TINO MARIĆ (HJS). Tino Marić (hjs).
BARBARA MATIĆ

Najtrofejnija hrvatska džudašica ostala bez finala: ‘Poskliznula sam se na ‘bananu‘, trener je bio ljutit...‘

Naša predstavcina osvojila je četvrtu broncu s kontinentalnih natjecanja u seniorskoj konkurenciji
Piše: HINAObjavljeno: 04. studeni 2023. 23:39

Najtrofejnija hrvatska džudašica Barbara Matić osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 70 kg na Europskom prvenstvu u francuskom Montpellieru, a to joj je već četvrta bronca s kontinentalnih natjecanja u seniorskoj konkurenciji.

"Mislim da sam sve borbe dobro odradila osim te polufinalne, žao mi je jer sam htjela u finale. Ovo je četvrta brončana medalja.

Žao mi je polufinala, ali što je tu je, zadovoljna sam ipak s broncom", izjavila je Barbara Matić koja je polufinalnu borbu od Ruskinje Madine Taimazove izgubila za samo 16 sekundi.

"Posklinula sam se na ‘bananu‘, ali to je džudo. Trener je bio ljut, ja sam se smijala. Stvarno je brzo završilo, žao mi je što nije potrajalo da vidim kako stojim s njom. Da je malo duže trajalo, vjerojatno bi mi to malo lakše palo", priznala je dvostruka svjetska prvakinja koja se na putu do bronce već u četvrtfinalu morala boriti protiv kolegice iz reprezentacije Lare Cvjetko, što je bila repriza finala svjetskog prvenstva 2022.

"Mi smo znale da ćemo se susresti zato što smo bile nositeljice, mi smo tu borbu očekivale. Morale smo prije toga pobijediti dvije borbe, nekako smo se nadale da ćemo se skupa borit. Žao mi je što je ona na kraju ostala sedma, što nije otišla u borbu za medalju", kazala je Matić koja je u borbi za broncu svladala Slovenku Anku Pogačnik.

Cvjetko je u repesažu poražena protiv prve na svjetskoj rang ljestvici, Nizozemke Sanne van Dijke.

"Završila sam turnir ranije nego što sam htjela. Dosta sam razočarana, jer znam da sam mogla puno bolje i stvarno sam htjela osvojiti tu medalju. Po nositeljima je da sam u četvrtfinalu morala na Barbaru. Niti jednoj od nas sigurno to nije bilo drago. Teška borba, nadala sam se da se mogu vratiti nakon te borbe u borbi za medalju, no nisam uspjela", izjavila je Lara Cvjetko.

Trener Barbare Matić je istaknuo njezinu konstantu na vrhunskoj razini.

"Dojmovi sretni i malo nesretni, ali kad se sve zbroji-oduzme, moramo biti zadovoljni. Osvojili smo

četvrtu po redu medalju seniorsku, ispisali smo još jednom povijest. Kad pogledate Barbaru ona je konstantno na vrhu, konstantno u finalnom bloku, konstantno u medaljama, teško je to održati. Nadamo se da ćemo to održati do kraja i da ćemo uhvatiti tu jednu medalju koja nam još nedostaje", kazao je izbornik ženske reprezentacije Vladimir Preradović aludirajući na olimpijsko odličje koje još nedostaje u Barbarinoj trofejnoj riznici.

Trener Lare Cvjetko žalio je zbog nedostatka vremena za pravu pripremu prije repesažne borbe.

"U svakom slučaju dobar rezultat, međutim ne ono što nas zadovoljava. Sjajno otvoren dan s dvije pobjede, no, prerani susret s Barbarom Matić u četvrtfinalu. Nakon toga je i borba u repesažu došla jako brzo, nismo imali dovoljno vremena za raspraviti taktiku, za regeneraciju. To su dvije cure koje su fenomenalne, da su bile na različitim stranama ne bi se čudio da su obje bile u finalu", rekao je Dragan Crnov.

U nedjelju će na tatami još šestero hrvatskih predstavnika. Karla Prodan i Petrunjela Pavić će se natjecati u kategoriji do 78 kg, a Tina Radić i Helena Vuković preko 78 kg. U konkurenciji džudaša Zlatko i Marko Kumrić će se natjecati u kategoriji do 100 kg.

Linker
05. studeni 2023 10:18