PHOTO: GABI JUAN
NAŠE KRALJICE

Novo hrvatsko čudo: ‘Preplavljena sam osjećajima! Mislim da smo ispisale još jedno poglavlje hrvatskog sporta!‘

Perfektan dan i nesvakidašnji, najveći uspjeh u povijesti hrvatskog juda na SP u Taškentu
Piše: Davor Buconić iz TaškentaObjavljeno: 10. listopad 2022. 16:42

Barbara Matić je nova (stara) svjetska prvakinja, obranila je prošlogodišnje svjetsko zlato iz Budimpešte. No, to nije sve. Hrvatska ima i svjetsku doprvakinju, srebrnu Laru Cvjetku. U istoj kategoriji, u istom finalu. Finalu svjetskom, a u biti hrvatskom! Čudesno! Ovo je definitivno jedno od najvećih ostvarenja uopće u povijesti hrvatskog juda.

Kakva smo mi sila. Ma ne, velesila! Na Svjetskom prvenstvu u judu u konkurenciji 571 judaša i Judašice iz 82 države, malena Hrvatska s 3,7 milijuna stanovnika (samo Uzbekistan ima 40 milijuna) već sad, petog dana SP ima dvije medalje - zlatnu i srebrnu u kategoriji do 70 kilograma. Naime, u istoj kategoriji, do 70 kg, za zlato su se borile dvije Hrvatice!? Splićanka Barbara Matić i Zagrepčanka Lara Cvjetko.

- Stvarno nemam još puno pametnih riječi za spomenuti, reći - nakon uručenja medalje će nova-stara svjetska prvakinja, Barbara Matić.

- Nemam riječi. Još više i time što je bilo hrvatsko finale. Prepuna sam, preplavljena osjećajima sada. Mislim da smo ispisale još jedno poglavlje hrvatskog sporta.

To definitivno, a kako su to uradile obje, logično je bilo "preslušati" i Laru Cvjetsko, svjetsku doprvakinju.

- Ovo je ogroman uspjeh za mene. Još uvijek ne vjerujem da sam to napravila. Mislim, svjtska medalja u senioskom uzrastu. Ja sam tek ove godine uopće ušla u seniorsku konkurenciju, a sada sam pobijedila neke suparnice za koje sam mislila da ih mogu svladati, to da, ali koje su meni izgledale prije borbe, prije Svjetskog prvenstva, nedostižne. Stvarno sam presretna.

image
PHOTO: GABI JUAN

Evo kako su "kovačice" Barbara i Lara kovale odličja.

U prvom kolu, jer Barbara je stigla kao broj 1 na svjetskoj ljestvici, a Lara kao 15. judašica svijeta, naše su bile slobodne. U 2. kolu Barbara je u 38 sekundi "golden-scorea" ipponom pobijedila Nizozemku Jager. U isto vrijeme na drugom tatamiju dvorane Humo, borila se Lara. Također u dodatnom vremenu na početku četvrte minute plasiran je ouchigari i bila je to prva pobjeda plavokose Lare uopće protiv ove Nizozemke.

U trećem kolu od Barbare je nastradala Aleksandra Samardžić (Bosna i Hercegovina). Točno na sredini borbe Samardžić je "odletjela" u ippon i Barbara je imala plasman među osam najboljih. Za četvrtfinale Lara je za suparnicu imala Talijanku Martine Esposito, 66. na svjetskoj ljestvici. Esposito je u "golden score" ušla s dva shida, uslijedio je i treći i - kouchi maki, za Larin plasman u četvrtfinale.

Već tada se vidjelo da su naše djevojke u potrebnoj "radnoj temperaturi". Za polufinale Lara se "potukla" s Nizozemkom Sane Van Dijk. Bacila je wazari i pametno se čuvala, izbjegavala neprilike, dobila dvije kazne, ali plasirala se u polufinale. Matić je za polufinale trebala pobijediti Uzbekistanku Gulnozu Matnijazovu i 5.000 gromoglasnih gledatelja na tribinama. U trećoj minuti, Barbara je plasirala wazari. Polufinale je bilo osigurano. Tu je aktualnu prvakinju svijeta iz Budimpešte 2021. čekala Japanka Shiho Tanaka. Barbara je bila aktivna, borbena, napadala je iz svih pozicija i oružja i u "golden-scoreu" s tri opomena poklekla je i Japanka. Barbara ima finale! I Lara se morala sučeliti drugoj Japanki, Saki Niizoue. Na isti način, s tri kazne protivnice, i druga naša djevojka je došla do polufinalne pobjede. Imamo hrvatsko, svjetsko finale! Splićanka Barbara Matić i Zagrepčanka Lara Cvjetko.

U finale su krenule kao da se ne poznaju, kao da nisu prijateljice. Barbara je bila agresivnija, Lara se branila i zaradila je opomenu. U 2. minuti borbe, Barbara je bacila, suci to nisu bodovali. Ostale su u parteru i tu je Barbara pokazala majstorstvo, vidjela je mogućnost poluge, "izvukla" ju je. Poluga za pobjedu i zlato. Lara je dobro napravila, tapkala je jer... bolje srebro nego slomljena ruka. Barbara Matić je prvakinja, Lara Cvjetko doprvakinja. Svijeta! A obje iz Hrvatske. Jedna iz splitskih Pujanki (Barbara Matić), druga iz zagrebačkih Dugava (Lara Cvjetko). Barbara je i članica Judo kluba Pujanke, dok je Lara ovog ljeta potpisala za JK Solin. Nadali se jesmo medalji na ovom SO, najviše baš u ovoj kategoriji, žene do 70 kg jer smo tu imali, tu imamo u Barbari jakog aduta. No, da ćemo imati finale, dakle zlato i srebro... Ne, ovo je luda priča. Ludo dobra priča.


Treneri: Ovo mogu samo Hrvatska i Japan!

Zgodno je nakon finala bilo vidjeti dvoju trenera. Učitelja dviju finalistica upravo okončanog meča za zlato na Globusu. Obojica su u biti bili - pobjednici.

- Nama je, tako i meni kao treneru, cilj bio ući među osam najboljih na svijetu. To bi tretirali uspjehom - veli Dragan Crnov, trener Lare Cvjetko.

- Ipak, Lara je mlada cura, ima tek 21 godinu, tek je ušla u punu seniorsku konkurenciju. Ono zlato što ima s Europskog prvenstva 2020. je bilo u mlađeseniorskoj konkurenciji. Naravno, s druge strane sam znao da može pobijediti svaku suparnicu. Mislim da smo se dobro pripremili, kako fizički, tako i taktički za sve suparnice u Taškentu.

Pa i za Barbaru?

- U finalu smo pustili cure da se bore. Baš tako. Koja bude bolja, neka pobijedi. Naravno, Barbara je iskusnija. I Lara je super odradila svoj dio, ali mi smo u hrvatskom taboru slavili već i prije finala. Zato jer smo imali i zlato i srebro, jasno. Tako da nam je svejedno bilo. Imali smo osiguranu i prije finala činjenicu kako Hrvatska ima opet svjetsku prvakinju, ali sada i srebrnu. Inače, Lara i Barbara zajedno i treniraju, pomažu jedna drugu, savjetuju se, razgovaraju. Bilo mi je tako lijepo vidjeti ih da su došle do ovoga, do postolja, do finala, da su ostvarile povijesni rezultat za hrvatski judo - zaključio je Dragan Crnov.

Vladimir Preradović imao je dvostrki razlog za veselje. I kao trener Barbare Matić, ali i kao izbornik hrvatske reprezentacije. Izabrane vrste koja u kategoriji do 70 kg ima dvije najbolje na svijetu.

- Izuzetno sam ponosan na Barbaru, ali i na cijeli rezultat koji je ženska reprezentacija napravila ovdje u Taškentu. Stvarno se vidi da radimo kvalitetno. A Barbara... Ona je stvarno taj put do ovog zlata odradila šampionski. Ne mogu reći da se prošetala kategorijom, ali je bila samouvjerena. Tehnički i taktički savršena i jasno da ima sada zlato oko vrata. Do ovog trenutka, Barbara je jedina judašica koja je obranila zlato iz Budimpešte prošle godine. A finale, hrvatsko finale... Slušajte, samo su Hrvatska i Japan imali "svoja" finala na ovom Svjetskom prvenstvu.

Posljednja rečenica je u biti i daleko najjača poruka iz Taškenta ovog ponedjeljka.

Linker
23. travanj 2024 12:58