Anđelo Kvesić (arhiva)

 NEDIM GRABOVICA/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Nedim Grabovica/Xinhua News/Profimedia
SP U KARATEU

Anđelo Kvesić izborio subotnji repasaž za broncu, nesretni poraz Lucije Lesjak

Lucija Lesjak, brončana s prijašnjeg SP 2021., sada je izgubila u zadnjoj sekundi pri vodstvu 5-2
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. listopad 2023. 21:30

U Laszlo Papp Areni, budimpeštanskom sportskom hramu koji nosi ime najvećeg mađarskog boksača, u utorak je započelo 26. po redu Svjetsko prvenstvo u karateu. Nadmetanje na koje je aktualni brončani s EP ove godine, a prošle godine i prvak Starog kontinenta, te brončani s prijašnjeg Svjetskog prvenstva u Dubaiju 2021., Anđelo Kvesić došao s vrlo jasnom najavom izrečenom prije polaska iz Zagreba.

- "Pucam na zlato".

To je naime jedina "velika" zlatna kolajna koja mu nedostaje. Nažalost, zlata u Budimpešti biti neće. Anđelo Kvesić će se istina boriti za medalju, ali za broncu nadolazeće subote, 28. ovog mjeseca. Naš teškaš, kategorija iznad 84 kg, osvajač dosad dvije bronce s prijašnjih svjetskih prvenstava, obje brončane, nije imao loš početak. Štoviše, prvo je svladao Grka Georgiosa Tzanosa 3-0, a potom i Talijana Simonea Marina 6-2. No, potom je slijedilo ono što je najavljivao i na našim stranicama uoči polaska u Mađarsku.

- U krugu 10 najboljih na svijetu, svak‘ svakoga može svladati.

Naš Anđelo je za trećeg suparnika dobio Francuza Mendija Filalija, a taj je ni manje, ni više do prvak Europe. Aktualni, iz ožujka ove godine u španjolskoj Guadalajari. Filali je svladao hrvatskog reprezentativca 4-0, te je od tog trenutka preostalo još samo čekati ishode sljedećih borbi Francuza i hoće li Filali "povući" našeg Kvesića u repasaž. Filali nije iznevjerio očekivanja hrvatskog puka, na čemu mu od srca zahvaljujemo, te je plasmanom u finale Kvesiću osigurao repasaž odnosno borbu za broncu. Anđelu predstoje dvije borbe za osvajanje bronce, a one su na rasporedu u subotu prijepodne.

U kategoriji do 84 kilograma nastupio je Varaždinac Enes Garibović. Prvo je svladao Armenca Hayka Karyana 3-2, a potom i Kuvajćanina Youssefa Mohammada 2-0, ali je uslijedio poraz od predstavnika Kazahstana Danijara Juldaševa, 7-1. Poslije prvog izgubljenog boda Garibović je nastojao preokrenuti rezultat, u čemu ovoga puta nije uspio.

Inače, na prethodnom Svjetskom prvenstvu u karateu, prije dvije godine u Dubaiju, Hrvatska je osvojila dvije medalje, obje brončane. Osim one Anđela Kvesića, druga je bila Lucije Lesjak. Skorašnja doktorica medicine (studentica zadnje godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu) neće nažalost iz Mađarske doma s medaljom. Lucija Lesjak (iznad 68 kg) u pomalo je nevjerojatnim okolnostima ispala iz daljnjeg dijela natjecanja.

Nakon što je bila slobodna u 1. kolu, u 2. kolu, a svom prvom nastupu svladala je Orianu Rodriguez iz Venezuele 2-0, da bi potom slijedio obračun s Tunižankom Chennez Jemi. Imala je već doslovno dobivenu borbu jer je vodila 5-2, a do kraja je ostala jedna jedina sekunda! Dostatno očito da se i u jednoj sekundi izgubi. Naime, Tunižanka je udarcem u nogu, u zadnjoj sekundi, priskrbila sebi tri boda, poravnala ukupno na 5-5, ali poradi poznatog pravila u karateu, prvog osvojenog boda (za razliku od hrvanja gdje se računa u takvim situacijama, zadnji bod), Tunižanka je prošla dalje. Luciji dakako još slijedi nastup u ekipnom dijelu natjecanja gdje je hrvatska ženska reprezentacija poslovično jaka.

Još je jedna Hrvatica izašla na tatami Budimpešte. Sadea Bećirović (do 68 kg). Hrvatska je reprezentativka slavila u 1. kolu 6-2, da bi u 2. kolu izvela mali podvig protiv Japanke Tsubase Kame. Gubila je 1-3 desetak sekundi prije kraja, a onda nožnim udarcem u glavu preokrenula u svoju pobjedu, 4-3. Dakle, praktički isto što je Tunižanka Jemi učinila Luciji Lesjak. U 3. kolu je Sadea Bećirović izgubila od Marokanke Nisrine Brouk, 2-4.

U utorak su počela nadmetanja i u katama. Debitanticu u pojedinačnim nastupima na velikim natjecanjima Ivanu Raguž praktički je jedno mjesto dijelilo do plasmana među 16 najboljih. U prvoj kvalifikacijskoj skupini zauzela je treće mjesto s ocjenom 38,9, a u drugoj je bila peta s ocjenom 39,3. Matija Relić u svojoj je kvalifikacijskoj skupini ostvario je ocjenu s ocjenom 37,2; čime je završio nastup na svjetskoj smotri u Budimpešti.

Linker
06. svibanj 2024 16:32