Ana Viktorija Puljiz

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
ODLIČAN POČETAK

Strašno otvaranje Eura! Već prvoga dana ‘mala‘ Ana Viktorija u Solin donosi europsku broncu

Pobijedila je i šestu i osmu na svijetu, a još je juniorka! Oduševila je Europu još jednom.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. travanj 2022. 18:01

Kakvo otvaranje Europskog prvenstva za judašice i judaše u Bugarskoj! Već prvog dana natjecanja hrvatski judo je osvojio medalju i to zahvaljujući 20-godišnjoj Ani Viktoriji Puljiz u kategoriji do 52 kilograma.

Najčešće ime koje se spominje u krugu favorita za medalje na velikim judaškim natjecanjima uključuje ono Barbare Matić. Naporan rad i razvoj osigurali su da to više nije samo Barbara, a tom krugu hrvatskih imena od danas se pridružuje i ono Ane Viktorije Puljiz.

Mlada Solinjanka, službeno još juniorka, sa 20 godina, već nekoliko godina pokazuje da je na putu da bude vrhunska judašica i u seniorskom uzrastu. Potvrdila je to na Europskom prvenstvu za senior(k)e u Bugarskoj, na kojem je oduševila cijelu Europu i osigurala da se u Solinu slavi europska bronca!

- Došli smo potpuno neopterećeni, a to je trenutak kada Vikica može dati najviše od sebe. Na putu do trećeg mjesta u Europi je pobijedila i šestu na svijetu i osmu na svijetu, a izgubila samo od dobre Njemice - oduševljen je bio trener Dragan Crnov, koji je s Puljiz od njenih judo početaka.

Video: Hrvatski judo savez

Na početku turnira Puljiz je ipponom svladala Španjolku Perez Box u “zlatnom bodu”, nakon skoro 10 minuta borbe. U “produžetak” je otišla i s Njemicom Ballhaus, koja ju je natjerala na treću kaznu i otišla dalje, a jedino slavlje u prve četiri minute borbe bilo je u repasažu protiv Talijanke Giuffride, osme na svjetskoj ranking ljestvici.

U finalnom bloku čekala ju je 22-godišnja Izraelka Primo, šesta na svijetu, koja je krenula agresivno, ali je hrvatska judašica odgovorila na pravi način. Nakon prvog napada, Puljiz je povezala još jedan za predivan ippon i osmijeh od uha do uha dok je shvatila kako je osvojila europsku, seniorsku broncu!

Osim Puljiz, prvog dana Europskog prvenstva nastupili su Tihea Topolovec (do 57 kg) i Robert Klačar (do 66 kg). Oboje su pokazali kvalitetu i dobar judo, a nakon početnih pobjeda, protiv Mađarice Kovacs, odnosno Švicarca Waizeneggera, izgubili su od nositelja koji su došli do borbi za medalje.

Danas na tatami Armeec Arene izlaze Katarina Krišto i Iva Oberan (obje do 63 kg) te Barbara Matić (do 70 kg), dok u nedjelju, 1. svibnja, nastupaju Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Linker
02. listopad 2022 00:22