NIKOLA VILIC Cropix
UPITAN NASTUP NA SP

Problemi za hrvatsku dvostruku svjetsku prvakinju: ‘Konačnu odluku tek trebam donijeti, ne želim forsirati‘

Dvostruka svjetska prvakinja u judu trenutačno je zbog ozljede koljena dvojbena glede nastupa na SP-u Dohi
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. travanj 2023. 07:06

Judaška ikona već i sada. Dvostruka svjetska prvakinja! Sve je to Barbara Matić. U četvrtak je u Zagrebu nazočila svečanom potpisivanju ugovora između nacionalnog i kontinentalnog saveza (HJS i EJU) glede organizacije seniorskog EP za točno godinu dana u glavnom gradu. Istom smo prilikom inače doznali i da je postala članica Odbora sportaša Europske judo unije.

- Pa, i ja sam doznala sad, ha, ha - otkrila je Barbara.

- Mislim da su to sada odlučili, prošli vikend u Dubrovniku tijekom Europskog kupa. Čula jesam ranije da sam kandidatkinja, predložena ili kao to već ide. Znam da su me tražili da im pošaljem životopis.

Sjajna promocija

Sjajna je to promocija juda. Je li i forma u skladu s vanjštinom?

- E, nije!

Molim.

- Ma, zdravlje nije dobro. U finalu u Antalyji sam ozlijedila koljeno. Nije ništa preozbiljno, iako jest medijalni ligament u koljenu. Ništa nije puknulo i to je dobro. No, da sam u početku šepala - jesam, da zato nisam u optimalnoj formi - nisam. To se dogodilo malo više od mjesec i pol dana prije Svjetskog prvenstva. Dakle, tajming je loš i ja sam još u procesu rehabilitacije. Nadam se da će koljeno kao takvo i biti sanirano, spremno za Svjetsko prvenstvo, a sad... Koliko ću ja prije toga moći izvući formu kroz treninge... Mi ćemo se naravno potruditi, dati sve od sebe. Prošle godine recimo nisam mislila o tom Svjetskom prvenstvu, sad opet nemam presing jer mi je ozljeda koljena zaokupila misli.

Malo je zastala...

- Ne želim to reći na glas, jer ja bi stvarno voljela otići na Svjetsko prvenstvo. Opet, valja i dugoročno gledati, zdravlje. Makar, mislim da će to sve biti OK. Pa, vidite da sam i u štiklicama.

image

Barbara Matic

IJF/DI FELICIANTONIO EMANUELE

Dobar znak, pretpostavljamo. Dometnimo samo da će se SP održati u Dohi, od 7. do 14. svibnja.

- Nekad možda i nije loše otići možda s mrvicu slabijom formom, pa na svježinu odraditi.

Jedna će sigurno biti zdrava

Sad, ako ćemo o dobrim vibracijama, pa nemamo problema. U kategoriji do 70 kg imamo svjetsku prvakinju i doprvakinju, tu je i Lara Cvjetko.

- E, jedna će sigurno biti zdrava!

Inače, u Parizu na Igrama u pojedinoj kategoriji svaka država ima pravo samo na jednu judašica ili judaša. Drugim riječima...

- Da, da, i dalje je utrka između mene i Lare. Ne smijem se ja baš previše ni opustiti, moram i dalje biti fokusirana na svaki sljedeći turnir. Pariz je negdje u mislima, ali to moram staviti negdje sa strane. Koliko je blizu, toliko je i daleko. Činjenica je da Svjetsko prvenstvo donosi puno bodova za Pariz, ali imamo mi još i Masters ove godine i u studenom Europsko prvenstvo u Francuskoj. Dogodine još jedno EP kod nas, u Zagrebu, a vjerojatno i Svjetsko prvenstvo, samo još nije potvrđeno. Ona od nas dvije koja će biti određena za Pariz, onda ta ne bi išla na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine jer je neposredno uoči Igara. Zato sam rekla da će baš EP u Zagrebu, koje je u travnju 2024., samo tri mjeseca prije Igara u Parizu, biti sigurno jače nego Svjetsko prvenstvo. Jasno, samo Japana neće biti.

image
GABIJUAN/EJU

Počeli smo s čestitkama, pa ćemo tako i zaključiti. Doznali smo da vam nije dostatno što imate već jednu diplomu i to s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, nego ste upisali i još jedan fakultet.

- Aha, ha, ha. Ma, u biti je to samo godina dana bila, dva semestra. Pedagoški predmeti na Filozofskom fakultetu. To mi je falilo u slučaju da želim biti učiteljica u srednjoj školi, onda mi nedostaju ti odgojno-obrazovni predmeti. Imam stručne, ali za odgojne tipa metodika nastave, pedagogija, psihologija to sam htjela.

Ako bi postali jednom učiteljica u školi, što bi predavali?

- Voljela bi predavati matematiku učenicima od 5. do 8. razreda. Taman, nisu premali, a djeca su. I draža mi je matematika nego fizika, ako trebam birati. Možda jasno i neki stručni, tehnički predmeti.

No, ima još dosta do profesorice Matić. Sada je primarno izliječiti koljeno.

Linker
20. travanj 2024 01:56