Barbara Matić (lijevo)

 GABI JUAN/EJU
KRIVAC? VAR!

Veliki peh za trofejnu Hrvaticu: U posljednjim sekundama ostala bez medalje pred 15 tisuća ljudi

U borbi za parišku broncu na Grand Slamu Barbara Matić diskvalificirana je pregledom video-zapisa.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. veljača 2023. 18:31

Barbara Matić se s Grand Slama u Parizu koji je održan u kao i inače za ovakva natjecanja prepunoj dvorani Bercy, pred 15.000 gledatelja, vraća bez medalje. Kobna za nju je bila i opet Nizozemka Kim Polling u borbi za broncu bez koje je ostala samo 19 sekundi prije kraja, diskvalifikacijom temeljem pregleda video-zapisa. Posvetimo se dakle prvo baš toj posljednjoj pariškoj borbi Barbare Matić u kategoriji do 70 kilograma, za brončanu medalju protiv Nizozemke Polling.

Sraz dvostruke svjetske prvakinje (Matić) i četverostruke prvakinje Europe (Polling). Na svjetskoj rang-listi je Barbara trenutačno prva, dok je Nizozemka na 20. mjestu. Na ovo bi mnogi laici rekli - velika prednost za Barbaru. Nije tako jer je ovaj ranking Nizozemke samo trenutačno takav, nije zrcalo njezinih stvarnih vrijednosti i jedan zanimljiv podatak. Prije borbe u Parizu, ove dvije judašice su se sastale 6 puta i omjer je 6-0. Za Nizozemku Polling! Očito, ima nešto u njoj što Barbari nikako ne paše, ne odgovara.

Doduše, kako je krenula, ali i odvijala se cijela nedjeljna borba u Parizu to s ne bi zaključilo. Barbara je bila puno aktivnija, agresivnija, više napadala, imala je dva pokušaja gušenja (nožno i ručno). Zbog neaktivnosti je Polling je zaradila i javnu opomenu, minutu i pol prije kraja. I onda ključni trenutak. Barbara Matić je krenula na wazari ili bacanje, dobro je i prebacila Kim Polling, ali... Bilo jest vidljivo kako je Polling, ali puno bitnije Barbara glavom u jednom trenutku dotaknula pod. Vidljivo tek nakon pregleda video-zapisa. Naime, u prvi mah je dosuđen wazari za Barbaru, ali je slijedio judo VAR i ondje se pokazao, vidljiv je taj nedopušten čin koji je inače potencijalno i opasan jer mogu stradati vratni kralješci. Diskvalifikacija naše judašice, za Polling se piše pobjeda, bronca i omjer koja ona sada poveća na 7-0 protiv Barbare Matić.

- Budući da sam cijeli turnir “vukla” ozljedu prepone, ja sam skroz zadovoljna - bila je prva reakcija naše dvostruke svjetske prvakinje još u pariškoj dvorani.

- Što se polufinala tiče, Španjolka se stvarno taktički sjajno pripremila i mogu joj samo čestitati, priznati da je bila bolja. Svaki je put bila ispred mene, jednostavno nisam uspjela postaviti svoj gard kako treba i poentirati. A ova borba protiv Polling za broncu... Nakon svih prijašnjih poraza od nje, mislim da sam sada ušla najbolje u borbu. Mislim da se to vidjelo, pokazalo po napadima, ali nažalost pri kraju umjesto da bude moje bacanja (wazari), bila je diskvalifikacija jer sam glavom dotaknula pod. Opet, zadovoljna sam. Čak i ovom zadnjom borbom. Bila mi je želja biti dobra, ne onako loša kako sam bila u prijašnjim s Nizozemkom.

Opet, ako ćemo tražiti i neku utjehu, iako ne tvrdimo da Barbari utjeha treba, no činjenica je da je Splićanka tri godine uzastopno u Bercyju, na Grand Slamu ušla u finalni blok.

- Znam, ali opet htjela sam i bolje otvoriti godinu. S medaljom barem. Peto mjesto je uvijek najgore, ali ništa, sad prvo idem sanirati ovu ozljedu. Ima još turnira, tek je počela godina. Bodovi su tu, to nije loše, ali sam isto tako u fazi da ciljam medalju, što jačeg sjaja. Nisam zadovoljna plasmanom, ali prikazanim borbama jesam.

Dužni smo vam ostali kratkog tek prikaza puta do borbe za kolajnu. U 1. je kolu Barbara pobijedila Njemicu Friederik Stolze, pa potom i Nizozemku Hilde Jager. U četvrtfinalu je svladala Grkinju Elisavetu Teltsidou.

U polufinalu je bolja i to dosta bila Španjolka Ai Tsunoda Roustant, inače juniorska prvakinja Europe i svijeta koja je kasnije i osvojila zlato u Parizu.

Linker
23. travanj 2024 10:03