Tihea Topolovec

 HJS
BORBE U KATARU

Prva pobjeda za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu: Tihea Topolovec slavila, ali ubrzo i ispala s turnira

U srijedu će na tatami pak izaći još dvije hrvatske predstavnice na Mundijalu
Piše: HINAObjavljeno: 09. svibanj 2023. 15:26

Trećeg dana Svjetskog džudo prvenstva u Dohi u eliminacijskim borbama napokon smo dočekali i prvu pobjedu za Hrvatsku, a za nju se pobrinula Tihea Topolovec iz JK Solin.

U ženskoj kategoriji do 57 kilograma na tatami je izašlo 50 natjecateljica, među njima i hrvatska reprezentativka Topolovec koja je u prvom izvukla Marianu Esteves, nekad predstavnicu Portugala a danas natjecateljica koja se bori pod zastavom Gvineje. Bio im je ovo sveukupno četvrti susret, a Esteves je ušla sa psihološkom prednošću s obzirom na to da je do danas vodila 2-1 u međusobnim dvobojima. Od početka borbe bilo je vidljivo da se Topolovec puno bolje taktički pripremila za susret te već nakon 51 sekunde borbe bacanjem poentira "wazari", koji je uspjela zadržati do kraja borbe.

U drugom kolu čekala ju je iskusna 35-godišnja natjecateljica Chen-Ling Lien iz Tajvana koja je nakon tri minute borbe slavila zahvatom držanja. Tajvanka je izgubila sljedeći dvoboj i bio je to kraj za Tiheu.

"Pa mislim da sam mogla puno bolje odraditi ovu drugu borbu, malo sam inače u parteru lošija pa se nisam uspjela dobro obraniti, protivnica je uspjela izvući to u svoju prednost. Što se tiče općenito Azijatkinja, mislim da bi za borbu protiv njih trebala poraditi na svojoj borbi gard, koja mi isto nije idealan, baš poput partera, te na obrani i više napadati. Sve u svemu očekivala sam više“, kazala je 24-godišnja Topolovec.

Bila je to druga od tri sveukupno natjecateljice iz kluba u Solinu koje trenira 38-godišnji Dragan Crnov, koji ujedno obnaša i funkciju glavnog trenera ženskih reprezentacija Hrvatskog džudo saveza.

"Prva natjecateljica s kojom se Tihea borila inače je Portugalka koja ju je pobijedila na Svjetskom juniorskom prvenstvu, sada smo se spremil, bacila ju je dobro, održala prednost i završila borbu kako treba. Protiv natjecateljice iz Tajvana koja je stvarno vrhunska natjecateljica, znali odakle nam prijeti opasnost u parteru, međutim dogovorili smo taktiku. Tihea je u početku dobro radila borbu za gard, napadala, zatvarala ju i napadala prije nje. Sve je bilo u redu, no u jednom trenutku ruka je ostala otvorena, nažalost natjecateljica koja je iskusna i takve klase, ne prašta. Sada ćemo to popraviti ubuduće za IJF World Judo Tour, Tihea trenira, radimo na pogreškama.“.

U srijedu je na rasporedu ženska kategorija do 63kg u kojoj nastupaju Iva Oberan (JK „Župa dubrovačka“) i Katarina Krišto (JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac). Oberan je u prvom kolu slobodna te čeka bolju iz dvoboja Kosovke Fazliu i Guimendego iz Srednjoafričke Republike, dok Krišto u prvom kolu ima borbu protiv Meksikanke Prisce Alacaraz.

Linker
25. travanj 2024 05:07