Zlatko Kumrić

 TAMARA KULUMBEGASHVILI (IJF)
IZJEDNAČEN REKORD

Nova Grand Slam medalja za Hrvatsku! Kumrić pobijedio favorita i osvojio broncu u Astani

Držao sam se taktike dogovorene s trenerom što se pokazalo ključnim za pobjedu, rekao je Kumrić
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. lipanj 2023. 15:56

Sjajne vijesti za hrvatski judo stižu iz glavnog kazahstanskog grada Astane. Splićanin Zlatko Kumrić osvojio je brončanu kolajnu u kategoriji do 100 kg na judaškom Grand Slam turniru

U borbu za brončanu medalju savladao je iskusnog Belgijca Tomu Nikiforova koji je prije ove borbe bio "crna mačka" za Zlatka. Naime, u dosadašnje četiri borbe, sva četiri puta je slavio Nikiforov.

No ne i ove nedjelje. Zlatko je krenuo u borbu ofenzivno bez previše kalkulacija, no u jednom trenutku Nikiforov je iskoristio nepažnju našeg reprezentativca, te poveo bacanjem za wazari. Kumrića to nije poljuljalo u taktičkoj pripremi, te je već u idućem napadu bacio Nikiforova ručnom tehnikom na ippon što mu je donijelo brončanu medalju i vrijedne bodove za Olimpijske igre u Parizu. Nikiforov je inače jedan od najbolje rangiranih judaša u kategoriji do 100 kg, bio je prvi nositelj u Astani, a prošle je godine osvojio Grand Slam u Parizu.

- Izuzetno težak dan, no napokon prva Grand Slam medalja! Borba za broncu je definitivno bila jedna od najzahtjevnijih danas. Nikiforov je vrlo iskusan i neugodan borac, rezultati sami po sebi govore. Držao sam se taktike dogovorene s trenerom što se pokazalo ključnim za pobjedu - rekao je nakon borbe u Kazahstanu naš reprezentativac.

Kumrić je upisao ukupno četiri pobjede i jedan poraz. U prvom kolu je pobijedio Britanca Harryja Lovell-Hewitta, da bi u 2. kolo bio bolji od Azerbajdžanca Aslana Mirzajeva. U četvrtfinalu je bolji bio Rus pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Džafar Kostojev, da bi u repasažu Kumrić svladao Talijana Gennara Pirellija.

Ovom kolajnom Zlatko Kumrić se izjednačio po broju medalja na IJF World Judo Tour-u s našim najuspješnijim judašem Tomislavom Marijanovićem koji je danas Zlatkov trener. Ipak, Marijanović je i dalje naš najuspješniji judaš na World Touru budući da ima zlato s Grand Slama u Rio de Janeiru 2010., te naslov doprvaka 2013.

- Zlatko je u odličnoj formi cijelu godinu. Na kontinentalnim Open turnirima što smo radili jako dobar i samo mu je trebalo tih nekoliko pobjeda na natjecanjima da bude "stari Zlatko". Sada je stvarno dobar. Taktika je uvijek ista, idemo na bacanje, on ima bacanja u svim smjerovima, odlične promjene smjerova. Glupo bi bilo tražiti nešto drugo od takvog kompletnog natjecatelja - veli trener Marijanović o svom "štićeniku".

Dan ranije u kategoriji do 63 kg nastupila je i naša Katarina Krišto koju je pobijedila Ruskinja pod neutralnom zastavom, Kamila Badurova.

Linker
29. travanj 2024 10:53