GABIJUAN/EJU
JUDO

Novih 700 bodova na putu za Pariz: Barbara Matić osvojila srebrnu medalju na Grand Slamu u Antalyji

U finalu kategorije do 70 kilograma najbolja hrvatska džudašica izgubila je od Japanke Saki Niizoe
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. travanj 2023. 18:11

Barbara Matić je i više no ustrajna, poput pčelice marljiva u prikupljanju bodova za Olimpijske igre u Parizu. U turskoj Antalyji nije osvojila maksimum, nije došla do okruglih 1.000 novih bodova na putu za Pariz, ali i novoprikupljenih 700 itekako će dobro doći u lovu na olimpijsku vizu na Igre u Parizu.

Barbara Matić je naime dospjela do finala Grand Slam turnira u Antalyji gdje je tek tzv. zlatnim bodom (golden score) bolja bila Japanka Saki Niizoe. na putu do finala Barbara je redom slavila protiv Giovanne Scoccimarro, inače iz Njemačke, 2-0 u 2. kolu (u 1. kolu je bila slobodna). Potom je naša najbolja judašica bila bolja od Britanke Katie-Jemime Yeats-Brown, da bi u četvrtfinalu pobijedila odličnu Francuskinju Margaux Pinot. Inače, baš je Pinot, kolo ranije, eliminirala Nizozemku Kim Polling, "crnu mačku" naše Barbare za koju je u polušali uoči natjecanja Matić rekla kako bi, ako bi mogla birati, najradije nju "preskočila" odnosno voljela izbjeći. To joj se ostvarilo zahvaljujući pobjede Francuske koju je naša reprezentativka svladala i ušla u polufinalu.

U poluzavršnici je slijedila ogorčena borba, nadmudrivanje s Japankom pod španjolskom zastavom, Ai Tsunodu Roustant, koju je Matić pobijedila "zlatnim bodom".

Nažalost po Barbaru, kako je došla do finala, tako je završnu borbu izgubila. Nakon izjednačene borbe u osnovnom dijelu, Saki Niizoe (26) je u kontri wazarijem svladala svjetsku prvakinju. Barbari Matić je ovo inače bilo sedmo finale na Grand Slam turnirima, a šesti poraz. Kao da su joj finala ovog ranga "začarana", za razliku od svjetskih prvenstava gdje ima perfektan omjer. Dva od dva!

Podsjetimo, ove godine je Barbara Matić u Parizu, u dvorani Bercy, na tamošnjem Grand Slamu bila peta, da bi na prijašnjem Grand Slamu u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju osvojila srebrnu medalju, baš kao i sada u Turskoj. Inače, ovo je Barbari već treće srebro u Antalyji. U ovom je gradu bila srebrna 2017. godine na Grand Prix turniru, da bi prije dvije godine u istom gradu kada je turnir u Antalyji prvi put preuzeo Grand Slam naslov, ponovo došla do finala i ponovo osvojila srebro.

Nadalje, s novih 700 bodova, Barbara Matić sada ima zanimljivu brojku bodova - 7.777. U mnogim kulturama brojka 7 označava sreću, pa ako je tako i kada još ima četiri "sedmice", onda se valja radovati ovom novom Barbarinom turskom srebru.

Druga Hrvatica koja je nastupala na tatamiju Antalyje u subotu, Katarina Krišto (do 63 kg), nadmetanje je završila na sedmom mjestu.

Katarina je počela pobjedama nad Turkinjom Ayten Yeksan 2-0, pa potom u 2. kolu i protiv Mađarice Szofi Ozbas 1-0, da bi u 3. kolu svladala i Korejku Chaewon Shin 2-0.

U četvrtfinalu je bolja od naše predstavnice bila Australka Katharina Haecker. No, to je još uvijek Katarini jamčilo borbu u repasažu u kojem je bolja s 1-0 bila Austrijanka Lubjana Piovesana.

Linker
26. travanj 2024 14:26