Barbara Matić i Lara Cvjetko

 Kenjiro Matsuo/aflo/profimedia
JUDO

Lara Cvjetko osvojila broncu u Budimpešti i tako najavila Grand Prix u Zagrebu

Drugog dana Master turnira u glavnom mađarskom gradu, prva medalja za Hrvatsku
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. kolovoz 2023. 18:46

Drugog dana judaškog Masters turnira u Budimpešti, na tatami su izašle četiri hrvatske natjecateljice, po dvije u kategorijama do 63 odnosno do 70 kg, dok je najdalje je otišla nekadašnja svjetska doprvakinja iz 2021. godine, Lara Cvjetko (do 70 kg) koja je osvojila broncu. Sjajan uvod pred sljedeće natjecanje, Grand Prix u njezinom rodnom Zagrebu koji kreće 18. kolovoza.

Plavokosa Lara je nakon slobodnog statusa u 1. kolu, u drugom pak kolu svladala Portugalku Luanu Carvalho (1-0), da bi u četvrtfinalu bolja bila Nizozemka, Sanne van Dijke (2-1). U repasažu je međutim Lara Cvjetko svladala prvo Elvismar Rodriguez iz Venezuele (2-1), da bi u borbi za broncu imala odličnu Ai Tsunodu Roustant. Onu Španjolku koja je izbacila s turnira Barbaru Matić.

Nakon točno 1:59 minuta borbe ipponom, još malo preciznije gušenjem uslijed sjajnog zahvata, Lara Cvjetko je pobijedila inače aktualnu juniorsku prvakinju Europe i svijeta.

U istoj je kategoriji Barbara Matić, dvostruka svjetska prvakinja, bila baš kao i Lara slobodna u 1. kolu, da bi potom svladala Japanku Shiho Tanaku (1-0), ali ne i Španjolku Ai Tsunoda Roustant. Ova mlada judašica koja je ove godine već slavila na Grand Slamu u Parizu, dok je broncu osvojila na Grand Slamu u Antalyji, svladala je našu najbolju judašicu 1-0. Barbara Matić je time zauzela ukupno sedmo mjesto u dvorani Laszlo Pap Arena.

U kategoriji do 63 kg vrlo su brzo ispale obje naše reprezentativke. Katarina Krišto je prošla u 1. kolu Alžirku Aminu Belkadi, ali ne u 2. kolu i jako dobru Izraelku Gili Sharir. Dubrovkinja Iva Oberan nije imala baš ni sreću sa ždrijebom jer je već u 1. kolu za suparnicu imala, Kanađanku Catherine Beauchemin-Pinard, prošlogodišnju svjetsku doprvakinju i brončanu s OI u Tokiju 2021.

U nedjelju, posljednjeg dana Mastersa u Budimpešti, od Hrvata će nastupati teškaši, Tina Radić (iznad 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Linker
03. svibanj 2024 02:10