Anđelo Kvesić je osvojio novu medalju za Hrvatsku

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
SVJETSKE SPORTSKE IGRE

Anđelo Kvesić osvojio srebrnu medalju u teškoj kategoriji i tako nastavio sa sjajnom sezonom

Hrvatski karatist osvojio je srebrno odličje na Svjetskim sportskim igrama u Birminghamu
Piše: HinaObjavljeno: 11. srpanj 2022. 16:42

Hrvatski karatist Anđelo Kvesić osvojio je srebrno odličje na Svjetskim sportskim igrama u američkom gradu Birminghamu, u saveznoj državi Alabami.

Na karate turniru u teškoj kategoriji (+84 kg) Anđelo Kvesić još jednom je bio izvrstan. U skupini je bio bolji od Egipćanina Taha Mahmouda 5:3 i Australca Tielena Daniela 9:0, a izgubio od Amerikanca Briana Irra 2:0. U polufinalnom susretu pobjeda protiv Ukrajinca Rizvana Talibova 7:2, a u finalu Kvesić je izgubio od Španjolca Sackha Babacara 1:0.

Novi je to pothvat 27-godišnjeg Kvesića koji je u nešto više od pola godine osvojio zlato na EP-u u karateu u Gaziantepu (Turska) i MI u Oranu (Alžir), broncu na SP-u u Dubaiju (UAE), medalje na turnirima Svjetske karate lige, te sada srebro na Svjetskim igrama u SAD-u.

Nadomak medalje ostao je Ivan Kvesić u poluteškoj kategoriji (-84 kg). Do polufinala je također ostvario dvije pobjede i jedan poraz. Svladao je Francuza Jessieja Da Costu 8:6 i Čileanca Fabiana Huaiquimana 7:1, a izgubio od Amerikanca Kamrana Madanija 2:1. Egipćanin Yousef Badawy ušao je u finale nakon 4:4 polufinalnog ishoda s našim Ivanom na osnovu "senshua", odnosno pravila prvog osvojenog boda. U borbi za broncu mlađi Kvesić vodio je do deset sekundi prije kraja u još jednom okršaju protiv Amerikanca Madanija 5:4, ali je na kraju dobio četvrtu, diskvalificirajuću opomenu i ostao bez odličja.

Srebro Anđela Kvesića šesta je hrvatska medalja u karateu na Svjetskim igrama. Zlato je osvojila Jelena Kovačević 2009. u Kaohsiungu (Tajvan), srebro četiri godine poslije u kolumbijskom gradu Caliju, također u kategoriji -55 kg. Osvajači bronce bili su Danil Domdjoni (-60 kg) i Ema Aničić u open kategoriji 2009, te Alen Zamlić u kategoriji +80 kg u njemačkom gradu Duisburgu 2005. godine.

Svjetske igre su multisportski događaj koji se održava svake četiri godine, a koji je ove godine okupio 3600 sportaša iz više od 100 zemalja. Prvenstveno je riječ o natjecanju sportaša u neolimpijskim sportovima.

Linker
25. travanj 2024 08:47