što može u parteru, ali jednostavno nisam pobjegao na vrijeme, to je pogreška. Opet, sam nastup na tatami, na Europskom prvenstvu donijelo mi je ipak novo iskustvo i nadam se povratku prvom sljedećom prilikom.

U istoj kategoriji, imenjak mu i jedna od najjačih naših muških uzdanica, Dominik Družeta zaustavljen je u 2. kolu. Nakon što je svladao Bugarina Gramatikova (1-0), nije uspio protiv naturaliziranog Austrijanca, inače Gruzijca Šamila Borčašvilija. Šteta jer je Puljanin bio doista bolji, ali...

- Dominirao sam cijelu borbu što je bilo vidljivo i iz dvije kazne koje je dobio suparnik. Bio je blizu njegove treće, da bi se on tu izvukao sa svojim napadom. U golden scoreu sam se malo ispraznio, malo sam zastao u zadnjem napadu, umjesto da se postavim u stojeći stav da me ne može okrenuti i tu sam pogriješio. Moram priznati da sam se puno potrošio i u prvoj borbi protiv Bugarina Gramatikova. Možda je bilo i malo pritiska okoline, pa sam radio u grču. U redu, skidao sam i dosta kilograma pa je možda i to imalo utjecaja. Žao mi je poraza, a opet ono što mi je drago da sam se nakon dvije godine stvarno borio na najvišoj razini i što mogu konkurirati ovdje. Imao sam tri mjeseca intenzivnog treninga i na to sam jako ponosan koliko sam predano radio, bez odmora.

Konačno, Robert Klačar (do 73 kg) silno se i opravdano razveselio pobjedom u 1. kolu nad Španjolcem Javierom Pena Inasustijem (2-0). Jedino što mu je ždrijeb potom namjerio jednog od najboljih gruzijskih judaša uopće, Lašu Šavdatuašvilija koji ga je pobijedio ipponom u 10. sekundi borbe. Klasa, što drugo.

- Puno mi je značila pobjeda u 1. kolu, njoj sam se stvarno veselio jer su mi inače na svakom natjecanju, prve borbe najteže. Kada dobijem tu prvu borbu, u meni se probudi najveći žar, tada se "uštimam". U drugoj borbi me Gruzijac koji je ipak jedan od dvojice najboljih u Europi, ima 3 olimpijske medalje, jedno od najvećih gruzijskih imena prebrzo nadmudrio. Nisam stigao ni nametnuti ili pokušati nametnuti svoj stil. Jako mi je krivo, ipak. Očekivao sam i trebao bolje.

Linker
26. travanj 2024 17:13