MIKHAIL KLIMENTYEV Afp
STIGLO I PRIOPĆENJE

Vladimir Putin suspendiran s mjesta počasnog predsjednika Međunarodne judo federacije

Međunarodna odbojkaška federacija objavila je da zbog situacije u Ukrajini povlači dva natjecanja
Piše: HinaObjavljeno: 27. veljača 2022. 11:04

Ruski predsjednik Vladimir Putin suspendiran je s mjesta počasnog predsjednika Međunarodne judo federacije (IJF), objavilo je u nedjelju upravno tijelo tog sporta nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"U svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini, Međunarodna judo federacija najavljuje suspenziju statusa gospodina Vladimira Putina kao počasnog predsjednika i veleposlanika Međunarodne judo federacije", stoji u priopćenju IJF-a.

Međunarodni judo savez dodijelio je u listopadu 2012. ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu naslov "crnog pojasa osmi dan", što je jedno od najvećih priznanja uopće u tom sportu.

Počasni predsjednik Međunarodnog judo saveza postao je 2008. godine.

Vladimir Putin počeo je trenirati taj borilački sport s 11 godina.

U dobi od 21 godine, Putin je postao prvak Lenjingrada i dobio titulu majstora, a 1999. je izdana knjiga "Learning Judo with Vladimir Putin". Putin je snimio osnovne tehnike juda za video koji je dolazio uz knjigu.

Osim tog sporta, Putin je odličan i u nekoliko drugih borilačkih vještina, uključujući i karate. Vladimir Putin ima crni pojas, 8. dan u Kyokushin karateu, podsjeća agencija France presse.

FIVB povukao natjecanja iz Rusije

Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) objavila je da zbog pogoršanja situacije u Ukrajini povlači dva ovogodišnja turnira Lige nacija za odbojkaše i odbojkašice koji su se trebali održati u lipnju i srpnju u Rusiji.

No, Rusija zasad ostaje domaćin Svjetskog prvenstva u odbojci.

"FIVB će nastaviti pomno pratiti situaciju i razmotrit će druga natjecanja koja bi se trebala održati u Rusiji, uključujući Svjetsko prvenstvo za odbojkaše u drugoj polovici 2022. godine", navodi se u priopćenju FIVB-a.

Svjetsko odbojkaško prvenstvo trebalo bi se održati od 26. kolovoza do 11. rujna.

Koja će zemlja biti novi domaćin turnira Lige nacija bit će uskoro objavljeno.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, povučeno je ili otkazano već nekoliko sportskih natjecanja iz Rusije, primjerice, UEFA je preselila finale Lige prvaka iz Sankt Peterburga u Pariz, Formula je objavila da se VN u Sočiju neće održati, a povučena su i sva natjecanja Svjetskog skijaškog kupa iz te zemlje.

Linker
19. lipanj 2022 23:29