Uspješan prvi nastup u kategoriji do 57 kiograma - Ana Viktorija Puljiz

 HJS/IJF
PRVI PUT PA MEDALJA

Sjajna Hrvatica u novom okruženju zadržala klasu: ‘Doma, pred mamom i tatom, ne može bolje‘

Izborila je finale, a na koncu Arenu napustila srebrna
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. rujan 2024. 15:23

Zagrebačka Arena je ovog vikenda poprište 11. Grand Prix mitinga. Prvog velikog judaškog natjecanja nakon OI u Parizu, dakle u novom olimpijskom ciklusu. Drugim riječima, u Zagrebu je počelo prvo prikupljanje bodova za Igre u Los Angelesu 2028. Na zagrebačkom Laništu doduše nema naših olimpijaca iz Pariza, zlatne Barbare Matić, te Katarine Krišto i Zlatka Kumrića, ali to ne znači da nema i hrvatskih uspjeha. Pritom jedan zavrjeđuje malo veći spomen.

Prvog dana natjecanja Ana Viktorija Puljiz, 22-godišnjakinja iz Solina je izborila finale, na koncu Arenu napustila srebrna, što je međutim sjajan rezultat. Naime, Ana Viktorija je promijenila kategoriju, te u baš u našem glavnom gradu prvi put nastupila u kategoriji do 57 kg. Dosad se natjecala u kategoriji do 52 kg.

- Iskreno, predivan je osjećaj, nova kategorija i to doma, u Zagrebu, pred mamom i tatom. Ne može bolje. Da mi je netko nudio i manje od ovoga bila bih sretna, kamoli tek finale tako da ne mogu biti sretnija. Žao mi je finala, jako respektiram ovu protivnicu, Francuskinju, s obzirom na to da ima brutalne rezultate, ali nekako cijeli dan se borim s novim protivnicama na koje nisam navikla. Sve mi je novo i baš zato sam išla opušteno jer mene nitko ne zna u kategoriji - naglasila je Puljiz.

Finale odlučio Zlatni bod

Pobijedila je redom Kitti Kovacs iz Mađarske, Pleuni Cornelisse iz Nizozemske, Beatriz Comanche iz Brazila, te u polufinalu Kosovarku Flaxe Loxke. U finalu je bolja bila ovogodišnja osvajačica pariškog Grand Slama, Francuskinja Faize Mokdar koju je naša Ana Viktorija toliko “izmučila” da je borba otišla u “golden score”. Tu se Mokdar nešto bolje snašla, te nakon nešto više od minute i pol pobijedila Puljiz bacanjem na wazari.

- Jako sam ponosan na Vikicu. Malo mi je žao finala jer je bila bolja, trebala je pobijediti i osvojiti to zlato, međutim ponosan sam jer je promijenila kategoriju nakon prošlog olimpijskog ciklusa i već pokazala da pripada samom svjetskom vrhu i u novoj kategoriji - rekao je Dragan Crnov, glavni trener hrvatskih ženskih judaških reprezentacija.

Topolovec prvi put za medalju

Prvog dana natjecanja blizu medalje je u istoj kategoriji bila i Tihea Topolovec. Nju je u repasažu odnosno borbi za broncu pobijedila već navedena Kosovarka Flaka Loxha.

- Budući da sam imala malu pauzu i odmor, zadovoljna sam svojim borbama. Uostalom, ovo mi je bila općenito prva borba za medalju na Grand Prix mitinzima - rekla je Topolovec.

Linker
15. rujan 2024 15:24