Ovaj put niej bilo razloga za osmijeh Barbare Matić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
EUROPSKO PRVENSTVO

Naša najveća uzdanica i svjetska prvakinja šokantno poražena u zadnjoj sekundi prvog dvoboja...

Izbornik: Barbara je najbolja na svijetu, ali kada sluša i kada odradi dogovoreno u meču...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. travanj 2022. 17:32

Nisu rijetke takve pojavi, rezultati u sportu, na kakvom velikom natjecanju. Podbačaj ili neuspjeh favorita, kandidata za visok plasman, pa i medalju, a istodobno apsolutna senzacija i uspjeh nekog na koga uopće niste računali. Tako se nešto dogodilo hrvatskom judu u Sofiji, na seniorskom Europskom prvenstvu koje u nedjelju završava.

Primjerice, malo je tko mogao i pomisliti da ćemo prvog dana već imati medalju, a da će nju osvojiti mlada Ana Viktorija Puljiz. Ne zato što nije dovoljno kvalitetna (dapače), već stoga što se radi o juniorki koja nastupa na seniorskoj kontinentalnoj smotri. No, petak je bio dan iz snova za mladu Solinjanku koja je osvojila europsku broncu i to tako da je na putu do nje pobijedila svjetsku prvakinju (Španjolku Anu Perez Box), dotadašnju europsku prvakinju i osvajačicu olimpijske bronce (Talijanku Odette Guiffridu), pa onda još i brončanu sa SP, ali i dvaput brončanu na prijašnjim europskim prvenstvima (Gefen Primo iz Izraela).

A onda... onda je osvanula subota. Sasvim suprotan dan u pogledu hrvatskih rezultata, iako smo baš tada očekivali klimaks jer je na tatami izlazila svjetska prvakinja, naša najveća uzdanica u ovom sportu, Barbara Matić u kategoriji do 70 kg. Barbara nam je ne jednom znala reći kako u njezinoj kategoriji, iako to vrijedi manje-više i za druge, postoji krug od 10-15 judašica podjednake kvalitete i koja svaka svaku može dobiti. To je činjenica. Jedino što se da dogoditi da se taj krug ponekad i malo proširi.

Recimo, naša Barbara je na svjetskoj rang-listi kategorije do 70 kg najbolja na svijetu, pa ipak, u subotu ju je nadmudrila 43. na svijetu. Zove se Ida Eriksson i dolazi iz Švedske. Odmah, u prvoj Barbarinoj borbi u Sofiji. Tri minute i 58 sekundi je Barbara nadzirala borbu, natjerala Šveđanku na dvije kazne i htjela pokazati da bacanjem može proći dalje. Dogodilo se ono što je Eriksson jedino mogla i u čemu je najbolja - kontra. Za slavljenički wazari. Dok je naša najbolja judašica razmišljala o pogrešci.

- Umjesto da sam se smirila i stala, kako je i trener rekao, išla sam u napad. Šveđanka me samo čekala na kontru. Imala je dvije kazne i trebala sam ići na treću jer nije imala nikakav napad do posljednje sekunde kad me bacila - objektivno je sagledala Matić.

Izbornik Vladimir Preradović dao je svoje viđenje.

- Barbara je najbolja na svijetu, to je već dokazala. Ima svoj glavni način borbe, a njezina snaga je što može tijekom borbe i promijeniti u alternativni ili neku treću opciju. Samo je stvar kada sluša i kada odradi dogovoreno ili ono što joj se sugerira tijekom borbe. Šveđanka ima tu kontru i umjesto da svojim ritmom nastavi kako je išla, htjela je bacanjem završiti borbu. Još malo skupljanja iskustva. Isto kao i za Ivu Oberan i Katarinu Krišto, koje su na pravom putu, ali trebaju iskustva na velikim natjecanjima.

Naime da, i preostale naše dvije djevojke koje su u subotu izašle na sofijski tatami, nisu se ondje dugo zadržale. Obje su poražene u prvoj borbi već. Iva Oberan je u kategoriji do 63 kilograma također kontrolirala borbu, bila bolja, natjerala Čehinju Renatu Zachovu na kaznu i bila bliže bacanju, međutim Čehinja je iskoristila priliku i wazarijem na ulasku u posljednju minutu borbe došla do odlučujuće prednosti.

Katarina Krišto je u istoj kategoriji išla na Francuskinju Manon Deketer, koja ipak ima više iskustva i znala je prepoznati situaciju u kojoj je ipponom riješila pitanje pobjednice na startu natjecanja.

U nedjelju, 1. svibnja ili posljednjeg dana natjecanja, nastupaju od naših Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje iznad 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg). Možda je red da sada ipak netko opet iznenadi. Ugodno, samo ugodno.

Linker
23. travanj 2024 11:07