Jovana Cakarević i Lara Cvjetko

 DAMIR SENCAR Afp
‘POTUKLI SMO SE‘

Završeno seniorsko EP u judu, Hrvatska izgubila od Srbije za broncu: ‘Danas nije išlo‘

Ekipnim nadmetanjima mješovitih reprezentacija, u Zagrebu je završeno seniorsko EP u judu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. travanj 2024. 16:22

Ostala je Hrvatska na dvije medalje s ovog EP. U nedjelju ili završnog dana nadmetanja, a koji je rezerviran za ekipne mješovite borbe (zajedničke muško-ženske reprezentacije), naša se vrsta borila za broncu, ali nije ju uspjela i izboriti boljom se pokazala reprezentacija Srbije pobijedivši ukupno 4:2. Sustav je naime - ukupno 6 kategorija (3 ženske i 3 muške), ne nužno uvijek istim slijedom borbi. U borbi za broncu, naše su cure i dečki možda malo i podlegli atmosferi, bučnom bodrenju na koje nisu naviknuli, pa ih je u tomu više ponijela emocija... Doduše, s druge strane valja priznati i da suparnik ima jaku reprezentaciju koja je zasluženo slavila.

- Znali smo da će to biti vrlo izjednačena borba, da će nijanse odlučivati. Na koncu je ispalo da su neki naši natjecatelji možda malo "izgorjeli" u želji, nisu možda taktički odradili. To je presudilo - nakon sraza je rekao Dean Ilić, izbornik muške vrste koji je zajedno s kolegom iz ženske reprezentacije, Vladimirom Preradovićem vodio reprezentaciju.

- "Potukli" smo se, svi smo dali sve od sebe, ali eto ponekad ne ide. To je možda jedan od najtežih osjećaja. Kada ostaviš sve na strunjači, a svejedno ne uspiješ. Danas nije išlo. Hvala navijačima na divnoj podršci - spomenula je Lara Cvjetko, dok joj je kolega Dominik Družeta pridodao.

- Bili smo blizu, moja borba isto tako. Na kraju sam izgubio polugom, iako sam vodio na dva shida (kazne). Bila je to i kategorija iznad moje, ali svejedno mislim da sam se uspio nositi sa suparnikom.

Inače, taj Dominikov suparnik nije bilo tko. Darko Brašnjović je 2022. bio europski doprvak. Na putu do borbe za broncu, našoj se reprezentaciji prva sučelila Nizozemska. Ne baš jednostavna i lagana reprezentacija koja je uostalom bila dosta blizu mogućnosti zakomplicirati cijeli meč. U petoj borbi kod ukupnog rezultata 2:2, Margit de Voogd je u zadnjoj minuti povela protiv Lare Cvjetko 1-0, na pragu uspjeha, ali... U jednom je trenutku, bez pritiska naše Lare, izašla iz okvira borilišta i to joj je bila kazna (shido), ali u njezinom slučaju treća kazna i automatski poraz. Tako je tada Hrvatska povela 3-2, da bi nam Družeta ipponom osigurao pobjednički 4. bod.

U polufinalu... nesreća. Ona se u judu sastoji od toga da su vam suparnici Gruzijci i Gruzijke. Odlična reprezentacija, uostalom u pojedinačnom dijelu EP u Zagrebu, u Gruziju je otišlo čak 7 medalja. Sve je ovime ispisano. Prve dvije borbe nisu ukupno trajale dulje od dvije minute. Primjerice, borba naše Topolovec i Gruzijke Liparteliani trajalo je samo 12 sekundi. Toliko je trebalo do ippona. Zapravo, sva četiri boda Gruzije su bili ipponom. Jednostavno, bolji sastav, reprezentacija i svaka čast.

Rezultati

Četvrtfinale: Hrvatska - Nizozemska 4:2

iznad 70 kg: Helena Vuković - Carmen Dijkstra 1-0 (1:0)

iznad 90 kg: Marko Kumrić - Simeon Catharina 0-1 (1:1)

do 57 kg: Tihea Topolovec - Pleuni Cornelisse 1-0 (2:1)

do 73 kg: Robert Klačar - Koen Heg 0-1 (2:2)

do 70 kg: Lara Cvjetko - Margit de Voogd 1-0 (3:2)

do 90 kg: Dominik Družeta - Ian van Merk 1-0 (4:2)

--

Polufinale: Hrvatska - Gruzija 1:4

iznad 90 kg: Josip Bulić - Guram Tušišvili 0-1 (0:1)

do 57 kg: Tihea Topolovec - Eteri Liparteliani 0-1 (0:2)

do 73 kg: Robert Klačar - Laša Šavdatuašvili 0-1 (0:3)

do 70 kg: Lara Cvjetko - Mariam Čanturia 1-0 (1:3)

do 90 kg: Dominik Družeta - Laša Bekauri 0-2 (1:4)

--

Za treće mjesto: Hrvatska - Srbija 2:4

do 57 kg: Tihea Topolovec - Marica Perišić 0-1 (0:1)

do 73 kg: Robert Klačar - Filip Jovanović 1-0 (1:1)

do 70 kg: Lara Cvjetko - Jovana Cakarević 1-0 (2:1)

do 90 kg: Dominik Družeta - Darko Brašnjović 0-1 (2:2)

iznad 70 kg: Helena Vuković - Milica Žabić 0-1 (2:3)

iznad 90 kg: Zlatko Kumrić - Bojan Došen 0-2 (2:4)

Linker
28. travanj 2024 16:22