Jana Cvjetko

 HJS
JUDO

Sjajne vijesti s juniorskog Europskog prvenstva: Srebro za Janu Cvjetko, a bronca za Niku Markulin

Dvije medalje stižu u Hrvatsku sa juniorskog EP-a u Portugalu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. lipanj 2023. 21:22

Dvije su medalje priskrbile istog dana, u istoj kategoriji, dvije hrvatske judašice na juniorskom Europskom prvenstvu, do 18 godina, u portugalskom Odivelasu, nedaleko od Lisabona.

Jana Cvjetko je osvojila srebrnu medalju, a Nika Markulin broncu u kategoriji do 63 kg. Na europskoj smotri u Portugalu natječe se inače čak 9 od ukupno 14 najboljih na svjetskoj rang-listi, po kategorijama.

Zagrepčanka Jana Cvjetko, mlađa sestra svjetske doprvakinje 2022. godine Lare, u petak se plasirala u finale protiv sjajne Turkinje Sinem Oruc. Mlada Jana Cvjetko odlično je otvorila borbu, agresivno, no dva odlična pokušaja bacanja koja je imala Oruc za dlaku izbjegava bodovanje. U nastavku borbe Oruc je iznenadila Janu, te protunapadom došla do zlata.

Jana Cvjetko je imala ukupno pet borbi. U prvom kolu je svladala je Portugalku Matildu Jotu, te istim slijedom nastavila protiv Helene Rottenhofer iz Austrije, pa Ukrajinke Kristine Opansenko i Poljakinje Magde Glubiak.

Nika Markulin iz Jastrebarskog je pak do bronce došla pobjedom za medalju protiv Kristine Opansenko, koju je je nešto ranije svladala Jana Cvjetko. U eliminacijskim borbama Nika Markulin je prvo pobijedila Jelenu Nisavić iz Srbije, zatim Dankinju Mai Noerskov, pa Talijanku Mailu Pagliaro. U polufinalu je bolja bila Turkinja Oruc.

U petak su još u Portugalu nastupili Osječanin Luka Katić i Puljanin Paolo Krajcar. Nakon što je kao jedan od nositelja prvo kolo bio slobodan, Katić je u 2. kolu izgubio od Nijemca Raphaela Akota, dok je Krajcar poražen u prvoj borbi od Yunusa Yazgana iz Turske.

Linker
19. svibanj 2024 01:01