Barbara Matić

 GABIJUAN/EJU
KORAK DO TRONA

Srebro za Barbaru Matić! Hrvatica poražena u velikom finalu slavnog Grand Slam natjecanja

Dugačka i napeta borba otišla je do nadmetanja za tzv. Zlatni bod...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. ožujak 2023. 18:24

U subotu, drugog dana judaškog Grand Slam turnira u Taškentu, na tatami su izašle četiri hrvatske reprezentativke i najdalje, do finala je otišla Barbara Matić u kategoriji do 70 kg.

Svjetska prvakinja u ovoj kategoriji, i to s drugom osvojenom krunom baš u Taškentu prošle godine, kao prva nositeljica je bila slobodna u 1. kolu, da bi u 2. kolu svladala Kubanku Idelannis Gomez Feriju, efektno, ipponom nakon samo minuti i 13 sekunde borbe.

U drugoj je borbi, to je već bilo četvrtfinale, Barbara nastavila istim tempom i načinom, očito u vrlo dobroj formi. Suparnica joj je bila Talijanka Martina Esposito koju je svladala također ipponom, nakon malo manje od 3 minute borbe. Valja pripomenuti i kako je Talijanka imala prije toga i jednu opomenu zbog neaktivnosti. Polufinale je našoj reprezentativki donosilo vrlo dobru znanicu, Šveđanku Annu Bernholm koju je Barbara jednom bacila (wazari), ali ono što je presudilo su čak tri javne opomene Šveđanki. Posljednja je bila zbog neaktivnosti.

Finale je Barbari donijelo za suparnicu Austrijanku Michaelu Polleres s kojom se dotad susretala ukupno u karijeri sedam puta, omjer je bio 4-3 za Austrijanku. Polleres je inače na prošlom SP upravo u Taškentu, u listopadu 2022. bila brončana, iza naših Barbare Matić i Lare Cvjetko.

Sada je, nakon nešto više od minute, slijedio prvi jaki napad Austrijanke ura-nageom (jednim od bacanja u judu) koji je bio blizu boda, ali ne baš i s pravim doskokom. Činilo se očitim da Barbara ima problema s Polleres. Dugačka i iscrpljujuća borba otišla je i do nadmetanja za tzv. zlatni bod. Tu se Polleres činila manje aktivnom, ali kako je Barbara u jednom trenutku pala na koljena, a Polleres ostala stajati, Austrijanka je iskoristila priliku za bacanja, za wazari i pobjedu i zlato za Polleres.

Druga naša predstavnica u ovoj kategoriji, svjetska doprvakinja Lara Cvjetko, poražena je u prvom već nastupu, također 2. kolu za nju. Bolja je bila Ukrajinka Natalija Čistjakova koje dogurala kasnije do polufinala i koju je izbacila Austrijanka Polleres.

U subotu su nastupale i Iva Oberan, te Katarina Krišto, obje u kategoriji do 63 kg. Katarina, slobodna u 1. kolu, izgubila je 2. kolo na zlatni bod od Brazilke Tamires Crude. Dubrovkinja Iva Oberan imala je sličan put. Slobodna u prvom, ali poražena u 2. kolu. Bolja je bila Francuskinja Agathe Devitry.

U nedjelju, posljednjeg dana natjecanja u Taškentu od Hrvata nastupaju braća Zlatko i Marko Kumrić (do 100 kg), Petrunjela Pavić (do 78 kg), te Tina Radić i Ivana Maranić (iznad 78 kg).

Linker
24. travanj 2024 07:12